Izgradnja spalionice otpada u Zenici:Zeničane plaši ubica iz predgrađa

Istražujemo

Zeničane plaši ubica iz predgrađa

Zeničane plaši ubica iz predgrađa

Spalionica otpada u predgrađu Zenice neće biti izgrađena ukoliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma posluša stav građana koji su na javnoj raspravi glasali protiv ovog plana. Nekoliko desetina građana izjasnilo se u četvrtak 17. novembra da ne žele spalionicu otpada u predgrađu najzagađenijeg grada u Bosni i Hercegovini nakon čega su demonstrativno napustili javnu raspravu. Tako su stručnjake iz ministarstva ostavili u nedoumici šta da napišu u zaključku javne rasprave.  

 

Neugodna situacija

Mirjana Kovač, šefica federalnog odsjeka za okolinske dozvole, kaže kako još uvijek nema nikakvog zaključka.
- Ova javna rasprava nije imala karakter javne rasprave. Zainteresovani nisu htjeli slušati prezentaciju. Nije se raspravljalo o struci. Skup je bio ispolitizovan – kaže Kovač za Žurnal.

Zenička kompanija za odvoz smeća ALBA namjerava izgraditi spalionicu otpada u jednom od zeničkih predgrađa i da bi počeli sa spaljivanjem nedostaje im još samo okolinska dozvola. Oni su već kupili i osposobili opremu za spaljivanje. Javna rasprava je trebala biti samo formalnost kako bi se ovoj kompaniji dozvolio unosan i ekološki štetan posao preblizu centra grada, smatra Željko Perić, općinski vijećnik.
- Ja sam za raspravu saznao dan ranije i nikada kao vijećnik niti potpredsjednik svoje mjesne zajednice nisam dobio nikakve materijale o tome. Skup je organizovan u hotelu Rudar koji je u stečaju, nema grijanje niti razglas – objašnjava Perić.

Kovačeva nam je objasnila da mjesto javne rasprave bira investitor - u ovom slučaju je to ALBA – a da su materijale trebali podijeliti predstavnici opštine. Članovi nevladine organizacije Akcija građana danima prije javne rasprave su upozoravali građane kako nije slučajno što je rasprava organizovana u toku radnog vremena većine stanovnika Zenice. Na skupu se ipak okupilo više od stotinu Zeničana koji su željeli da se njihov glas protiv upiše u zapisnik javne rasprave. To je u nezgodnu situaciju dovelo i investitore i Ministarstvo.
- Nikome nije zgodno, ni investitoru ni građanima a ni nama. Nakon javne rasprave sam razgovarala sa direktorom ALBA-e i on mi je rekao da su oni već dosta uložili u tu lokaciju – kaže Kovač, što samo povećava sumnje Zeničana kako je ova komunalna kompanija odranije računala na okolišnu dozvolu.

Kovačeva nije mogla reći da li će se održati nova javna rasprava. Objasnila nam je da će prvo sačekati mišljenje stručne komisije, čije će stavove najviše i cijeniti.
- Zaključaka nema jer nije bilo stručne rasprave – kaže Kovačeva i dodaje kako se ovaj problem otpada mora riješiti po svaku cijenu: Moramo pronaći način da se riješimo otpada. Sve je manje štetno nego bacati otpad u vodu.

 

Kakvi su interesi

Aktivni vijećnik Perić ne propušta priliku da ukaže na pretjerano zagađenje grada pa je na javnoj raspravi kritikovao gradske vlasti zbog lokacije za spalionicu otpada.
- Ja nisam protiv izgradnje spalionice, debelo sam za to ali mi nije jasno zašto se taj posao daje ALBA-i, u kojoj općina ima zanemarujuće mali dio vlasništva, kada na boljoj lokaciji dalje od grada imamo savremenu deponiju u vlasništvu općine – kaže Perić misleći na nedavno izgrađenu deponiji u naselju Mošćanica nadomak Zenice: To je dobra lokacija. Ja ću pitati načelnika općine i direktora deponije koji je to interes da se ALBA-i dadne ovaj posao. Očito je profit dobar.

Ovaj vijećnik kaže da učesnici jučerašnje rasprave namjerno nisu željeli govoriti o tehničkim detaljima, zbog čega Koračeva raspravu smatra neuspješnom, jer građani nisu stručnjaci ali vrlo dobro znaju da ne bi mogli podnijeti dodatno zagađenje na nekoliko kilometara od centra grada.

SmajilDurmisevic_01Magazin Žurnal je u januaru objavio uznemirujuće podatke o količini otrovnih čestica u zeničkom zraku koje direktno utječu na zdravlje više od 100.000 stanovnika. Smajil Durmišević, načelnik Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zenica, kaže da nije upućen u izgradnju ove spalionice jer ga niko od nadležnih nije kontakirao niti pozvao na javnu raspravu. Bez obzira na to, on smatra da je zenička kotlina već prezasićena zagađenjem.
- U zeničkoj kotlini je uvijek rizično graditi objekte koji zagađuju okolinu a pogotovo za uklanjanje materijala. Ako nešto spališ imaš gasovna sagorijevanja – kaže za Žurnal Durmišević i objašnjava da se spalionica može napraviti i u centru grada bez straha od zagađanja ali samo uz poštovanje ekoloških standarda: Bez obzira gdje se ona napravi ona može biti izvor zagađenja ako se ne uradi kvalitetno. Izmjestiti je van grada ne mora biti garancija da zagađenje neće stizati u Zenicu. U nerazvijenim društvima, kakvo je naše, na početku sve bude dobro ali se brzo zaborave sistemi zaštite.

Na propuste u sistemima ekološke zaštite u Zenici do sada su upozoravili samo građani i nevladine organizacije. Općinske vlasti se uglavnom drže po strani ili otvoreno podržavaju izgradnju novih zagađivača pravdajući to ekonomskom isplativošću. Jedno od rješenja za ALBA-inu okolinsku dozvolu jeste da se mišljenje građana zanemari uz odobrenje Općinskog vijeća. Toga se pribojava i Perić.
- S obzirom da se ovdje sve radi uz klimanje glavom načelnika Husejina Smajlovića vjerujem da takva odluka može proći Vijeće. On ima tročetvrtinsku većinu! Da im načelnik kaže da potpišu sebi smrtnu presudu oni bi glasali za to pa bi se poslije godinu dana pitali šta su uradili – kaže Perić i smatra da će načelnik pridobiti odobrenje od stanovnika naselja u kojem se planira graditi spalionica: Načelnik će tražiti sastanak sa tim građanima i obećati im infrastrukturu. Objasnit će im da mogu odobriti projekati i dobiti infrastrukturu jer svakako ima dovoljno glasova da preglasa njihovu odluku.

Šta kažu u ALBA-i

DSC02608

Komentar načelnika Smajlovića nismo uspjeli dobiti. On nam je objasnio da sve informacije možemo dobiti od predstavnika ALBA-e koji vode projekat pa smo tako ostali bez zvaničnog stava općinskog načelnika.

Džafer Dautbegović, prokurist u ovoj kompaniji koji vodi cijeli projekat, kaže da javnost ima pogrešnu sliku o spalionici koja će biti puno manja nego što građani misle te neće prelaziti granične odnosno dopuštene vrijednosti emisije čestica.
- Postrojenje je malo. Mi već imamo biokotlovnicu gdje smo imali probna spaljivanja biomasa životinjskog porijekla. U probnom radu smo koristili 100 kilograma na sat i mjerenja su bila ispod dozvoljenih količina. Veći je utjecaj, recimo, pečenja jagnjadi na otvorenome i bez filtriranja nego našeg spaljivanja - kaže za Žurnal Dautbegović.

Ideja ove kompanije isprva je bila da spaljuju samo otpad biljnog i životnjskog porijekla ali su "vidjeli da uz to mogu raditi još stvari sa svojom opremom, poput uništavanja takozvanog infektivnog otpada", kakav je otpad iz stomatoloških ordinacija.
- Opština ima potrebu za ovakvim postrojenjem i ALBA Zenica ima težnju da riješi problem otpada u ovoj opštini bez utjecaja na okolinu - kaže Dautbegović.

(zurnal.info)