OPĆINSKO VIJEĆE JAJCE:Za samo dvije sjednice u godinu dana naplatili 130 hiljada maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

OPĆINSKO VIJEĆE JAJCE: Za samo dvije sjednice u godinu dana naplatili 130 hiljada maraka

Sve što su predstavnici građana u Općinskom vijeću Jajce uradili za godinu dana jeste da su održali dvije sjednice, od čega je jedna bila konstituirajuća. Kako oni nisu radili tako im nije radila ni savjest. Za ovaj „iscrpan“ posao naplatili su 130 hiljada maraka

Za samo dvije sjednice u godinu dana naplatili 130 hiljada maraka

Krajem  prošle godine, preciznije 9.decembra 2016. su se konstituirali, pa odmah prekinuli sjednicu. Za sedam dana su se nastavili konstituirati, pa opet prekinuli. Šest mjeseci kasnije su se opet nastavili konstituirati i konačno 28.6.2017. godine je izabran predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog Vijeća Jajce. 

Nakon nešto manje od mjesec dana održana je i prva redovna sjednica. 

I to je sve. 

Sve što su predstavnici građana u Općinskom Vijeću uradili za godinu dana. Puno su agilniji bili kada je trebalo naplatiti naknade i plate. Sav nerad je iz općinske kase naplaćen 130 hiljada maraka.

- Ovo jasno pokazuje koliko su svi opušteni oko budućnosti ovog grada i koliko se maćehinski odnose prema vlastitom narodu. Možda je bolje da ste ovo pitanje postavili nekome iz Jajca koji radi za 500 KM mjesečno i time plaća režije, hrani supružnika i školuje dvoje djece. Ako oni nemaju ništa protiv, a takvih je mnogo, svaki moj komentar će biti gledan kroz prizmu političke demagogije, kaže za Žurnal Edina Kurt vijećnica SDP-a u OV Jajce.  

Građani općine Jajce su na izborima 2016. poklonili svoje povjerenje Koaliciji Zajedno za bolje sutra Jajcu  (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH) i Savezu SDA-SBiH-SBB, te na taj način neposredno dali saglasnost da o njihovim sudbinama odlučuje upravo ovih 23 vijećnika, od ukupno 25 u Općinskom vijeću Jajce.

Njihovi paušali, prema podacima Općine, iznose bruto 370 maraka. Dodamo li na to platu i paušal predsjedavajućeg koji je na mjesečnom nivou naplaćivao više od 2500 maraka dolazimo do podatka da je Općinsko Vijeće za svega dvije sjednice za  godinu dana građane Jajca koštalo oko 130 hiljada maraka. 

Kontaktirali smo Predsjedavajućeg OV Jajce HDZ-ovca Ivu Šimunovića

Nakon uvodnog predstavljanja, razgovor je tekao na sljedeći način: 

ŽURNAL: Gosp. Šimunoviću, Općinsko vijeće u skoro godinu dana održalo je svega 2 sjednice, a pritom su naplaćeni svi paušali i plate?

IVO ŠIMUNOVIĆ: Pa dobro... to se događa na svim razinama...nije do nas, mi želimo sjednice, ali se te sjednice ne događaju. 

ŽURNAL: Iz kojeg razloga?

IVO ŠIMUNOVIĆ: Pa zato što oni guraju što je njima u interesu, a sve što je nama u interesu ne ide.

ŽURNAL:  Zašto se sjednice ne sazivaju?

IVO ŠIMUNOVIĆ: Zato što bi se preglasavali.

ŽURNAL: Da li je Vama uredu da u skoro godinu dana vijeće održi svega dvije sjednice, a da se pritom Vama i vijećnicima isplati više od 100 hiljada maraka?

IVO ŠIMUNOVIĆ: Gledajte... o ciframa govorit... nije...ovaj...po ovim pitanjima...nije relevantan pokazatelj, a da bi trebalo više... ja sam za to. Stvar je dogovora, on kad se postigne onda ide.


Ivo Šimunović, predsjedavajući OV Jajce (HDZ BiH) 

Sudeći prema ležernom stavu predsjedavajućeg Šimunovića, OV jajce bi moglo još godinu dana biti bez sjednica i naplaćivati nemale iznose iz Općinskog budžeta. Sve je prepušteno savjesti, a iskustvo sa ovakvom vlašću nam govori da savjest i paušali ne idu zajedno.

(zurnal.info)