Ko će graditi vilu Vlade RS na Jahorini:Zbog jakog vjetra posao dodijeljen firmi Korićanac Zdrug
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ko će graditi vilu Vlade RS na Jahorini: Zbog jakog vjetra posao dodijeljen firmi Korićanac Zdrug

Kao razlog za to što je primjenjen “pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja u nabavci” navodi se “hladnoća, vremenske nepogode i vjetar”?! S obzirom da je posao sa firmom “KORIĆANAC ZDRUG” sklopljen u septembru, krajem ljeta, potpuno je nevjerovatno obrazloženje o nadolazećim vjetrovima i olujama

Zbog jakog vjetra posao dodijeljen firmi Korićanac Zdrug


Malo koja od javnih nabavki u Republici Srpskoj je transparentna i uglavnom se svaki posao, koji se finansira iz entitetskog budžeta ugovara u četiri oka.
Tako je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske 11. oktobra 2018. godine objavilo da je za rekonstrukciju  „Vile“ na Jahorini 14. septembra prošle godine dodijelilo posao firmi „KORIĆANAC ZDRUG“ D.O.O. iz Banjaluke  vrijedan 862.062,10 konvertibilnih maraka.
Posao ovoj firmi dodijeljen je na osnovu „pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci“.

SAMI I NAJJEFTINIJI

U dokumentu koji je u posjedu Žurnala navedeno je da pregovaračkom postupku nije prethodio Konkurs za izradu idejnog rješenja i da je glavni kriterijum, zbog kojeg je posao na rekonstrukciji vile Vlade RS na Jahorini dodijeljen firmi „KORIĆANAC ZDRUG“ iz Banjaluke, bio to što je ta firma ponudila najnižu cijenu. Dodajmo ovome da druge firme nisu ni imale priliku da dostave svoje ponude.
Pojednostavljeno, iz Ministarstva trgovine i turizma su pregovarali samo sa jednom firmom, druga preduzeća nisu ni imala priliku da konkurišu za ovu javnu nabavku, ali su iz Vlade RS zaključili da je „KORIĆANAC ZDRUG“ dao najjeftiniju ponudu i zaključili su posao.
U dokumentu se još navodi da nije objavljeno „eh ante“ obavještenje o transparentnosti, da je bio samo jedan ponuđač, a kao razlog za to što je primjenjen “pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja u nabavci” navodi se “hladnoća, vremenske nepogode i vjetar”?! S obzirom da je posao sa firmom “KORIĆANAC ZDRUG” sklopljen u septembru, krajem ljeta, potpuno je nevjerovatno obrazloženje o nadolazećim vjetrovima i olujama. Službenici u ovom Ministarstvu postali su i  meteorolozi...
Sve u svemu, nije postojao nijedan razlog za hitno sprovođenje ovakvog postupka javnih nabavki.

SAMO RASKOŠ

Nakon što je rekonstruisana, “Vila” Vlade RS na Jahorini je i luksuzno opremljena, mada, kako su ranije objavili mediji, nije poznato koliko je budžetskog novca potrošeno na tu raskoš, jer na zvaničnoj stranici Vlade RS nema podataka o tome.
Poznato je, međutim, da je u Budžetu RS-a za 2019. godinu Ugostiteljski servis Vlade RS, koji gazduje Vilom na Jahorini, zasebna potrošačka jedinica, čiji je budžet projektovan u iznosu od 4.810.000 KM. Istovremeno, budžet Ministarstva trgovine i turizma smanjen je sa 8.754.100 KM u 2018. na 5.291.900 KM u 2019. godini.
Budžet Ministarstva trgovine i turizma za 2019. godinu manji je za 3.462.200 KM, što znači da je budžet Ugostiteljskog servisa za ovu godinu uvećan za 1.347.800 KM, samo da bi zvaničnici RS mogli da uživaju u većem komforu.

(zurnal.info)