IZNENADIO IH ZAKON:Zbog izmjene sistema obračuna stopirana rješenja za nove penzionere!

Istražujemo

IZNENADIO IH ZAKON: Zbog izmjene sistema obračuna stopirana rješenja za nove penzionere!

Žurnal je provjerio koliko je Federalni zavod PIO/MIO pripravan za rad po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, usvojenom prije tri mjeseca. Rezultat nimalo iznenađujući. Novim penzionerima do daljnjeg nije moguće obračunavati penziju, službenici se još pripremaju za novi sistem

Zbog izmjene sistema obračuna stopirana rješenja za nove penzionere!

 Muke penzionerske doživjeće već na startu novopridošli korisnici u Federaciji. Tri je mjeseca proteklo od usvajanja novog zakona, a Federalni zavod penzionog/mirovinskog osiguranja još radi na uspostavi novog sistema obračuna. Oni koji su sada stekli uslove za penzionisanje, mogu tek podnijeti zahtjev, ali će na obračun i rješenje morati čekati (ne)izvjesno vrijeme.

Nemam informaciju kada će novi sistem biti uspostavljen i kada ćemo biti u mogućnosti početi obraćun i izdavanje rješenja“, rekao je za Žurnal direktor jedne kantonalne administrativne službe FZ PIO/MIO.

Onemogućavanje obrade zahtjeva za penzionisanje po novom zakonu, ne uzbuđuje mnogo nadležne u Zavodu. Niko ne može prognozirati koliko će trajati ovaj zastoj.

Užurbano radimo. Mora se doraditi novi računalni sistem, djelatnici moraju proći obuku za unos podataka po novom zakonu i izračun mirovina, a tu je i prilagodba tumačenju novog zakona za buduće korisnike. Uporedo, ova dva povećanja mirovina uzrokovala su nam više posla, pa je i to jedan od razloga zastoja,” objašnjava za ŽurnalTomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda PIO/MIO.

Ovdašnjoj je administraciji tako problem i kada penzioneri dožive povećanje od nekoliko maraka nakon toliko godina. I do sada je na rješenje bilo potrebno čekati minimalno dva pa do više mjeseci, zavisno od brojnosti stanovništva na određenom području. Ukoliko sadašnji zastoj, pardon obuka potraje, novopridošle prijave za penzionisanje mogle bi doći na red u najboljem slučaju u septembru, a u većim centrima i kasnije. Budućim penzionerima za sada se može samo poželjeti što duži život i neizmjerno strpljenje. Ukoliko im rješenja ne budu pripremljena do oktobra, dobiće tada barem malo kafe i šećera, dostavljene u paketiću sa stranačkim znakom.

(zurnal.info)