Ministrica Turković gradi još jednu SDA dinastiju:Zapošljavanje familije, kupovina kuća i stanova, podrška porodičnim biznisima...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ministrica Turković gradi još jednu SDA dinastiju: Zapošljavanje familije, kupovina kuća i stanova, podrška porodičnim biznisima...

Vjerna stranci i porodici Izetbegović, Bisera Turković uspješno nastavlja gradnju još jedne SDA dinastije

Zapošljavanje familije, kupovina kuća i stanova, podrška porodičnim biznisima...

„Očekujem da će joj se desiti neki gaf, jer je žena dugo vani“, izrekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović posljednjih dana 2019. godine.

Pomenuta žena je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Netom po imenovanju izrekla je, za Izetbegovića, prvi gaf izjavom da će za pristupanje BiH u NATO biti potreban referendum te da u sjedište NATO-a ide Program reformi, a ne MAP, što je suprotno onome u što je lider SDA uvjeravao javnost. Proteklo je šest mjeseci njenog ministrovanja, a najavljeni “gafovi” ne jenjavaju, poput odbijanja da iz Italije evakuiše bh. državljane nakon pojave korona pandemije.

Brižna majka i punica

Ali Turković, sin ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, nedavno je imenovan za službenika u Ambasadi BiH u Kataru, upravo tamo gdje je njegova majka bila ambasadorica do preuzimanja ministarske funkcije. Ministrica vanjskih poslova tvrdi da njegov angažman u ambasadi nije u sferi diplomatije te da je to rezultat njegovog obrazovanja i kvaliteta. Prema medijskim navodima, Ali je zaposlen kao službenik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Podsjetimo, ministrica je po službenoj dužnosti članica Izvršnog obavještajnog odbora Vijeća ministara BiH.

Žurnal je u februaru objavio kako je Ali bio u sastavu delegacije Bosne i Hercegovine, kao “lični savjetnik” tokom Turkovićeve  službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

"Diplomatija nije uhljebljenje", izjaviće po imenovanju ministrica Turković, majka dva sina i kćerke. U praksi se mnogo toga razlikuje od ove njene tvrdnje.

Prema izvorima Žurnala, Bisera Turković je 2000. godine, u svojstvu šefice Stalne misije BiH pri OSCE-u tražila od čelnika te međunarodne organizacije da njenu kćerku Semru Turković - Hrle angažuju kao vanjskog saradnika u jednoj od svojih kancelarija u Beču. Uporedo je razvijala i diplomatsku karijeu svog zeta. Haris Hrle godinama je bio ambasador BiH u Austriji, Saudijskoj Arabiji te Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ne zanemaruje Bisera Turković ni širu porodicu. Žurnal je pisao kako je ministrica prije dva mjeseca počela kooptiranje u ministarstvo badže svoga sina Alija. Nije ni bez razloga nakon pojave korona virusa Turkovićeva posjetila jednu firmu u Kaknju koja proizvodi zaštitne maske. Prema izvorima Žurnala vlasnici firme su roditelji jedne od dvije njene snahe.  

Od države do države, od stanova do kuća

Bisera Turković nikada nije bila na nekoj od izbornih listi njene SDA. Prema njenoj biografiji, diplomatsku karijeru počela je 1993. godine, odmah sa ambasadorskom funkcijom u Hrvatskoj. Slijedila je Mađarska, OSCE, SAD, Belgija i Katar. U kratkim pauzama od diplomatije bila je ministrica za evropske integracije (2000-2001) te direktorica Centra za sigurnosne studije Bosne i Hercegovine. Svo to vrijeme ostala je vjerna stranci i porodici Izetbegović, kao i ideologiji Muslimanskog bratstva.

Iako često izvan BiH, ministrica nije propuštala priliku da kupuje nekretnine. Shodno imovinskom kartonu koji je objavio CIN, Bisera Turković je vlasnica pet kuća u BiH. Dvije su u Sarajevu, dvije u Fojnici te jedna u Stocu.

U Sarajevu je posjedovala  stan od 119 m2 kojeg je 2008. godine otkupila od Općine Stari Grad i to certifikatima vrijednim 15.400 KM. Taj stan je četiri godine kasnije prodala za 180.000 maraka!

Ima i dva stana u Hrvatskoj, te stan u Australiji. Tri nekretnine u Sarajevu posjeduju i njeni sinovi. Ima vozilo Porsche Cayenne i Volkswagenov Kombi.

Prema istom izvoru njena plata na mjestu ambasadorice u Kataru iznosila je više od devet hiljada maraka, dok je oko četiri hiljade maraka prihodovala na osnovu izdavanja nekretnina. Uporedo, za svo proteklo vrijeme rada u bh. diplomatiji Bisera Turković nije prekidala angažmane kao predavač na raznim fakultetima.

“Iza mene je zavidno iskustvo i uspješno obavljanje bilateralnih i multilateralnih poslova,” ponosno će ustvrditi Bisera Turković u jednom od medijskih istupa. Problem je što za konkretne rezultate “uspješno obavljenih poslova” ne postoje tragovi ili svjedoci koji bi to potvrdili, osim naravno članova njene porodice.

(zurnal.info)