Otvoreno pismo premijeru Novaliću:Zašto novac za janjetinu ne preusmjerite na zapošljavanje mladih?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Otvoreno pismo premijeru Novaliću: Zašto novac za janjetinu ne preusmjerite na zapošljavanje mladih?

Pozivamo Vas da se osvrnete na potrebe mladih i da budete premijer zapamćen ne kao #FadileOprosti već #FadileZaposli

Zašto novac za janjetinu ne preusmjerite na zapošljavanje mladih?

Nevladina organizacija "Infohouse" uputila je otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u kojem ga je pozvala da novac koji njegov kabinet mjesečno troši za janjetinu i reprezentaciju usmjeri na učešće mladih u Socijalnom danu.

- Imajući u vidu troškove za reprezentaciju premijerovog ureda, koje su objavili mediji, mjesečni računi za troškove Kabineta prosječno iznose oko 2800 KM. Ako biste se Vi i Vaš kabinet odrekli samo jednomjesečne reprezentacije, kako biste angažovali srednjoškolce na jedan „radni dan“ za dnevnicu u iznosu od 20 KM (koju oni poslije doniraju svojim vršnjacima) čak 140 mladih bi dobilo priliku osjetiti šta to znači raditi na 9. Socijalni dan 25.5.2016.

Ako se pitate da li 1 dan i 20 KM mogu predstavljati neki značajan doprinos za ovu populaciju, dozvolite samo da
podsjetimo: riječ je o populaciji čijih je 100.000 predstavnika ved otišlo iz države a 60.000 se sprema. Stopa
nezaposlenosti mladih u BiH je skoro 60% i upravo je nezaposlenost razlog broj 1 zašto se oni odlučuju na takav
drastičan korak -
piše u pismu koji je organizacija Infohouse uputila premijeru.

Prema njihovim informacijama, iako je Vlada FBiH odlučila podržati programe zapošljavanja mladih u ovoj godini, analize su pokazale da su ta sredstva nedovoljna – naime samo 0,1% budžeta za ovu godinu će Vlada FBiH odvojiti za sve potrebe mladih.

Nevladina organizacija u pismu poziva premijera da posluša šta mladi imaju reći na linku i da doprinese da mladi iz 52 srednje škole FBiH imaju svoj 9 Socijalni dan – dan kad upoznaju potencijalne poslodavce.

- Pozivamo Vas da se osvrnete na potrebe mladih i da budete premijer zapamćen ne kao #FadileOprosti već #FadileZaposli - zaključuju u nevladinoj organizaciji Infohouse.

(zurnal.info)