Virtuelna Srpska:Za samo 20 dana banjalučki Prointer dogovorio poslove vrijedne 29 miliona KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Virtuelna Srpska: Za samo 20 dana banjalučki Prointer dogovorio poslove vrijedne 29 miliona KM!

Samo dvadesetak dana 2020. godine bilo je potrebno da poznati IT tender stručnjaci sa javnim sektorom dogovore poslove vrijedne 29.266.450 KM. Novac im je namijenjen kroz 15 dobijenih tendera.

Za samo 20 dana banjalučki Prointer dogovorio poslove vrijedne 29 miliona KM!

Samo dvadesetak dana januara bilo je potrebno banjalučkoj firmi "Prointer" da sa javnim sektorom dogovori poslove vrijedne 29.266.450 KM. Novac joj je namijenjen kroz 15 dobijenih tendera.

OD MINISTARKE TRIVIĆ 24 MILIONA KM

Ponedeljak, 13. januar bio je svakako najzanimljiviji. Iako je međunarodna tenderska utakmica u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske počela još 27. septembra prošle godine, tek sada je donesena konačna odluka. Domaći “Lanaco”, jednog od osnivača SNSD-a Nebojše Ninića, i “Prointer”, u kojem se odomaćio Igor Dodik, sin Milorada Dodika, odabrani su da računarima i softverima opreme vaspitno-obrazovne ustanove u RS. Virtuelni napredak nazadog obrazovnog sistema građane će koštati čak 24.163.516 KM sa uračunatim PDV-om.

 

Ministarski kadar koalicione Ujedinjene Srpske, Natalija Trivić nije imala dilemu, jer je (nije zgoreg ponoviti – na međunarodni tender) pristigla tek jedna ponuda. Sasvim prihvatljiva! Gotovo softversko rješenje predstavljeno joj je još 14. novembra prošle godine u devet časova ujutru. Prethodnog dana u podne ponuda je otvorena. Od prihvatljivosti do gotovog softvera protekao je samo 21 sat!

“Dana 14.11.2019. godine, sa početkom u 09,00 časova, u sali za sastanke Ministarstva prosvjete i kulture održana je prezentacija gotovog sotverskog rješenja za podršku obrazovnim procesima, komunikaciju i kolaboraciju. Komisija za javnu nabavku konstatovala je da je ponuđeno softversko rješenje za podršku obrazovnim procesima, komunikaciju i kolaboraciju u potpunosti usaglašeno sa funkcionalnostima iz tehničke specifikacije - Aneksom 8. tenderske dokumentacije”, potpisala je dva mjeseca kasnije.

VIRTUELNE VODE

Istog dana obznanjeno je da će “Vode Srpske” od poznate IT tender firme kupiti računare po cijeni od 75.535 KM, a isti stručnjaci biće zaduženi i za instaliranje radnih stanica u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS, što će koštati 74.681 KM.

Dan pred patriotsko paradiranje na Trgu Krajine u Banjaluci, 8. januara “Prointer” sa saradnikom Dodikom juniorom, dobija posao u “Aerodromima Republike Srpske”. Zadatak mu je da uspostavi sistem za evidenciju dolazaka i odlazaka zaposlenih. Sve to košta 6.941 KM.

OD POREZNIKA I ŠAKOM I KAPOM (DA SE NE ČUJE)

Dok su mnogi i dalje pjevušili, po ubjeđenju tate Milorada, staru srpsku pjesmu “Pukni zoro”, 10. januara Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, odlučio je da mu iz poreskog budžeta “pukne” čak 3.483.918 KM. Za integrisani informacioni sistem i održavanje licenci “Informacionom inženjeringu Sirius” i “Prointeru” posao je zagarantovan do 2021. godine. I ovog puta na tender je pristigla tek jedna ponuda. Dakako, i prihvatljiva! I pobjednička!

Nije, kaže Maričić, ni bilo moguće da bude drugačije, jer su poreznici morali da poštuju intelektualnu svojinu poznatih stručnjaka pa je nabavka sprovedena po sistemu pregovaranja o cifri, ali da za to ne zna javnost.


IT javne nabavke, kaže za Žurnal dobro upućen izvor, upravo se ovako i namještaju pogodnim firmama.

“Instituciji ili preduzeću ponudi se gotov proizvod, a održavanje i ‘doprogramiranje’ su posebna stavka, jer kod ostaje u vlasništvu firme-programera. U ugovorima, koji skupo koštaju, namjerno se izostavlja to da bi i kod trebalo da bude vlasništvo institucije-kupca. Po tom osnovu kasnije se raspisuju tenderi – pregovarački postupci bez objave obavještenja”, navodi naš izvor. 

Namješteno ili ne, u danima slavlja u Republici Srpskoj, i državni institucionalni nivo radio je za – “Prointer”!

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH IDDEEA Arif Nanić imao je IT posao. Zadatak banjalučkih IT intelektualaca biće da za 15.050 KM održavaju server na kojem se nalaze registri Agencije.

ĐAJIĆ I NEŠIĆ ISPLAĆUJU GOTOVO 700.000 KM

I direktori Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić i “Puteva RS” Nenad Nešić 20. januara obradovali su direktora “Prointera” Bojana Vujića.

Predsjednica RS Željka Cvijanović voli da kaže kako je UKC RS najnaprednijij klinički centar u regionu, ali zaboravlja da napomene i da je potonuo u dugove od gotovo 400 miliona KM. Zna to dobro i SNSD-ov Đajić, ali nije propustio priliku da posao dodijeli privatnoj firmi na državnim jaslama. Održavanje mreže i servera platiće 327.415 KM.

Prvi putar RS milost gospodara novcem građana platiće 292.466 KM kroz održavanje servera i serverske opreme.

PROINTERIZACIJA POŠTE

Od ukupno 15 dobijenih januarskih tendera, “Prointer” je samo u “Poštama Srpske” pobijedio na šest.

Već 8. januara još svježi vršilac dužnosti direktora ovog javnog gubitaša Miladin Radović, inače kadar Ujedinjene Srpske, odlučio je da će za održavanje “storage sistema” dati 17.550 KM. Rezervne dijelove za isti sistem 20. januara plaća 11.700 KM.

Samo 24 časa kasnije uslijedio je tenderski niz. Čak pet poslova Radović daje “Prointeru”. Održavanje i podršku službi mreže platiće 49.280, tehničku podršku službi za internet - 17.550, servere – 93.000, modernizaciju mreže - 120.000 KM.

OD GAŠIĆEVE POLA MILIONA

Na znanje i spretnost "prointerovaca" nije ostala imuna ni Suzana Gašić, kadar DEMOS-a u fotelji ministra trgovine i turizma RS. 

Za izradu informacionog sistema za praćenje nafte i naftnih derivata odriješiće narodnu kesu i firmi platiti 499.999 KM. Dakako, "Prointer" je i jedini poslao ponudu, iako su, između ostalih, tendersku dokumentaciju preuzeli i "Lanaco" i "Blicnet".

Firma s kojom "sarađuje" Dodik junior ispunila je 16. januara i tehničke i pravne i ekonomske uslove.

JANUAR 2020. KAO CIJELA 2019.

Vrijednost januarskih ugovora za “Prointer” približila se ukupnoj vrijednosti prošlogodišnjeg tenderskog skora.

Kako je Žurnal pisao, od početka do kraja 2019. godine ova firma je sa javnim sektorom sklopila ugovore vrijedne 33.435.482 KM sa uračunatim PDV-om. Dnevno su građani ovoj firmi davali 93.000 KM!

Kao ozbiljna kompanija, “Prointer” vodi računa o svakom segmentu uspjeha pa u svojim redovima ima jednog Dodika. Igora. Sina Miloradovog. Ipak, ne bi tata Milorad kompromitovao porodičnu uspješnicu, da ga poslanici nisu isprovocirali vrelog 18. jula prošle godine.

“Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi”, tvrdio je nervozno, “ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode”!

(zurnal.info)