:ZENICA: "Nesporazum" razlog protesta rudara Stare jame
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

ZENICA: "Nesporazum" razlog protesta rudara Stare jame

Grupa rudara treće smjene rudnika Stare jame jutros je ponovo odbila izaći iz rudnika, nakon završene smjene. Ovaj put se radilo o drugoj grupi rudara, koja nije jučer protestvovala

ZENICA: "Nesporazum" razlog protesta rudara Stare jame
FOTO: Federalna.ba

Rudari noćne smjene rudnika Stara jama u Zenica napustili su rudarsko okno nakon što su u razgovoru s direktorom rudnika Esadom Čivićem saznali da se radi o "nesporazumu u vezi s dogovorom tokom jučerašnjeg protesta".

Prva smjena rudnika Stara jama ušla je danas u izvozno okno i nastavili s radom.

Grupa rudara treće smjene rudnika Stare jame jutros je ponovo odbila izaći iz rudnika, nakon završene smjene. Ovaj put se radilo o drugoj grupi rudara, koja nije jučer protestvovala.

Zahtijevali su da im se pojasni šta je jučer dogovoreno i to je bio jedini razlog zbog kojeg nisu napustili jamu nakon završetka smjene.

- Ništa, ništa nije bilo. Jednostavno druga brigada koja je sinoć ušla u jamu u treću smjenu nije razumjela jučerašnji dogovor, te smo odlučili dole ostati. Kada su predstavnici rudnika sišli u jamu i pojasnili nam šta je dogovoreno, mi smo izašli, rekao je Nijaz Vardo, predstavnik Sindikata.

Protest rudara pogona Stara jama Rudnika mrkog uglja Zenica završen je i rudari prve smjene ponovo su sišli u jamske prostorije.  

Menadžment Rudnika prihvatio je jučer zahtjev rudara da se smijeni upravnik Stare jame, a o njihovom drugom zahtjevu o smjeni tehničkog direktora rudnika Zenica raspravljat će se kasnije.

Rudari su tražili i izradu novih pravilnika i akata po kojima se radi u Rudniku Zenica.

Tokom razgovora s menadžmentom rudnika Zenica, grupa rudara noćne smjene koji su jučer odbili da izađu van jame naglasila je da se u radu javlja i mobing prema pojedincima i na ovaj način zatražili da se promijeni upravnik pogona Stara jama.

O ovom zahtjevu izjasnit će se i Nadzorni odbor ovog preduzeća.

Rudnik mrkog uglja Zenica od prošlogodišnje nesreće u jami Raspotočje ne ispunjava planirane rezultate proizvodnje, ali su isplate ličnih dohodaka redovne i u skladu s mogućnostima ove kompanije.

Prosjek plaća u Staroj jami je oko 911 KM, ali su rudari koji su danas protestirali zahtijevali da se napravi nova preraspodjela prema kojoj bi radnici u direktoj proizvodnji imali veća primanja od radnika koji rade na površini.

- O daljem razvoju situacije u Rudniku Zenica bit će razgovarano tokom naredne sedmice, potvrdio je jučer Feni Mehmed Oruč, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Zenica.

(Fena)