STRAH OD ODGOVORNOSTI ILI NEŠTO DRUGO:Zašto bježe direktori iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo?

Istražujemo

STRAH OD ODGOVORNOSTI ILI NEŠTO DRUGO: Zašto bježe direktori iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo?

Da je Direkcija postala poprište borbe za određene pojedinačne i partijske interese govori to što su u samo mjesec dana promijenjena tri direktora na čelu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo. Moguće da je onima koji su od direktorske pozicije pobjegli glavom bez obzira bitnije da duboko ne zaglave u eventualnim kriminalnim radnjama, nego da budu direktori.

Zašto bježe direktori iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo?
foto: BHDCA

U poslednjih nekoliko sedmica na čelu Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) promijenila su se čak tri direktora, a „hokejaške“ izmjene na čelu ove institucije ukazuju da se iza brda nešto valja, svakako ništa povoljno i dobro. Od 2009. godine, kada su ukinute entitetske i osnovana državna Direkcija i donesen novi Zakon o vazduhoplovstvu BiH, po nacionalnom ključu na čelu su srpski kadrovi. Čudne stvari počele su da se dešavaju u januaru ove godine kada je Čedomir Šušnjar podnio ostavku na mjesto generalnog direktora Direkcije. I to cijelu godinu dana prije isteka mandata. Savjet ministara BiH je Šušnjara na tu poziciju imenovao 24. februara 2021. godine, na mandatni period od četiri godine.

Šušnjar je na funkciju direktora BHDCA-a došao iz Helikopterskog servisa Republike Srpske (HSRS), u kojem je bio pilot. Sa direktorom HSRS Bobanom Kusturićem je u kumovskim vezama.

On 11. januara naprasno podnosi ostavku, a Savjet ministara brzopotezno, isti dan, za novog v.d. direktora BHDCA-a imenuje Sinišu Baića i odluku o tome objavljuje u Službenom glasniku BiH.

Baić je u međuvremenu obavijestio Savjet ministara da ne prihvata dužnost. Pojasnio je da je on trenutno pilot helikoptera u Oružanim snagama BiH, od kojih nije uspio da dobije saglasnost za regulisanje, odnosno zamrzavanje svog statusa u toj instituciji za vrijeme u kojem je trebalo da bude na čelu BHDCA-a.

Kako ova rokada nije uspjela, pojavljuje se novi kandidat, Zorislav Ivanović, ponovo osoba iz HS RS. Odluka Savjeta ministara BiH o imenovanju Ivanovića još nije objavljena u Službenom glasniku BiH, pa je BHDCA sada praktično bez direktora. Doduše, prema zvaničnom sajtu Direkcije, generalni direktor je još Čedomir Šušnjar, koji to nije još od 11. januara, kada je podnio ostavku, koja je objavljena u Službenom glasniku BiH!

Nakon ovih brzopoteznih izmjena na čelu BHDCA-a, nameće se pitanje -  šta se dešava. U BiH se uvijek i sve vrti oko novca, ličnih ili partijskih interesa, što bi mogli biti i razlozi zbog kojih je BHDCA za samo mjesec dana promijenila tri direktora.

Izgradnja zgrade "kamen spoticanja"

Prema zakonu, kojim je osnovan BHDCA, definisano da je sjedište ove Direkcije u Banjaluci. Od njenog osnivanja postoji zaključak Savjeta ministara BiH o potrebi kupovine zgrade za potrebe Direkcije u Banjaluci, ali ta zgrada nikada nije kupljena. Za to je vrijeme  BHDCA izdvajao je ogromne pare za zakup prostorija, nekada mjesečno i po 60.000 maraka, a poslednjih godina oko 20.000 KM.

Na računu Direkcije trenutno ima oko 30 miliona KM, namijenjenih za rješavanje ovog pitanja. Postoji li mogućnost da se Čedomir Šušnjar odlučio povući iz cijele priče, jer nije želio učestvovati u realizaciji dila koji je Milorad Dodik postigao sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem da se, osim u Banjaluci, za potrebe Direkcije kupe i zgrade i u Mostaru, kao i u Sarajevu, gdje BHDCA već ima svoje kancelarije? Gotovo je uobičajeno da se kod sličnih „raspodjela kolača“ mnogo toga dešava skriveno od javnosti, pa ni to ne treba isključiti.

Agencija umjesto direkcije

Kako saznaje Žurnal, Šušnjar je bio pokrenuo aktivnosti da se Direkcija preimenuje u Agenciju, što bi iziskivalo i promjenu Zakona o civilnom vazduhoplovstvu BiH i još nekih drugih zakona. BHDCA trenutno ima 54 zaposlena, od 70 koliko je predviđeno sistematizacijom. Direkcija ima tek sedam do osam stručnih i tehnički potpuno osposobljenih uposlenika, diplomiranih inženjera vazdušnog saobraćaja sa određenim licencama. Pretvaranje Direkcije u Agenciju omogućilo bi da se plate zaposlenima dignu u visine, što sada nije moguće, jer BHDCA ima zakonska ograničenja u tom pogledu. Uz to, otvorila bi se mogućnost da se u Agenciji (koja bi zamijenila BHDAC) zaposli višestruko veći broj osoba, uglavnom tzv. stranačkih „uhljeba“.

Postoje i tumačenja da je krajnji cilj operacije preimenovanja BHDCA -a u Agenciju, namjera da na čelo ove institucije dođe Davorin Primorac, zet lidera HDZ BiH. Primorcu drugi mandat na čelu Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) ističe sljedeće godine, bez mogućnosti da mu bude produžen, osim ako postojeći zakon koji to definiše ne bude promijenjen u državnom parlamentu, za šta već postoji inicijativa Savjeta ministara BiH. Sjedište BHANSA je u Mostaru.

Direktor Primorac novac troši na opremanje ureda, fitness sprave i rođačke ugovore Dok BHANSA najavljuje traženje kredita i pomoćiDirektor Primorac novac troši na opremanje ureda, fitness sprave i rođačke ugovore

Sagovornik Žurnala navodi da je Dodik jako zainteresovan da se ovi ciljevi realizuju, i po cijenu da izađe u susret težnjama bošnjačkih struktura u državnoj vlasti da se sjedište agencije vrati u Sarajevo. Na ruku takvim zahtjevima ide i činjenica što 13 godina nije riješeno pitanje trajnog smještaja Direkcije u Banjaluci.

Sankcije kao posljedica nepoštivanja pravila

Preimenovanje BHDCA u Agenciju i njeno institucionlano i kadrovsko „pojeftinjenje“ može imati posljedice. BiH vrlo lako može dospjeti na „crnu listu“ nebezbjednih zemalja u slučaju da ne budu funkcionisali svi segmenti sa vazdušnim saobraćajem što u ovom slučaju znači da ne može biti letova u i iz BiH, pa i da nema preleta iznad države. Riječju, da zavlada potpuni kolaps u toj oblasti.

Za razliku od BHANSE, koja je nadležna za kontrolu i upravljanje vazdušnim prostorom iznad BiH, BHDCA ima funkciju regulatora i nadzora, izdavanja dozvola, potvrda i certifikata u oblasti civilnog vazduhoplovstva i kontrole letenja. BiH ima obavezu da se ponaša u skladu sa pravilima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization - ICAO) i Eurocontrol-a, međunarodne organizacija sa sjedištem u Briselu, koja predstavlja centralnu organizaciju za koordinaciju i planiranje sistema kontrole letenja za cijelu Evropu.

„Ako se ponašate izvan pravila koje vam nameću ICAO i Eurocontrol dolazite u problem. BHDCA najviše prihoda ostvaruje od preleta preko BiH. Prihodi po osnovu preleta su jedini izvjesni prihodi ove Direkcije i njih raspoređuje Eurocontrol“, naveo je jedan sagovornik Žurnala dobro upućen u ovu oblast.

Prema njegovim riječima, ova Direkcija i nadležnosti koje ima su veoma ozbiljne i bitne za državu BiH, pa bi bilo pogubno da bude tretirana kao plijen koji će biti rastrgan, zbog političkih ili ličnih interesa.

Da je već postala poprište borbe za određene pojedinačne i partijske interese govori to što su u samo mjesec dana promijenjena tri direktora na njenom čelu. 

 

(zurnal.info)