Granična policija ponovo ne vjeruje svojim očima (Video):Za ilegalni prelazak državne granice potrebno je 5 minuta i 46 sekundi!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Granična policija ponovo ne vjeruje svojim očima (Video): Za ilegalni prelazak državne granice potrebno je 5 minuta i 46 sekundi!

Objavljujemo kompletan video materijal koji posjedujemo, u sirovoj formi, bez montaže ili uređivanja. Ne vjerujemo da će i u ovom slučaju snimci biti dovoljno "vjerodostojni" za savjetnika Hofmana i njegovog direktora. Ipak, objavljujemo ih u interesu javnosti

Za ilegalni prelazak državne granice potrebno je 5 minuta i 46 sekundi!

 - Granična policija BiH ne komentariše medijske napise koji su zasnovani na informacijama tipa rekla-kazala, kao ni video i foto uratke dvojbene vjerodostojnosti, kazao je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman kada su ga novinari Oslobođenja pitali za komentar Žurnalovog teksta o ilegalnom prelasku migranata preko Drine, uz pomoć srbijanske policije.

Na taj način Granična policija BiH građanima ponovo poručuje da ne vjeruju svojim očima, a kamoli novinarima. Slično se desilo u slučaju migranata koje je slovenska policija readmisijom vratila u Hrvatsku, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske nelegalno preko šuma prebacilo u Bosnu i Hercegovinu. Javnost je uvjeravana da to nije istina  iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ali i Granična policija BiH zvanično registrovala ove događaje. 

Ovakva praksa Granične policije BiH, tačnije direktora Zorana Galića, traje od početka migrantske krize. Podsjetit ćemo samo na incident od prošle godine, kada je u svom zvaničnom izvještaju direktor Galić naveo da su bh. graničari vidjeli kako hrvatski policajci usmjeravaju migrante prema teritoriji BiH, te da je o svemu obavješteno Tužilaštvo BiH. Vlastite navode, samo mjesec dana kasnije, Galić je u hrvatskim medijima nazvao „izmišljotinama“.

Stoga ne treba da iznenađuju reakcije Galićevog savjetnika Hofmana na Žurnalov tekst i video snimke koje smo načinili petog septembra na istočnoj granici BiH.

Objavljujemo kompletan video materijal koji posjedujemo, u sirovoj formi, bez montaže ili bilo kakvog uređivanja. Ne vjerujemo da će i u ovom slučaju snimci biti dovoljno "vjerodostojni" za savjetnika Hofmana i njegovog direktora. Ipak, objavljujemo ih u interesu javnosti.

KAKO ILEGALNO PREĆI DRŽAVNU GRANICU 

Na prvom snimku u 16:20, nekoliko trenutaka prije prolaska voza pored rijeke Drine u Srbiji, osoba do tada skrivena u adi na bosanskoj obali Drine, izlazi iz žbunja i prelazi na  teritoriju Srbije.

 

 

U 16 sati i 34 minute pojavljuju se pripadnici srbijanske policije koji usmjeravaju migrante prema mjestu gdje je osoba sa prvog videa prešla na teritoriju Srbije. Radi se o dijelu rijeke gdje je nivo vode najniži.

 

 

U 16 sati i 51 minutu pojavljuju se policajci sa grupom migranata. 

 

 

Kompletan video snimak koji objavljujemo traje  pet minuta i 46 sekundi. Tačno toliko trebalo je migrantima da pređu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

(zurnal.info)