TV Žurnal:ZAŠTO JE MORAO OTIĆI ŠKRBIĆ: Pogledajte četiri filma o kriminalu SNSD ministra i ambasadora!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

ZAŠTO JE MORAO OTIĆI ŠKRBIĆ: Pogledajte četiri filma o kriminalu SNSD ministra i ambasadora!

O aferama koje se vezuju za ime Ranka Škrbića godinama je pisao i Žurnal. Pisali smo o tome kako je Škrbić temeljito uništavao zdravstveni sistem dok je bio na funkciji ministra zdravlja Republike Srpske, izvlačeći desetine miliona maraka putem namještenih tendera

ZAŠTO JE MORAO OTIĆI ŠKRBIĆ: Pogledajte četiri filma o kriminalu SNSD ministra i ambasadora!

Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić (SNSD) podnio je ostavku na ovu funkciju. U pismu upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH naveo je kako to čini zbog "suštinskog i konceptualnog neslaganja s aktuelnom politikom u BiH".

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) njegovo objašnjenje ocijenili su “smiješnim” i “netačnim”, navodeći kako je Škrbić ostavku podnio jer je znao da bi bio smijenjen na sjednici Predsjedništva:

- Sva druga objašnjenja, poput navodno promijenjenog odnosa prema Srbiji, smiješna su i netačna, jer da je tako Škrbić je trebao reagirati davno, a ne dan prije svoje smjene.
Škrbić je znao da cijela Republika Srpska očekuje da bude smijenjen „zbog brojnih malverzacija i korupcionaških skandala koje se u javnosti vežu za njegovo ime i pokušao je da napravi predstavu za javnost današnjom ostavkom“.

Iz PDP-a navode i da Škrbić „nikada nije razumio šta znači biti ambasador, jer je više vremena provodio na sjednicama organa SNSD-a, na gradilištu na Paprikovcu u Banjoj Luci i na utakmicama košarkaškog kluba Igokea, nego u Beogradu“.

O aferama koje se vezuju za ime Ranka Škrbića godinama je pisao i Žurnal. Pisali smo o tome kako je Škrbić temeljito uništavao zdravstveni sistem dok je bio na funkciji ministra zdravlja Republike Srpske, izvlačeći desetine miliona maraka putem namještenih tendera.

Ranko Škrbić je kum Milorada Dodika. Ta rodbinska činjenica bila mu je karta za ulazak u politiku, koju je on doživio kao privatizaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske, na čijem čelu je, kao ministar zdravlja, proveo sedam godina, od marta 2006. do marta 2013. godine. Nakon što je napustio taj resor, Predsjedništvo BiH imenovalo ga je za ambasadora u Srbiji. Iza sebe je ostavio potpuno uništen zdravstveni sektor RS, koji je u dubiozi od blizu milijardu maraka.

Višemilionske investicije u zdravstvo u mandatu ministra Škrbića koje nisu dale željene efekte, najava poskupljenja participacije, poražavajuće stanje u Kliničkom centru Banja Luka i veliko nezadovoljstvo građana zdravstvenim uslugama samo su neke od karakteristika zdravstva za vrijeme SNSD-ove vladavine. Rad Ministarstva zdravstva negativno su ocjenili i revizori.

Zamjerili su Škrbiću kršenje Zakona o budžetskom sistemu RS-a, nenamjensko trošenje  sredstava te  sumnjive javne nabavke.

Žurnal već dugo upozorava na kriminalne aktivnosti Ranka Škrbića. Pogledajte čak četiri filma iz serijala "Afera" koje smo posvetili njegovom liku i nedjelu!


(zurnal.info)