NEPOTIZAM NA ELEKTROTEHNIČKOM FAKULTETU:ZBRINJAVANJE EX PREMIJEROVE FAMILIJE: Ensaru Zeljkoviću ne treba konkurs za mjesto asistenta

Istražujemo

ZBRINJAVANJE EX PREMIJEROVE FAMILIJE: Ensaru Zeljkoviću ne treba konkurs za mjesto asistenta

Žurnal saznaje kako Ensar Zeljković već, iako konkurs nije zvanično okončan, radi kao asistent na čak tri predmeta

ZBRINJAVANJE EX PREMIJEROVE FAMILIJE: Ensaru Zeljkoviću ne treba konkurs za mjesto asistenta

Iako na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu tvrde kako izbor za asistenta za naučnu oblast Telekomunikacije na Odsjeku za Telekomunikacije nije završen, kao asistent na čak tri predmeta već radi Ensar Zeljković, bratić bivšeg premijera KS-a Suada Zeljkovića. Nakon što je u javnost procurila vijest kako se konkurs “namješta” upravo za ovog kandidata, i to zbog rodbinskih veza prodekana za finansije Irfana Turkovića sa porodicom Zeljković, uprava Fakulteta napravila je odlučan demantij – saopćenje za javnost u kojem tvrdi kako konkurs još uvijek nije završen.

Dekanu ETF-a Narcisu Behliloviću obratili smo se pitanjem da li je konkurs završen, te što je, jednako važno, da li je Ensar Zeljković trenutno angažovan na Fakultetu na bilo koji način. Nakon upozorenja da mail, pa čak ni faks, nisu službeni vid komunikacije i traženja da se pitanja donesu fizički u prostorije Fakulteta, stiže pojašenjenje – kopirano saopćenje za javnost, koje ne sadrži odgovore na postavljena pitanja.

Jasan odgovor na postavljena pitanja nismo dobili, ali Žurnal saznaje kako Ensar Zeljković već, iako konkurs nije zvanično okončan, radi kao asistent i to na čak tri predmeta: Električni krugovi 1, Kompresija slika i videa i Napredna poglavlja u analizi IP saobraćaja.

Jedan od uposlanika ETF-a potvrdio nam je kako Zeljković radio još od oktobra, a o koliko se korektnom izboru radi pokazuje i činjenica da je Komisija prilikom odlučivanja o najboljem kandidatu uzela u obzir i kao pluseve navela upravo taj period u kojem je radio i prije izbora.

Iako su novinari Žurnala pokušali kontaktirati Ensara Zeljkovića na različite načine za komentar izbora u tome nismo uspjeli – na poruke ne odgovara a ne želi se javiti ni na telefon, privatni ili na fakultetu.

Kome treba Zlatna značka i prosjek 9,9

Za posao koji je, čini se, dobio Ensar Zeljković, prijavio se i Vedran Karahodžić, koji smatra da je u ovom izboru oštećena strana:

- Smatram da sam oštećen u ovom postupku jer sam na predmetnom konkursu imao mnogo bolje rezultate od drugog kandidata po svim osnovama. Dvostruki sam dobitnik Zlatne značke kao najbolji student ETF-a, višestruki osvajač medalja na međunarodnim takmičenjima, imam mnogo bolji prosjek nego drugi kandidat. Kada se sagledaju ove relevantne činjenice, koje su objektivne i oko kojih nema nikakve dileme, jasno je da je izbor drugog kandidata od strane komisije u najmanju ruku – sumnjiv – kaže Karahodžić za Žurnal.

Tvrdi i kako je u samom izvještaju Komisije prekršen Zakon o visokom obrazovanju jer nije naveden prosjek ocjena kandidata, čimje je na neki način obmanuto Nastavno-naučno vijeće ETF-a.

U saopćenju koje je dekan Behlilović poslao umjesto odgovora kaže se kako pri izboru kandidata prosjek ocjena jeste parametar koji ulazi u konačnu odluku, ali i stav Komisije:

- Svako ima pravo na svoje personalno mišljenje, ali izbori se moraju provoditi u skladu sa zakonom propisanim kriterijima i pravilima koja su objektivna, a ne nekim subjektivnim mišljenjima – kategoričan je Karahodžić.

Umjesto konkretnih činjenica i navođenja da li je Zeljković počeo raditi ili ne, dekan Behlilović se u svom saopćenju bavi interesima kadidata i procjenjuje ko je i koliko ozbiljno iskazivao različite interese, te procjenjuje razloge za to:

Činjenica je da je kandidat za kojeg se opredijelila Komisija i Nastavno-naučno vijeće (E. Zeljković, op. B.M.R.) iskazao želju da se uključi u aktivnosti na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, odmah nakon završetka drugog ciklusa studija, a drugi kandidat nije jasno iskazao takav interes. Moguće da je takva njegova reakcija i rezultat realnog sagledavanja nivoa njegovih radnih aktivnosti tokom posljednje godine drugog ciklusa studija, kada je pruženu priliku za volontiranje u Regularnoj agenciji za komunikacije nedovoljno ozbiljno shvatio, a konsultacije sa mentorom oko izrade završnog rada u X semestru, sveo praktično na nulu i taj rad dostavio u posljednjem trenutku, u uslovima kada mu je prijetila mogućnost da obnavlja godinu”, piše dekan Behlilović.

ETF: Nisu nam važne nagrade i dostignuća

Zanimljivo je, komentariše ove navode Karahodžić, kako se svugdje zanemaruju njegove “postojeće i objektivne prednosti”:

- I u ovom dijelu saopćenja se vidi dio neispravnosti u ovom postupku. Naime, želja za uključenje u nastavne aktivnosti se upravo iskazuje prijavom na zakonski konkurs na koji sam se ja i prijavio. Ako uzmemo u obzir činjenicu da sam ja kao demonstrator učestvovao u nastavi još kao student druge godine prvog ciklusa studija, to pokazuje da sam već odavno bio uključen u aktivnosti na ETF-u.
Ostali dio iz navedenog saopćenje je pokaz nemoći autora saopćenja (a kao autora bi više naveo Dekana, a ne ETF jer se većina kolektiva ne slaže s navedenim mišljenjem) pa umjesto da barem tada prizna grešku napravljenu u samom konkursu, počinje se služiti nekim paušalnim ocjenama i netačnim tvrdnjama.

No, prosjek, nagrade i odlikovanja, prema odluci uprave fakulteta manje vrijede od objektivne procjene komisije. Jasno se to kaže i u spomenutom saopćenju. Ako bi se gledali samo zadati parametri prosjeka i nagrada uloga komisije bila bi nepotrebna, smatraju na fakultetu:

- U tom slučaju bi i stručna služba fakulteta mogla utvrditi prijedlog za izbor kandidata, koji ima bolji prosjek, neovisno o njegovim drugim osobinama, mada one igraju značajnu ulogu prilikom odabira i prijema kandidata (predispozicije za edukativni rad). Sve te podatke ipak može znati smao komisija, odnosno nastavnici matičnog odsjeka... - kaže se u saopćenju i navodi kako su rezultati postignuti na međunarodnim takmičenjima i druge vještine “trajno korisni uglavnom za CV kandidata”!

Ovakav komentar Vedran Karahodžić smatra paradoksalnim:

- Po mišljenju Dekana, nebitno je priznanje Zlatna Značka Univerziteta u Sarajevu? Pa ETF je članica Univerziteta u Sarajevu.

Ensar Zeljković tokom studiranja imao je prosjek ocjena 8,03. Vedran Karahodžić - 9,9.

(zurnal.info)