IZBORI 2024:Zatvorena biračka mjesta, slijede prebrojavanja glasova

Aktuelno

IZBORI 2024: Zatvorena biračka mjesta, slijede prebrojavanja glasova

U 19.00 časova zatvorena su biračka mesta, na kojima su građani jutros od 7.00 sati mogli da glasaju za lokalne organe vlasti. Centralna izborna komisija BiH (CIK) je najavila da će u 21.00 održati konferenciju za medije, kada bi trebalo da saopšti više informacija o izlaznosti na birališta. Preliminarni rezultati izbora mogli bi biti poznati iza ponoći.

Zatvorena biračka mjesta, slijede prebrojavanja glasova
brojanje glasova (foto: zurnal.info)

CIK je ranije saopštila da je do 15.00 časova glasalo 34,98 posto birača, što je skoro identično izlaznosti na prošlim opštim izborima 2022. godine. Prema podacima opštinskih i gradskih komisija evidentno je da je, na primer, mnogo veća izlaznost birača u Banjaluci, najvećem gradu u RS, u odnosu na sarajevske opštine. 

Izbori nisu održani u pet opština, Jablanici, Konjicu, Kreševu i Fojnica. U tim opštinama, najavili su iz CIK-a, odluka o održavanju izbora će se donijeti nakon što se za to steknu uslovi, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je održao sastanak sa članovima CIK-a i istakao da je državna izborna komisija “demonstrirala veliku odgovornost u ovakvim ekstremnim okolnostima, osiguravajući da se lokalni izbori odvijaju kako je planirano u većini opština i gradova”. Dodao je da je CIK s pravom odgodio izbore u opštinama pogođenim katastrofalnim poplavama.

Ni ovi izbori nisu prošli bez pokušaja izbornih krađa, prevara, manipulacija, kupovine glasova, a na određenim biračkim mjestima zabilježeni su i teži incidenti, poput fizičkih napada.

Takvi slučajevi, prema podacima koje je MUP RS dostavio CIK-u, zabilježeni su u Bijeljini, Prijedoru, Trebinju, Bratuncu, Tesliću, Kozarskoj Dubici, Derventi, Istočnom Sarajevu i Zvorniku. Najteži incidenti desili su se u Vlasenici i Doboju.

U Vlasenici na na biračkom mjestu Piskavica SNSD-ov član Savo Majstorović fizički napao posmatrača SDS-a Borišu Đukića, dok je na biračkom mjestu Bukovačke Čivčije kod Doboja kandidat Ujedinjene Srpske (US) Sadmir Džebić napao posmatrača ove stranke Enesa Durmića.

U Federaciji BiH, prema podacima policijskih agencija, incidenti su zabilježeni na području Tuzle i Gračanice, Banovića i Čapljine.

I na ovim izborima u Srebrenici je primjećen veliki broj osoba iz Srbije. Kako je ranije izvjestila Radio Slobodna Evropa, primjetni su automobili sa registarskim tablicama Beograda, Šapca, Užica, Zrenjanina, Bajine Bašte, Loznice i drugih gradova.

Supervizor za distrikt Brčko Luis Crischok posjetio je sjedište brčanske Izborne komisije i obišao neka od biračkih mjesta na području distrikta.

On je izrazio zadovoljstvo da je u distriktu na svim biralištima primjenjena nova tehnologija, pa je Brčko učestvovalo u pilot projektu biometrijske identifikacije birača .

Crischok je ocijenio da birači svojim glasanjem, ne samo da učestvuju u pilot projektu primjene novih tehnologija na glasačkim mjestima, već na taj način podržavaju i poboljšanje integriteta izbornog procesa u Brčko distriktu i u cijeloj BiH.

Nove tehnologije za glasanje, koje bi trebale onemogućiti izborne prevare primjenjuju se u 20-ak opština, na oko 500 biračkih mjesta.

Međutim, na nekoliko biračkih mesta gde se sprovodi pilot projekat, poput Tuzle i Doboja, ispostavilo se da su skeneri neispravni, pa se glasanje nastavilo na stari način.

Građani su na ovim izborima birali ukupno 58 općinskih vijeća u entitetu Federacija BiH, 53 skupštine općina u entitetu Republika Srpska, 111 načelnika općina, 21 gradsko vijeće u entitetu Federacija BiH, 10 skupština gradova u entitetu Republika Srpska, 32 gradonačelnika, te odbornike u Skupštini Brčko distrikta. Osim toga, zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina obuhvataju 23 kandidata u 21 općini.

Ukupno će biti izabrano 3.200 vijećnika/odbornika i 143 gradonačelnika/načelnika. Za učešće na izborima ovjereno je 296 ovjerenih političkih subjekata, među kojima se nalazi 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i 9 lista nezavisnih kandidata. Ukupno je ovjereno 26.089 kandidata.

Zanimljivo, u 12 gradova i općina već se znaju gradonačelnici i načelnici, jer u tim sredinama postoji samo jedan kandidat za tu funkciju. Riječ je o Bužimu, Teočaku, Olovu, Istočnom Novom Sarajevu, Laktašima, Trnovu (RS), Kupresu, Kreševu, Posušju, Ljubuškom, Neumu i Ravnom.

(zurnal.info)