Uoči sjednice državne Komisije za NATO :Željka Cvijanović prijeti da će krivično goniti neposlušne srpske članove!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Uoči sjednice državne Komisije za NATO : Željka Cvijanović prijeti da će krivično goniti neposlušne srpske članove!

Kabinet predsjednice RS upozorio srpske članove Komisije za NATO integracije da ne donose nikakvu odluku o NATO-u. Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Komisije Godišnji nacionalni plan (ANP). Cvijanovićeva „podsjetila“ članove Komisije da bi zbog nepoštivanja stava RS mogli krivično odgovarati

Željka Cvijanović prijeti da će krivično goniti neposlušne srpske članove!

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je svim srpskim članovima Komisije za NATO integracijski proces BiH dopis kojim ih obavještava da su zvaničnici tog entiteta „usvojili zaključke posvećene pitanjima vezanim za status Republike Srpske u odnosu na sve oblike multilateralnih vojnih saveza“.

 


 

„Napominjemo da su Zaključci usvojeni jednoglasno“, navedeno je u dopisu kojeg je potpisao šef Kabineta predsjednice RS Boris Tučić.

U prilog dokumenta nalazi se i petnaest zaključaka koji se odnose na NATO integracije. Među njima je i onaj zaključak kojim se najavljuje izmjena Krivičnog zakona RS.

„Neophodno je pristupiti izmjenama i dopunama krivičnog zakonodavstva Republike Srpske na način da se nepridržavanje stavova i odluka Narodne skupštine Republike Srpske po pitanjima koja zadiru u ustavnu poziciju, te vitalne i strateške interese Republike Srpske od strane izabranih lica iz Republike Srpske u institucijama BiH okvalifikuje kao krivično djelo“, navedeno je u trinaestom zaključku koji je upućen svim članovima Komisije koji dolaze sa teritorije Republike Srpske. 

 


 

Ovim, faktički, predsjednica RS-a direktno prijeti srpskim članovima Komisije koji bi se na sutrašnjoj sjednici trebali izjasniti o Godišnjem nacionalnom programu za NATO integracije.  Pored ovoga, dvanaestim zaključkom čelnica RS-a nedvojbeno poziva članove Komisije da ne donose nikakve odluke koje su u vezi sa vojnim pitanjima.

„Zahtijeva se od ministara u Savjetu ministara iz Republike Srpske, te kadrova iz Republike Srpske u drugim tijelima i institucijama na nivou BiH da ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka vezanih za pristupanje BiH NATO-u“, upozoreni su članovi Komisije za NATO integracijski proces.

Sjednica Komisije zakazana je za sutra, u 11 sati, a u Ministarstvu odbrane BiH tvrde da nisu zvanično obaviješteni o ovom dopisu, ali da raspolažu nezvaničnim informacijama.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH prošle je sedmice donijelo Odluku o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces BiH. Komisijom predsjedava zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić. Njegovi potpredsjednici su zamjenici ministra odbrane BiH Sead Jusić i Boris Jerinić. 

Već ranije, Jerinić je „prisegnuo“ Miloradu Dodiku, te je najavio poštivanje svih stavova Republike Sprpske, te je njegov nedolazak – izvjestan. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić također je član Komisije. Tu su još Almir Šahović iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Zoran Šajinović iz Ministarstva odbrane, Željko Bogut iz Ministarstva pravde BiH, Neven Kajić iz Ministarstva prometa i komunikacija, Nina Mišković iz Minitarstva za ljudska prava i izbjeglice, Draženka Malićbegović iz Ministarstva civilnih poslova, Snežana Tuševljak iz Ministarstva finansija, Miomir Hršum iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Darija Ramljak iz Direkcija za evropske integracije BiH, Alida Softić iz Direkije za ekonomsko planiranje, Božo Zovko iz Uprave za indirektno oporezivanje, Miloš Šavija iz Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Momir Brajić iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Janko Petrušić  i Ismet Kadić iz Ministarstva odbrane BiH, te Alma Vražalica iz Ministarstva vanjskih poslova.

„Komisija utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza BiH koje proizilaze iz učešća BiH u NATO programu „Partnerstvo za mir“, kao i u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO Saveza“, navedeno je u Odluci Vijeća ministara.

Dakle, Komisija predlaže mjere i aktivnosti koje BiH  treba preduzeti tokom NATO integracija, a te prijedloge kasnije razmatra Vijeće ministara BiH. U ovom slučaju to je Godišnji nacionalni program poznatiji kao ANP, koji je preduslov za aktivaciju MAP-a. Na što hitnije usvajanje ANP-a prije dva dana pozvao je i zamjenik državnog sekrerata SAD-a John Sullivan, koji je, prema zvaničnom saopćenju, „posebno istakao zahtjev predsjednicima da se napravi dodatni napredak prema NATO-u tako što će podržati donošenje godišnjeg plana“. No, istog dana kada je Sullivan ovo saopćio, predsjednica Republike Srpske uputila je dopis svim srpskim članovima Komisije za NATO kojim ih upozorava na Zaključke Republike Srpske, među kojima je i onaj koji se odnosi na krivično gonjenje neposlušnih. 

(zurnal.info)