Istraga:ZAŠTO JE UHAPŠEN DAUTBAŠIĆ: Prijetili svjedokinji protiv Kelmendija da će ostati bez posla!

Istražujemo

ZAŠTO JE UHAPŠEN DAUTBAŠIĆ: Prijetili svjedokinji protiv Kelmendija da će ostati bez posla!

Uhapšeni Dautbašić i Bilsena Šahman pokušali su prijetnjama onemogućiti svjedokinju u predmetu protiv Nasera Kelmendija. Lider SBB-a Fahrudin Radončić danas predložio Dautbašića za ministra prometa i komunikacija BiH

ZAŠTO JE UHAPŠEN DAUTBAŠIĆ: Prijetili svjedokinji protiv Kelmendija da će ostati bez posla!
Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman uhapšeni su, pravnim riječnikom rečeno, zbog ometanja pravosuđa. Kako saznaje Žurnal iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH, oni su pokušali da prijetnjama utiču na Azru Sarić, koja je uskoro trebala svjedočiti pred sudom u Prištini u procesu protiv Nasera Keljmendija. Azra Sarić je nevjenčana supruga ubijenog Ramiza Delalića Ćele, i trebala je svjedočiti na okolnosti njegovog ubistva.

Njeno svjedočenje je inače trebalo biti još u decembru, ali je odgođeno nakon medijskih napisa da je Azra Sarić, kao specijalizantica na Univerzitetsko kliničkom centru u Sarajevu navodno odgovorna za smrt jednog pacijenta. Slični napisi nisu jenjavali proteklih dana, ukljujući i na sam dan hapšenja Dautbašića i Šahmanove.

Prema izvorima Žurnala, Dautbašić i njegova trenutna družbenica Bilsena Šahman, inače magistar farmacije, nagovještavali su joj da će ostati bez posla ukoliko bude svjedočila u Prištini.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da je hapšenje rezultat složene operativne akcije.

Tokom akcije, prikupljeni su dokazi da su navedeni osumnjičeni, poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Nasera Kelmendija i dr., kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova,” navedeno je u saopštenju.

U ovom procesu, kako je ranije najavljeno, polovinom marta mjeseca trebao bi svjedočiti i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar ministarstva sigirnosti BiH navođen je kao ozbiljan kandidat Saveza za bolju budučnost BiH za upražnjena ministarstva mjesta u Vijeću ministara nakon smjene funkcionera Demokratske fronte. Bilsena Šahman je na opštim izborima 2014. godine bila kandidat SBB-a za federalni parlament.

Neposredno nakon hapšenja Dautbašića, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je za N1 izjavio da je siguran da je Dautbašić apsolutno nevin te da je zbog toga predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću danas predložio Dautbašića kao jedinog kandidata SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH. On je podsjetio mu se već duži period pokušava montirati slučaj "Keljmendi", te ocijenio da je jutrošnje hapšenje nastavak udarca istog lobija.

"Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti da provodim koaliciju sa SDA. SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa (Bakira) Izetbegovića i mene", poručio je lider SBB-a, prenosi N1.

Dautbašić i Šahmanova su nakon lišavanja slobode i pretresa objekata koje koriste, privedeni na saslušanje u SIPU, a potom će biti predati Tužilaštvu BiH koje će odlučiti o eventualnom zahtjevu za određivanje pritvora.

(zurnal.info)