Potvrđeni navodi Žurnala :Zbog seksualnog uznemiravanja optužen predsjednik Kantonalnog suda Vladimir Špoljarić
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Potvrđeni navodi Žurnala : Zbog seksualnog uznemiravanja optužen predsjednik Kantonalnog suda Vladimir Špoljarić

Iako mu je uposlenica suda u više navrata ukazala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka, Špoljarić je nastavio vršiti nasilje i seskualno uznemiravanje ugrozivši njeno duševno zdravlje i fizički integritet

Zbog seksualnog uznemiravanja optužen predsjednik Kantonalnog suda Vladimir Špoljarić

 

„U potpunosti demantujem navode koje je objavio portal „Žurnal“ o navodnom seksualnom uznemiravanju i mobingu nad uposlenikom Kantonalnog suda u Sarajevu... Tvrdnje su potpuno neistinite, zlonamjerne i usmjerene na diskreditovanje mene kao predsjednika suda“, tvrdio je prije godinu dana predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić, nakon što je Žurnal objavio kako je prijavljen jer je seksualno uznemiravao pravnicu Enisu Pazalju, tadašnjeg sekretara ovog suda.

„Sjedila sam za svojim računarom okrenuta leđima, kada sam se okrenula prišao je i pokušao da me poljubi i zagrli. Nakon što sam ga odgurnula, prijetećim tonom je izjavio 'vidjećeš svog Boga, letićeš odavde sa ovog radnog mjesta...“ jedna je od opisanih situacija, nakon koje je počela presija spram Pazalje, sa namjerom radne diskreditacije i oduzimanja nadležnosti kao sekretara suda.

 

poruke i šolje kao dio "udvaranja" Špoljarića

Za razliku od sličnih slučajeva, ona je nakon višemjesečnih Špoljarićevih pokušaja za fizičkim kontaktom, neprimjerenih poruka i drugih metoda čiji je zajednički sadržilac seksualno uznemiravanje, odlučila sve prijaviti Uredu disciplnskog tužioca te uporedo i Tužilaštvu BiH. Iako se hvalio “dobrim vezama” koje će neutralisati proces, nakon jednogodišnje istrage Tužilaštvo BiH je protiv Špoljarića podiglo optužnicu.

“Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja optuženi je oštećenoj, u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njezinog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja fizičkog i duševnog zdravlja oštećene”, navedeno je pored ostalog u saopštenju tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Navode optužnice tužilaštvo će, najavljuje, dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

(zurnal.info)