Izvještaj OSCE potvrdio pisanja Žurnala:Zabrinjavajući pritisak na novinare i nečuven napad na sudsku odgovornost!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Izvještaj OSCE potvrdio pisanja Žurnala: Zabrinjavajući pritisak na novinare i nečuven napad na sudsku odgovornost!

Milan Tegeltija je Žurnal nazivao spin portalom, naše novinare kvazinovinarima a tekstove nebulozama. Izvještaj OSCE o stanju pravosuđa potvrdio je sve naše navode

Zabrinjavajući pritisak na novinare i nečuven napad na sudsku odgovornost!

Tekstove Žurnala o korupciji u pravosuđu predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nazivao je nebulozama, konstrukcijama i manipulacijama, naš portal nazivao je spin portalom a novinare kvazinovinarima. Najavljivao je i pisanje knjige o tekstovima Žurnala o radu pravosuđa. Umjesto Milana Tegeltije, o aferi “Potkivanje” čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a BIH, pisali su autori izvještaja OSCE-a o stanju pravosuđa BiH

Od afere "Potkivanje" prošlo je više od godinu dana. Još uvijek traje istraga Tužilaštva BiH u ovom predmetu  u kome je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija saslušan „samo“ u svojstvu svjedoka. Nermin Alešević osumnjičen je za neovlašteno snimanje a inspektor SIPA-e Marko Pandža za primanje dara. Podsjetimo, ako neko još ne zna, na video snimku koji je snimio Alešević zabilježen je bliski saradnik Milana Tegeltije kako uzima novac za njegovo podmićivanje. Na drugom snimku Milan Tegeltija obećava angažman u jednom predmetu sarajevskog tužilaštva.


Nakon što je objavljen godišnji izvještaj OSCE-a o radu pravosuđa, u kojem je između ostalog, navedeno da je oslobađanje Milana Tegeltije u slučaju "Potkivanje" nečuven napad na sudsku odgovornost, ponovo je u fokus javnosti vratilo ovu aferu. U izvještaju OSCE-a, između ostalog, detaljno je obrazložena afera "Potkivanje" kao i odluka disciplinske komisije VSTV-a da predsjednik VSTV-a BiH, kao član Vijeća u stalnom radnom angažmanu, ne može snositi disciplinsku odgovornost jer sve radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije.


Ovaj ishod je očigledno suprotan odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja sa dužnosti. Odluka prvostepene disciplinske komisije u vezi sa navodno neprimjerenim ponašanjem predsjednika VSTV-a BiH, koja je potvrđena u drugom stepenu, pogrešno sugeriše da su,  prema Zakonu o VSTV-u BiH, članovi Predsjedništva VSTV-a BiH oslobođeni od disciplinske odgovornosti, te stoga i mogućnosti privremenog udaljenja od vršenja dužnosti ili prestanka mandata. Ovo tumačenje Zakona o VSTV-u BiH tako je rezultiralo de facto nekažnjivošću predsjednika VSTV-a BiH – nosioca najviše pravosudne funkcije. Ovaj apsurdan ishod signalizira toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona da razumno izaziva sumnju da je doneseno namjerno da bi se postigao željeni rezultat. U svakom slučaju, ova odluka predstavlja nečuven napad na sudsku odgovornost”, navedeno je u izvještaju OSCE-a.

Ubrzo nakon objave izvještaja na twitteru se oglasio i Milan Tegeltija navodeći da OSCE nema mandate da komentariše odluke u pravosuđu.

OEBS misija u BiH, u pogledu vladavine prava, NEMA mandate da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa, niti da se bavi tumačenjem domaćih Zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima”, tvitao je predsjednik VSTV-a.

Tu nije stao pa je ubrzo objavio još jedan tvit u kojem “međunarodne partnere” upozorava da ugrožavaju nezavisnost pravosuđa. 

I ranije je Tegeltija minimizirao upozorenja međunarodne zajednice o lošim rezultatima pravosuđa, prije svega u procesuiranju korupcije. Ignorisao je negodovanje unutar pravosudne zajednice i ismijavao medije i novinare koji pišu o korupciji u pravosuđu. Tekstove Žurnala o korupciji u pravosuđu nazivao je nebulozama, konstrukcijama i manipulacijama, portal Žurnal nazivao je spin portalom a naše novinare kvazinovinarima. 

Također, nakon što smo objavili snimak "potkivanja" reagirao je na službenoj stranici VSTV-a, navodeći da se radi o “zlonamjernoj konstrukciji usmjerenoj na pokušaj njegove diskreditacije”. Reagovalo je i Tužilaštvo BiH... Njihovim prijetnjama bavili su se i autori OSCE-ovog izvještaja.

Nakon ranije spomenute afere „Potkivanje“ i objavljivanja inkriminirajućeg video snimka na nekoliko medijskih portala, Tužilaštvo BiH najavilo da će otvoriti istragu protiv dvije od tri osobe koje su sudjelovale u toj aferi - protiv stranke u tekućim postupcima koja je tražila intervenciju predsjednika i protiv posrednika - dok bi treći sudionik - tj. predsjednik VSTV-a - imao status svjedoka. U istoj Informaciji za javnost, Tužilaštvo BiH uputilo je jedva prikriveno upozorenje medijima koji su objavili video. Konkretno, Tužilaštvo je javno istaklo da je, istovremeno s istragom „Potkivanje“, pokrenulo i drugu istragu kako bi se „s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom“ istražili „motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema,” navedeno je u izvještaju.

U izvještaju OSCE-a navedeno je da činjenica da se Tužilaštvo BiH osjećalo obaveznim navesti da će se istraga o „motivima“ i „razlozima“ osoba koje putem medija šalju negativne poruke - dakle onih koji objavljuju svoje mišljenje - provoditi „u skladu sa zakonom“ ne ulijeva povjerenje.

Ovaj animozitet prema novinarima ispoljen je i u vezi s navodima da je tužilac Tužilaštva BiH, provodeći istragu u još jednom vrlo osjetljivom predmetu korupcije, na neprimjeren način ispitivao novinarku koja je razotkrila taj primjer korupcije, tražeći od nje u više navrata da otkrije svoje izvore. Budući da su ovi navodi trenutno predmet disciplinskog postupka protiv tužioca, na prvi pogled se čini da nisu neosnovani. Ako su istiniti, ovi navodi ukazuju na zabrinjavajući pritisak kojem su izloženi novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom u BiH, koji bi mogao imati nesagledive posljedice na njihov rad”, navedeno je u izvještaju OSCE-a o neprimjerenom ispitivanju novinarke Žurnala od strane državnog tužioca Olega Čavke.

Podsjetimo, Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odbila je disciplinsku tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv Olega Čavke.

(zurnal.info)