Od ratnog profiterstva do kriminalnog biznisa:Za Dodika nema bolje zemlje od BiH!

Pod okupacijom

Od ratnog profiterstva do kriminalnog biznisa: Za Dodika nema bolje zemlje od BiH!

Niko od nas se nije tako naglo obogatio izigravajući sve moguće zakone ove države i još se usput beskrajno zabavljao kao višestruki premijer Republike Srpske, predsjednik i član Predsjedništva BiH.

Za Dodika nema bolje zemlje od BiH!

Svaki građanin Bosne i Hercegovine ima više razloga da se otcijepi od ove zemlje, nego što ih ima Milorad Dodik. Niko od nas se nije tako naglo obogatio izigravajući sve moguće zakone ove države i još se usput beskrajno zabavljao kao višestruki premijer Republike Srpske, predsjednik i član Predsjedništva BiH.

Uvjerite se sami.

OD RATNOG ŠVERCA DO MILIONSKOG KREDITA

S jedne strane krv svih naroda u Bosni i Hercegovini, s druge ratni profit u rukama budućih moćnika. Među njima i Milorad.

Kao direktor firme “Igokea” iz Laktaša tokom krvavog rata švercovao je cigarete u Republiku Srpsku i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. U danas već sakrivenim dokumentima Ministarstva unutrašnjih poslova RS stajalo je da mu je tokom 1994. oduzeto najmanje četiri šlepera švercovane robe.

Rat je završen, a na vlasti su ostali njegovi ideolozi. Jedni skriveni po mišijim rupama u strahu od suđenja za krvave zločine, a drugi u predsjedničkim foteljama. Uz pomoć transportera SFOR-a 1997. godine, kao miljenik Zapada i tadašnje predsjednice RS Biljane Plavšić, na mjesto premijera dolazi Dodik. Od političara koji se tada predstavljao kao odlučan da raščisti sa prošlošću u godinama koje će uslijediti pokazao se kao najveći nacionalista na ovim prostorima. Ispod patriotsko-huškačke priče cvjetao je privatni biznis.

Dvanaest godina kasnije stanovnici Republike Srpske, zbog sve težeg života pod njenim slobodarskim nebom, razmišljali su o egzodusu “putem Angela Merkel”. Veliki vođa odlučio je da mu djeca ostanu na njenom tlu. Krajem aprila 2009. godine potvrdio je da je firma "Friut Eco", čiji je pedesetodstotni vlasnik njegov sin Igor Dodik, dobila od Investiciono-razvojne banke RS kredit od tri miliona KM. Tvrdio je i da je sve urađeno po zakonu. Tata Milorad bio je na čelu Kreditnog odbora akcionara banke.

"Ponosan sam na svog sina i posao kojim se bavi. Bolje to nego da je ovde, u Banjaluci, neki klošar ili narkoman", prokomentarisao je Dodik.

Prethodno, zahvaljujući povlaštenom kreditu Balkan Investment Banke, Mirko Dobrić, suvlasnik firme i Dodikov zet, došao je do poljoprivrednog posjeda - temelja za razvoj “Fruit Eca”.

ZVANIČNI MILIONI

Snalažljivost vrhovne porodice posebno se vidi u finansijskim izvještajima. Oni najsvježiji iz 2018. godine pokazali su da je osam firmi u njenom zvaničnom vlasništvu zaradilo oko 1.165.000 KM. Još nezvanični biznisi ovu cifru svakako višestruko uvećavaju.

Među uspješnicama porodice je restoran “Agape”, kojeg Dodikova kćerka Gorica drži zajedno sa snahom Ivanom, Igorovom suprugom. Prikazana dobit iznosila je 359.843 KM.

„Interkont – Komerc“ Spasoja Zeljkovića, supruga Dodikove sestre, ostvario je dobit od 187.755 KM, gorepomenuti “Fruit Eco” - 185.502 KM. Jabuke putuju i u bratsku Rusiju, osim u momentima kada braća Rusi provale da su među ovdašnjim i one iz Poljske.

U biznisu je i Goričin suprug i nesuđeni novinar Pavle Ćorović. “Agro destil” u njegovom vlasništvu ostvario je dobit od 30.457 KM.  Ćorović je suvlasnik i “Red Box Media “, zajedno sa Ljubišom Gornikom i Renatom Radišićem, sinom prekaljenog kriminalca i Miloradovog kuma Mileta Radišića. Ostvarena dobit - 16.473 KM. Ćorović je i direktor u porodičnom „Agro voću“ i firmi „Global Liberty“. “Agro voće” u plusu od 387.056 KM, “Global” u beznačajnom minusu - 2.013 KM.

Radio „A“, u vlasništvu Gorice i Igorovog Košarkaškog kluba „Igokea“, prikazao je dobit od 673 KM.

DAJ MU TENDER I TELEVIZIJU… DA SE NE DROGIRA

Nije lako izbrojati, vremena je potrebno mnogo, ali se zna da je firma “Prointer” (povezana sa Igorom Dodikom), prošle godine sa javnim sektorom sklopila ugovore vrijedne 33.435.482 KM sa uračunatim PDV-om. Od početka ove godine pobijedila je na 24 tendera vrijedna 31.203.576 KM!

Alternativna televizija je zvanično u većinskom vlasništvu kumova i prijatelja – Slobodana Stankovića i Mileta Radišića, mada, Igor se ponekad na sastancima pojavi kao predstavnik kapitala “Integral inženjeringa”. Televizija koja je preko noći promijenila uređivačku politiku zabilježila je jednogodišnji prihod od 4,5 miliona, a dobit od 26.530 KM

Na otvaranju “Delta planeta” tata Dodik je utajivaču poreza iz Srbije Miroslavu Miškoviću poručio da je dobrodošao na slobodnu teritoriju. Od tada alter ego kćerke Gorice svako jutro osvane upravo u liku Miškovića. Osim što je otvorila “Agape” u prostoru tržnog centra, Gorica se pita za većinu dešavanja u “Delti”.

Uspješna Gorica je majka četvoro djece, privrednica i potpredsjednica Fondacije “Djeca nam se rađala”. Ženama koje se, u pod kriminalom i korupcijom posrnuloj Republici Srpskoj, ne usuđuju da rađaju pomoći će “psihološki”. Jer, nacija poreskih obveznika koja porodici omogućava luksuz mora da bude produžena i brojnija.   

BORCU MILIONI - SPASILAC “PROINTER”, VILA SPAŠENA

I sport je u rukama Dodika. Fudbalski klub “Borac” je na rubu egzistencije, na čelu uprave je Vico Zeljković, sestrić Dodikov. Vlada Republike Srpske uplatila je milion KM za spas, a onda se kao mesija pojavila kompanija “Prointer”. Na dresovima je gotovo nevidljivo ono “FK Borac”, sa tribina bi se pomislilo da se klub zove upravo “Prointer”.

Na kraju ovog javnosti poznatog niza je i vila na Dedinju. Dokument koji je "Pavlović banka" dostavila Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH potvrdio je da Tužilaštvo BiH provodi istragu o kreditu za kupovinu luksuza u elitnom beogradskom naselju. U sve je opet bila upetljana “Pavlović banka” Dodikovog prijatelja Slobodana Pavlovića…

Pravda za narod!

Pravda za one koji žele da se otcijepe od Dodika!

(zurnal.info)