Novi grad – Sarajevo:Za sanaciju klizišta 100.000, a strankama 350.000 KM

Istražujemo

Za sanaciju klizišta 100.000, a strankama 350.000 KM

Za sanaciju klizišta 100.000, a strankama 350.000 KM
 

U bogatoj opštini sa velikim budžetom svima je dobro, i opštinskoj administtraciji i vijećnicima i političkim strankama i vjerskim zajednicama, a ostane novca i za građane.

Od 26,1 milion maraka, koliko iznosi budžet opštine Novi grad za 2012. godinu, na plate administracije i ostale materijalne troškove odlazi 10,1 milion maraka, što je 38,6 posto ukupnog budžeta.

U odnosu na prethodnu godinu, izdvajanja za plate povećana su za 4,7 posto, dok su ukupni budžetski prihodi porasli tek za simboličnih 0,1 posto, što praktično znači da troškovi administracije rastu, bez obzira na sve najave i obećanja o smanjenju javne potrošnje.

Kabinet načelnika opštine u ovoj godini na raspolaganju ima 1,75 miliona maraka od čega troškovi plata zapsolenih u kabinetu iznose 609.500 maraka, dok su izdaci za materijal i usluge “teški” 231.500 maraka a tekući grantovi 807.000 maraka.

Među izdacima za “materijal i sluge” načelnikovog kabineta jedna od najkrupnijih stasvki su “izdaci za informisanje” za koje je ove godine izdvojeno 100.000 maraka. Ovo nisu jedini troškovi za medije u opštinskom budžetu jer “izdatke za informisanje” ima i opštinska služba za privredu, obrazovanje, kulturu, sport i informisanje, i to u iznosu od 35.000 maraka, dok je isti trošak kod službe za zajedničke poslove 25.000 maraka.

Medijima 210 hiljada maraka

Vijećnici u opštinskom vijeću također su se sjetili da je ovo ipak izborna godina i da na izborima naklonost medija ne škodi, pa su za “usluge informisanja” i oni izdvojili 25.000 maraka, znatno više od prošlogodišnjih 15 hiljada maraka za istu svrhu.

Dodaju li se ovome i namjenska izdvajanja od dodatnih 30 hiljada maraka za “prenos sjednica Općinskog vijeća”, ukupan trošak za medije košta ovogodišnji opštinski budžet 210 hiljada maraka.

Opštinski vijećnici, koji i odlučuju o raspodjeli budžetskog novca, sebi su za naknade u ovoj godini dodijelili 350 hiljada maraka, ali nisu zaboravili ni svoje stranačke kolege koje nemaju tu sreću da sjede u opštinskom vijeću pa je na ime “granta za političke grupe” izdvojeno također 350 hiljada maraka. Time su im realno povećane šanse da se ponovo nađu na stranačkim izbornim listama, jer su konkretnim potezom dokazali da im lični interes nije ispred stranačkog.

Od 807 hiljada maraka, koliko načelnik ima na raspolaganju za tekuće grantove, polovina novca, odnosno 400 hiljada maraka dobija Javno preduzeće “Lokom” a četvrtina, odnosno 200 hiljada maraka, odlazi “za projekte vjerskih zajednica”. Na koliko vjerskih uajednica i u kojom omjeru se dijeli ovaj novac, u budžetu se ne navodi.

Duh je uvijek u prednosti nad fizičkom snagom, pa je tako i kod podjele grantova policijskoj upravi Novi grad pripalo tek 50 hiljada maraka, četiri puta manje nego vjerskim zajednicama.

Skloništa važnija od klizišta

Da bi i građani, koji i pune opštinski budžet, također mogli uživati u kulturnim dešavanjima, iz opštinskog budžeta je za obilježavanje “Novogradskih dana” izdvojeno 100 hiljada maraka, kao i prošle godine

Isti iznos, 100 hiljada maraka, ove godine je izdvojeno i za sanaciju klizišta, koja su stvarni problem za veliki broj građana ove godine.

Iako su klizišta gorući trenutni problem, puno više novca, 150 hiljada maraka, izdvojeno je za sanaciju skloništa na području opštine, koja bi trebala zaštiti građane u slučaju da im u komšiluk aterira atomska bomba.

Mešu najvećim dobitnicima ove godine, kada se radi o podjeli budžetskog novca je i opštinska služba Civilne zaštite, koja je dobila 1,3 miliona maraka, što je povečanje za 41 posto u odnosu na prethodnu godinu kada su dobili 943.500 maraka.

Kad su pare već tu, logično je da se povećaju i plate zapsolenih u Civilnoj zaštiti, za koje je ukupno izdvojeno 225.500 maraka, što je za 8,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Osim troškova za plate Civilna zaštita intenzivno ulaže i u svoje tehničko opremanje. Tako je za premanje opštinskog operativnog centra Civilne zaštite ove godine izdvojeno 80 hiljada maraka, što je za 60 postro više nego nego u prošloj godini kada je za istu svrhu izdvojeno 50 hiljada maraka.

50 hiljada KM za čuvanje arhive

U slučaju opštine Novi grad, izgleda se ulaganje u informatizaciju proteklih godina, pokazalo kao potpuni promašaj, barem finansijski. Iako bi informatizacija trebala da rezultira smanjenjem papirnih dokumenata, troškovi arhiviranja drastično rastu.

U ovogodišnjem opštinskom budžetu za troškove “preuzimanja i čuvanja arhivske građe” izdvojeno je 50 hiljada maraka, što je za 150 posto više u odnosu na prethodnu godinu kada je za istu svrhu potrošeno 20 hiljada maraka.

Sudeći po rastu troškova za skladištenje opštinske arhive, prozilazi da je opštinska adminsitracija ove godine proizvela 150 posto više papirne arhivske građe nego prethodne godine, što je prema cijeni koja se plaća za skladištenje sigurno impresivna masa papira.

Možda bi ipak bilo jeftinije ovu arhivu čuvati u nekom od skloništa za čiju rekonstrukciju će biti potrošeno 100 hiljada maraka ove godine, čime bi se i rekonstrukcija skloništa pokazala kao racionalna investicija.

(zurnal.info)