Sedam miliona za mog Mirsada:Zet Bakira Izetbegovića je glavni dobavljač cijevi za sarajevski Vodovod!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Sedam miliona za mog Mirsada: Zet Bakira Izetbegovića je glavni dobavljač cijevi za sarajevski Vodovod!

Firma Mirsada Berberovića Bihexo potpisala je 37 ugovora sa Vodovodom ukupne vrijednosti 7,5 miliona maraka. Dodijeljeni su im poslovi popravke vodovodne mreže. Koja ne funkcionira

Zet Bakira Izetbegovića je glavni dobavljač cijevi za sarajevski Vodovod!
Sabina Berberović i brat Bakir

Firma Bihexo ima baš patriotsko ime. Onako kako i dolikuje porodičnom backgroundu Izetbegovića. Prema sudskom registru, vlasnik i osnivač firme je Mirsad Berberović, suprug Sabine Berberović rođene – Izetbegović. Sabina Berberović je, dakako, rođena sestra Bakira Izetbegovića i kada su Berberovići 2012. godine, sa ulogom od 2000 KM, osnivali firmu – logično je bilo da naziv mora biti patriotski – Bihexo. A onda ih je krenulo.

SEDAM MILIONA ZA MOG ZETA

Samo u mandatu SDA-ovog  "beznadležnog" kantonalnog premijera Elmedina Konakovića firma Izetbegovićevog zeta od Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija dobila je ugovore vrijedne 7,5 miliona maraka. 

U periodu od 2015. godine do danas, ViK je raspisao pet tendera na osnovu kojih je izvršena nabavka „poliesterskih cijevi, spojnog materijala i ogranaka za priključke“. Svih pet tendera, vrijednosti između 250 i 500 hiljada maraka dobila je firma Bihexo.

Kada je u pitanju nabavka   „spojnica od nehrđajućeg čelika i spojnica za reparaturu cijevi" ViK je raspisao, također, pet tendera. Svih pet tendera opet je dobila firma Bihexo. Da se kompanija Bihexo specijalizirala za poslove u Vodovodu, dokazuje podatak da su, od ukupno 37 tendera, bili jedini ponuđači u čak 28 slučajeva. A u preostalih devet svi drugi ponuđači su diskvalifikovani.

Nabavljao je Bihexo, tako, i „daktilne fazonske komade sa spojnim i zaptivnim materijalom“  za 132 hiljade maraka, bili su dobavljači i vodovodnih armatura za mreže, materijala za priključke na vodovodnu mrežu ... . Uglavnom, svaki kvar na vodovodnoj mreži u Sarajevu popravljan je materijalom čiji su oni dobavljači.

ILI REDUKCIJA ILI PREMIJER

Posljednji tender u ViK-u Bihexo je dobio 7. septembra ove godine, a vrijednost je 250 hiljada maraka. Samo u 2017. godini Bihexo je dobio poslove vrijedne 2,6 miliona maraka. A kvarovi i redukcije nikad nisu bile izraženije.

„Narednog ljeta ili neće biti redukcija ili neće biti premijera“, kazao je Elmedin Konaković nakon što je smijenio Nadzorni odbor ViK-a, čije je čelnike optužio za narad.

S obzirom na to da će Konaković, uobičajeno, odgovornost za sumnjivo dodjeljivanje javnih  poslova prebaciti na bivšu upravu ViK-a pronašli smo dodatne Bihexove ugovore sa javnim preduzećima iz premijerove kantonalne nadležnosi.  

Samo u mandatu Elmedina Konakovića, Bihex je od Sarajevogasa dobio poslove vrijedne 623 hiljade maraka. Bili su glavni dobavljači koljena za cijevi. Kako to i dolikuje rodbini prvog koljena.

(zurnal.info)