SARADNJA EYOF SA SPORTSKIM SAVEZIMA:Zbog komunikacijskog rata upitno održavanje takmičenja

Istražujemo

SARADNJA EYOF SA SPORTSKIM SAVEZIMA: Zbog komunikacijskog rata upitno održavanje takmičenja

Početkom idućeg mjeseca očekuje se dolazak tehničkih delegata zemalja učesnica EYOF 2019 u Sarajevu i Istočnom Sarajevu koji će provjeriti da li su borilišta spremna za manifestaciju koja treba da počne u februaru iduće godine. U međuvremenu suradnja firme EYOF d.o.o. koja je organizator, sa većinom Sportskih saveza u zemlji ne postoji

Zbog komunikacijskog rata upitno održavanje takmičenja

„Što se tiče saradnje Skijaškog saveza BiH i EYOF-a d.o.o. sve je u redu“, rekla je za Žurnal Jelena Dojčinović, generalni sekretar Skijaškog saveza BiH.

Njena izjava ne treba da čudi, jer firma i Savez ustvari surađuju sami sa sobom - većina članova Upravnog odbora firme EYOF d.o.o. dolazi upravo iz Skijaškog saveza BiH. 

Suradnja sa drugim sportskim savezima je loša ili je uopće nema, iako svjetske sportske Federacije suradnju navode kao obavezu, osim u iznimnim slučajevima. U nastavku pročitajte izjave čelnika EYOF d.o.o i Hokejaškog i Klizačkog saveza  BiH. Zaključak je da suradnja ne postoji, a sve se nažalost odražava na organizaciju sportske manifestacije za mlade 2019. godine.

EYOF d.o.o.  -  HOKEJAŠKI SAVEZ BiH

Hokejaški savez BiH i firma EYOF d.o.o. ostvarili su jedini kontakt nakon što su završene kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu koje su održane u Zetri u februaru ove godine.

„Traje jedna tegobna situacija gdje je savez podijeljen i razderan na dvije strane. U principu to je borba za vlast unutar saveza.  Kad je u pitanju hokej, mi smo odlučili da ćemo sarađivati sa Savezom, a koja će struja biti u Savezu nama je sasvim svejedno. Oni koriste nas kao neki izgovor između sebe, to je nešto što je u njihovom dvorištu i oni trebaju sami da to riješe“, kaže za Žurnal Jasmin Mehić, sportski direktor EYOF d.o.o. 2019

Nakon što je utvrđeno da će kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu poslužiti kao testno takmičenje za EYOF, iz ove firme nisu se više obraćali Hokejaškom savezu. Izvještaj nakon ovog takmičenja koji je ukazao na mnoge infrastrukturne problem, čelnike EYOF.a d.o.o. nije posebno zabrinuo.

„ Mi smo njima poslali izvještaj gdje smo skrenuli pažnju na sve bitne stvari. Od tada nas niko više nije kontaktirao niti šta pitao“, rekao je za Žurnal Senad Zaimović, predsjednik Hokejaškog saveza BiH.

SAGA EYOF d.o.o – SKS BiH

U maju ove godine Međunarodna klizačka unija (ISU- International Skating Union) u svom saopštenju između ostalog je navela da zbog sprečavanja monopola, klizački sportovi na festivalima poput Europskog olimpijskog omladinskog festivala (EYOF) mogu biti organizirani i od tzv "treće strane", bez bilo kakve pomoći nacionalnih saveza. U slučaju Bosne i Hercegovine to znači da za organizaciju i pripremu klizačkih sportova na EYOF-u 2019, preduzeće EYOF d.o.o. ima mogućnost da samostalno organizira takmičenja u umjetničkom i brzom klizanju, bez saradnje sa Savezom klizačkih sportova BiH. 

Međutim, u saopštenju ISU također se navodi da je takav način organiziranja mnogo složeniji i dugotrajniji te da samim tim nije preporučljiv. Sudeći prema trenutačnom odnosu, saradnja firme EYOF d.o.o. i Saveza klizačkih sportova BiH gotovo je nemoguća.

„Mi smo ljudima u Savezu ukazali da u odnosu na druge sportove, nisu na visini zadatka. Oni su to lično shvatili, a mi smatramo da određene stvari trebaju da se unaprijede“, tvrdi Jasmin Mehić, sportski direktor EYOF d.o.o.

Kao što je slučaj i kod drugih sportova i u umjetničkom i brzom klizanju provodila su se testna takmičenja koja bi pokazala stanje pripremljenosti za EYOF 2019.   

„Žao nam je što se tako drastično promijenilo mišljene o nama. Naime, EYOF je izabrao takmičenje Sarajevo Open kako bi impresionirali gospođy Katarinu Nycovu, predsjednicu Europskog olimpijskog komiteta. Tada su govorili da se radi o reprezentativnom takmičenju" , navode iz Saveza  klizačkih sportova BiH.

Do sada je bilo nekoliko sastanaka čelnika firme EYOF i SKS BiH, ali nije došlo do potrebnog razumjevanja.

„Na žalost, to je jedini savez, jedini organizator gdje smo naišli na vrlo negativne komentare sa njihove strane. Rekli su nam:“Vi nam nećete nametati ljude, vi nam nećete govoriti kako ćemo mi raditi svoj posao, ko ste vi da vi ocjenjujete nas“, rekao je Mehić.

„Naš rad je definisan Statutom ISU i Opštim Pravilima, Tehničkim pravilima za svaku disciplinu, i ISU komunikacijama a u firmi EYOF ne postoji niti jedna osoba koja poznaje ta pravila, mi odgovorno tvrdimo da oni nisu sposobni da ocijene naš rad, odgovaraju iz SKS BiH.

KO JE ZADUŽEN ZA ŠTA?

Iz EYOF-a d.o.o. tvrde da je SKS BiH bolna tačka EYOF-a 2019. Ukoliko se ne unaprijede neke stvari koje su, kako kažu, tražili SKS BiH će biti isključen iz cijelog procesa organizacije takmičenja.

„SKS BiH ne želi da se takmičenja u klizanju unaprijede, oni samo žele da organizacija ostane onakva kakva je bila i da nama samo ispostave fakturu “, kaže Mehić. 

„Gospodin Mehić izgleda još uvijek nije shvatio ulogu koju bi Savez trebao imati u organizaciji. Uloga Tehničkog organizatora je da obezbijedi da sva tehnička pravila i uslovi budu ispoštovani prije, u najavi, za vrijeme i nakon održavanja takmičenja, te da ukaže i spriječi  njihovo kršenje. Savez je samo u dva slučaja bio pitan na temu finansija. Prvi put smo bili pitani 2016. od strane g. Samira Avdića tadašnjeg direktora EYOF doo , koliko bi mogla koštati organizacija samog takmičenja. Drugi put, finansije su spominjane  na sastanku svih organizatora testnih takmičenja, kada je baš naš Savez pitao zašto se novac koji oni žele utrošiti prebacuje na naš račun kada je moguće da plaćanja izvrše sami. Kad su finansije u pitanju, do sada nismo čak ni postavili pitanje o neuplaćenim sredstvima koja su bili obavezni uplatiti nakon što smo im poslali izvještaj i pravdanje sredstava", pojašnjavaju iz SKS BiH.

KO JE SLOBODAN DELIĆ?

Za unaprijeđenje klizačkih takmičenja, sportski direktor EYOF d.o.o. tvrdi da su pokušali angažovati Slobodana Delića koji je, prema njihovima riječima, priznati stručnjak koji je radio na organizaciji olimpijade u Pjongchangu. SKS BiH je pred Disciplinskom komisijom ISU pokrenuo disciplinski postupak protiv Slobodana Delića zbog kršenja Statuta i Kodeksa ponašanja ISU. 

 „Slobodan Delić nije bio kako gospodin Mehić kaže umjetnoklizač, nego brzoklizač.  Slobodan Delić se kandidovao za ISU Cuoncil i od 575 mogućih glasova dobio 3. U isto to vrijeme kandidat našeg Saveza Stojčo Stojčev je ušao u Upravni odbor ISU. U znak zahvalnosti na kandidaturi i podršci  Stojčo Stojčev  je uputio i jedno pismo sa čijim sadržajem je bio upoznat i EYOF doo, a u kojem stoji između ostalog da nam stoji uvijek na raspolaganju i da će nam pomoći na svaki mogući način. Inače, o Deliću je već govoreno i pisano 2016.  kao o dijelu grupe nečasnih ljudi “, navode iz SKS BiH.

Podsjećamo na sve dosadašnje tekstove Žurnala o organizaciji EYOF 2019 u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. 

(zurnal.info)