Brucoš, apsolvent ili akademski građanin:Zbog čega je uhapšen Osman Mehmedagić?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Brucoš, apsolvent ili akademski građanin: Zbog čega je uhapšen Osman Mehmedagić?

Uhapšen je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić, saopštilo je Tužilaštvo BiH. Koliko direktor Mehmedagić trenutno ima diploma i da li je bar jedna validna?

Zbog čega je uhapšen Osman Mehmedagić?
FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

 

Prije dvije godine počela su sporenja o validnosti diplome Osmana Mehmedagića zvanog Osmica. Bližio se kraj njegovog četvogodišnjeg mandata na mjestu direktora  Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Mehmedagiću je SDA namjeravala dati još jedan mandat, sukladno uuobičajenim dogovorima sa HDZ-om i SNSD-om o imenovanju čelnika državnih institucija.

 

TRI FAKULTETA

 

Oktobra 2019. godine Univerzitet za poslovne studije u Banja Luci, po nalogu Inspektorata Republike Srpske, naložio je poništavanje Mehmedagićeve fakultetske diplome. On je na ovom Univerzitetu upisao treću godinu na osnovu završenog prvog stepena (dvije godine) Pravnog fakulteta u Sarajevu.

 

ponistenje diplome

 

Mehmedagić potom Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za nadzor nad radom OSA-om dostavlja uvjerenje o aktuelnom studiranju treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku, no ubrzo potom je saopšteno da posjeduje diplomu Američkog univerziteta u BiH od 2013. godine.

Na taj način nastala je dilema da li je Mehmedagić brucoš, apsolvent ili akademski građanin?

“Nemamo mandat da ispitujemo validnost diplome, ali ako se pokaže na bilo koji način da diploma nije validna mi ćemo tražiti odgovornost i onoga ko je izdao diplomu i onoga ko je koristio diplomu. Mi se kao Komisija s tim ne bavimo. Neko drugi treba da ispituje da li je direktor Osman Mehmedagić ispunjavao uslove kad je imenovan u prethodnom mandatu. To treba da ispita Tužilaštvo ili nadležne institucije”, izjavio je tada Nermin Nikšić, predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH Parlamenta BiH.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH potvrđuje Tužilaštvu BiH da je Američki univerzitet u BiH akreditovan tek 2019. godine, dakle šest godina nakon Mehmedagićevog navodnog diplomiranja.

Nakon toga, Agencija kojom rukovodi Mehmedagić, svu dokumentaciju o njegovoj školskoj spremi proglašava službenom, državnom tajnom!

Tužilaštvo BiH tada istragu usmjerava prema Američkom univerzitetu. Polovinom juna ove godine slijedilo je hapšenje Denisa Prcića, direktora Američkog univerziteta u BiH, potom potraga za skrivenim serverom da bi se u konačnici utvrdilo da su službene upisne knjige univerziteta prepravljane.

 

knjuga upis1

 

Epilog svega je - hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

“Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja isprave i pranja novca”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ranije je objavljeno da je sporno i porijeklo novca koji je Mehmedagić koristio za kupovinu određenih nekretnina.

 

BEZGRANIČNO POVJERENJE SDA

 

Mehmedagić ima bezgranično povjerenje lidera SDA Bakira Izetbegovića, kao što je imao i od njegovog oca, preminulog predsjednika RBiH i osnivača SDA Alije Izetbegovića, od kojeg se desetak godina nije odvajao niti jednog trenutka.  

"Evo, ja insistiram sada da ga smijene ako nema diplomu. Na toj poziciji u ovakvim okolnostima treba biti sposoban i lucidan patriota, vrlo inteligentan, koji je spreman za ovu zemlju žrtvovati vrijeme i život ako treba. Ja vjerujem ovom čovjeku, da će braniti BiH i da je može braniti. Pogledajte šta je sve uradio u proteklom periodu, saradnju sa drugim zemljama, kakav odnos i respekt ima. Naravno da sDodik i Čović  nezadovoljni s tim i žele da ga smijene", komentarisao je za N1 Bakir Izetbegović u jeku polemike o postojanju ili ne Mehmedagićeve (validne) diplome.

 

alija meali osmica

 

Iz SDA su cijelo vrijeme tvrdili da je istraga protiv Mehmedagića politički motivisana. Naglašavali su da državno tužilaštvo, predvođeno Gordanom Tadić, procesuira samo kadrove SDA, dok u potpunosti zanemaruje slične ili gore slučajeve kršenja zakona funkcionera na području Republike Srpske. No, iako ima elemenata za takvu tvrdnju, to nije dovoljno da bi se odbranio način sticanja diplome koji se stavlja na teret Mehmedagiću. Jedno kršenje zakona ne može se braniti postojanjem drugoga.

Tokom posljednjih godinu dana protiv Mehmedagića i njegovih saradnika podignute su dvije optužnice za zloupotrebu položaja i ovlasti. Obje se odnose na korištenje agencije za privatne interese. Po jednoj je Mehmedagić u sudskom procesu oslobođen, a drugu Sud BiH nije prihvatio.

 

(zurnal.info)