Marketing na Klinici za vaskularnu hirurgiju:Za što brži oporavak: Kupite dvije knjige našeg doktora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Za što brži oporavak: Kupite dvije knjige našeg doktora

Prilikom otpusta sa Klinike za vaskularnu hirurgiju pacijentici iz Sarajeva osoblje je preporučilo da za što uspješniji oporavak kupi dvije knjige doktora Emira Solakovića, šefa Klinike

Za što brži oporavak: Kupite dvije knjige našeg doktora
Prof. dr. Solaković u operacionoj sali

Osamdesetogodišnja penzionerka iz Sarajeva prošlog mjeseca bila je samo jedan od pacijenata operisanih na Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničko-univerzitetskog centra u Sarajevu. Nakon mučnog oporavka a prilikom otpusta medicinska sestra obratila se članovima njene porodice riječima:

- Kao što znate, doktor Solaković autor je knjiga koje govore o kvaliteti života i načinu očuvanja zdravlja. Bilo bi dobro, ukoliko ste u mogućnosti, da kupite knjige doktora Solakovića jer se u njima nalazi sve što bi gospođa trebala provoditi tokom oporavka i, generalno, vođenja zdravog života. Jedna knjiga košta 50 KM – navela je sestra.

Porodica pojašnjava kako sestra, naravno, nije nudila da im ona u tom trenutku proda knjige već je objašnjavala da se knjige mogu naći u prodaji.

Pomalo zatečeni ovakvim smjernicama, odgovaraju kako su trenutno u lošoj finansijskoj situaciji ali će ipak razmisliti o kupovini u narednom periodu.

Nisu iz Sarajeva, ne rade, i 50 KM za njih u ovom trenuku predstavlja pravi mali imetak. O 100 KM, koliko koštaju dvije preporučene, da i ne govorimo.

Nakon završenog razgovora kreću ka izlazu, ali se rodica operisane vraća kako bi pitala sestru smije li pacijentica u stanju u kojem jeste sjesti u mali putnički automobil:

- Vratim se i pitam sestru smije li ona uopšte savijati nogu, na šta se ona okrene i kaže mi: “E, vidite, sve to ima u knjizi!” Bila sam šokirana.

IMA LI TU NEŠTO LOŠE


Doktora Emira Solakovića pitali smo da li je osoblju Klinike dao instrukcije da na ovaj način promovišu njegove knjige. Kaže kako o tome nema ni govora, već to osoblje vjerovatno, znajući da je autor velikog broja knjiga, radi samoinicijativno.

Ipak, kaže, u tome ne vidi “ništa loše”:

- Kad naši pacijenti dođu kod ljekara mi ih operišemo i, primjera radi, ugradimo bajpas – to je rješavanje posljedice, ali uzrok nismo riješili. Zato se borimo da kad izađu iz bolnice moraju nešto raditi na svome zdravlju – to je ključno.

Radi toga ja to pišem i onda oni pitaju za knjige, niko nikog nije ucijenio. Također, svakom pacijentu se na otpusnom pismu napiše da mora voditi računa o svom zdravlju, oni se moraju okrenuti edukaciji. Svakom se pacijentu kaže da mora primijeniti higijensko-dijetalni režim, svaki ljekar će to napisati. Higijensko-dijtalni režim podrazumijeva milion stvari.

Ne mora to učiti iz mojih knjiga, neka čita druge autore, neka traži na internetu... samo neka radi na poboljšanju svog zdravlja.

Nije imao informacije o tome da se njegove knjige preporučuju pacijentima baš na ovaj način. Obično, pojašnjava, pacijenti, znajući da je autor velikog broja izdanja, sami pitaju kako ih mogu nabaviti:

- Niko nikoga nije ucjenjivao za operaciju ili uslugu kupovinom knjiga. Ne znam kako su to one shvatile i kako je bilo ali ja to mogu shvatiti samo pozitivno. Znači, ne mora uzeti knjigu, može otići na internet i gledati za svoje zdravlje. I ptice znaju da pišem. Sestre nisu imale instrukciju da pacijentima skreću pažnju na moje knjige.

Sve je, zaključuje, pogrešno shvaćeno, ali ipak u potezu osoblja “ne vidi ništa loše”. Ne smatra da su slične situacije na neki način zloupotreba položaja:

- Kažem, pogrešno je shvaćeno, ali i ako jesu sestre preporučile – ima li u tome nešto loše? Nije to zloupotreba položaja. Zamislite sad da vam neko dođe i vi mu kažete da neko piše knjige, a posebno što ga pritom ničim ne uslovljavate. Ja bih vam samo rekao hvala, pa zar vi ne biste?

Doktor Emir Solaković je opšti, srčani i vaskularni hirurg. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu. U njegovoj biografiji navodi se da je objavio desetak knjiga, sa preko 200 radova iz područja krvnih sudova. Šef je Klinike za vaskularnu hirurgiju KCUS-a.

(zurnal.info)