PRIČA PACIJENTICE:Zbog ušteda sam osuđena na smrt
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

PRIČA PACIJENTICE: Zbog ušteda sam osuđena na smrt

Pacijentica iz Zenice koja se liječila u Sarajevu više ne može odlaziti na kontrole u KCUS. Uskratio joj je to Zavod zdravstvenog osiguranja Ze-do kantona. Dok pokušava dobiti termin za pregled mora se odazvati sudskom pozivu kao svjedok u tužbi KCUS-a protiv Dnevnog avaza

Zbog ušteda sam osuđena na smrt
Onkologija Kantonalne bolnice Zenica

Onkološki pacijenti u BiH vrlo često su, pored straha i borbe za vlastiti život, izloženi i najraznovrsnijim administrativnim problemima. Tako je i sa pacijenticom iz Zenice koja mjesecima ne uspijeva dobiti termin za kontrolu, a brine i o rokovima kada ističu nalazi koje je napravila. Uz to, nedavno je dobila i poziv sa suda iz Sarajeva da svjedoči u slučaju tužbe Sebije Izetbegović i KCUS-a protiv Dnevnog avaza. 

U Zeničkoj bolnici reći će kako nemaju nikakve pismene pritužbe o ovom slučaju, da ljekara ima dovoljno, te da nema potrebe da se onkološki pacijenti šalju u druge medicinske centre na liječenje. Problem predstavlja manjak prostora na Onkologiji, kaže za Žurnal direktor ove ustanove Rasim Skomorac.

Pregled u sobi za odmor

Naša sagovornica sa dijagnozom planocelularnog karcinoma liječila se u Sarajevu jer tretman njene bolesti tada nije bio moguć u Kantonalnoj bolnici Zenica. Nakon primljenih terapija periodično obavlja kontrole u KCUS-u. Ali u januru ove godine, kada je ponovo trebala obaviti kontrolu u Sarajevu, komisija Zavoda-zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona odbija njen zahtjev i upućuje je da se javi na onkologiju zeničke bolnice:

-Jedva sam tada dobila termin za kontrolu a doktor me pregledao u sobi za odmor medicinskog osoblja.  

Novi pregled trebala je imati u julu ove godine, u čemu nije uspjela:

-U julu, kada je bio novi termin za kontrolu, odlazim zakazati termin ali me nema ko pregledati – svi su na godišnjem odmoru a doktor koji me pregledao u januaru je na hadžu. Ne dobijam termin. Uskoro saznajem da se sad te kontrole vrše u stacionaru zeničke Željezare.

Sedmicama ne uspijeva dobiti termin za kontrolu, a kada ga konačno i dobije zakazuju je za oktobar.

Ona je težak onkološki pacijent i odgađanje kontrola može je koštati života:

-Moji nalazi sada su već stari i moram ih ponavljati. Kontrolu koju sam trebala obaviti u julu obavit ću tek u oktobru. Mene i slične pacijente na ovaj način osudili su na smrt jer nas ne žele slati u Sarajevo kako bi ih manje koštalo. 

Nakon odbijanja komisije da je pošalje na liječenje u Sarajevo, uložila je žalbu drugostepenoj komisiji. Objasnila je da je kontrole obavljala u Sarajevu, kao i kompletno liječenje. Ali iz Zavoda nikada nije dobila odgovor:
-Mene kao onkološkog pacijenta u Zenici nemaju šta zadržavati, nisu me smjeli ostaviti ovdje.Kako se liječila u Sarajevu 2017, svjedočila je i dešavanjima na KCUS-u prije dvije godine, kada su onkološke pacijentice ostale bez redovne terapije.  U novembru se mora odazvati pozivu na sud kao svjedok u tužbi KCUS-a protiv Dnevnog avaza za klevetu. 

-Pozvana sam kao svjedok i to na adresom koja je adresa mog udruženja a ne moja privatna, što znači da su to pokupili na internetu i da to zloupotrebljavaju onako kako ne bi trebalo. Ukoliko se ne javim i ne opravdam izostanak čeka me novčana kazna. 

Zenička bolnica po sistematizaciji ima 12 doktora na odjelu za onkologiju. Pet subspecijalista onkologije, jednog specijalistu na subspecijalizaciji iz onkologije, dvoje specijalista interne medicine, jednog specijalistu radijacijske onkologije i tri specijalizanta radijacijske onkologije. Prostorno skučena, onkologija je u improvizovan prostoru, pojašnjava Rasim Skomorac:

- To je dio zgrade koji je otkinut od Interne, ali njegov kapacitet sigurno nije dovoljan za sve. Jedna od stvari koja je planirana da se riješi jeste taj prostor za Onkologiju i rješavanje projekta energetske efikasnosti za nadogradnju i rekonstrukciju ustanove i kroz to će se obezbijediti dodatni prostor za pacijente. 

To je i obrazloženje zbog čega se ambulatni pregledi obavljaju u stacionaru.

Direktor Skomorac negira da je bilo problema sa radom stacionara.

Mogla je naša sagovornica pregled obaviti i privatno. Primjera radi, u ordinaciji OnkoMed. Nalazi se samo par stotina metara od ulaza u bolnicu, a i osoblje joj je poznato – vlasnica OnkoMeda, privatne onkološke ordinacije je Alma Mekić-Abazović, načelnica Odjela onkologije i radioterapije Kantonalne bolnice Zenica. 
(zurnal.info)