NOVA UPRAVA STARE NAVIKE:Zet Bakira Izetbegovića ponovo dobio milionske poslove od sarajevskog VIK-a
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NOVA UPRAVA STARE NAVIKE: Zet Bakira Izetbegovića ponovo dobio milionske poslove od sarajevskog VIK-a

Ponovo je zet Bakira Izetbegovića dobio unosne poslove od VIK-a. Za tri mjeseca firma Bihexo u vlasništvu Mirsada Berberovića dobila je tendere u vrijednosti dva miliona maraka.

Zet Bakira Izetbegovića ponovo dobio milionske poslove od sarajevskog VIK-a
Foto:depo.ba

Nije bitno da li smo svi SDA, bitno je da neko radi dobar posao, kazao je premijer Konaković krajem jula prošle godine govoreći o smjeni tadašnje uprave VIK-a.

Nakon toga na čelo ovog javnog preduzeća imenovana je “stručna” i  “nestranačka” direktorica Azra Muzur, kadar SDA. Nije dugo trebalo i  VIK je ponovo unosne poslove vrijedne dva miliona maraka na "stručan i nestranački način" dodijelio zetu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Primarni cilj nove Uprave VIK-a je borba s gubicima vode, kazat će Azra Muzur. Kako bi ispunila zadate ciljeve premijera Konakovića i riješila problem vodosnadbjevanja u Sarajevu odlučila je krenuti stopama svog prethodnika.

Ponovo je zet Bakira Izetbegovića dobio unosne poslove od VIK-a. Za tri mjeseca firma Bihexo u vlasništvu Mirsada Berberovića dobila je tendere u vrijednosti dva miliona maraka.

Primarni cilj uprave , Nezavisnog odbora i Skupštine preduzeća bit će zasnovan na mjerama Vlade KS i ciljevima premijera Elmedina Konakovića, između ostalog na borbi s gubicima u vodovodnom sistemu i popravlju imidža preduzeća, izjavila je Azra Muzur sedam dana nakon preuzimanja dužnosti nove direktorice VIK-a.

Tri mjeseca kasnije direktorica Muzur izvještava premijera: Kako bi preduzeće moglo odgovoriti postavljenim zadacima i ciljevima definisana je specifikacija kontrolno-mjerne i ispitne opreme za smanjenje neprihodovane vode koju preduzeće treba da posjeduje. Raspisan je javni natječaj a nakon e-aukcije data je preporuka preduzeću za potpisivanje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem-firmom Bihexo. Potpisivanje ugovora se očekuje nakon isteka žalbenog roka odnosno do kraja januara, navela je, između ostalog, direktorica Muzur u svom izvještaju za premijera Konakovića.

Samo tri mjeseca nakon preuzimanja dužnosti Azra Muzur firmi Bihexo dodjelila je poslove vrijedne milion i po maraka. Tender za nabavku nove opreme za mjerenje i detekciju kvarova, vrijedan je 702.000 KM. Najpovoljniji ponuđač bio je Bihexo. 
Tender za nabavku vodovodne armature za mrežu vrijedan milion maraka raspisan je početkom septembra prošle godine. Tender je raspisala stara a posao dodijelila nova uprava. Pristigle su dvije ponude firme Bihexo i Vodoskok iz Tomislavgrada. Ponudu firme Vodoskok VIK je odbacio ocjenivši je neprihvatljivom. Jedina preostala ponuda u vrijednosti 823.405 KM bila je firme Bihexo.
Tako je u ovoj godini Bihexo od nove uprave dobio poslove vrijedne 1,5 miliona maraka. Dodatno, nova uprava dala je svoj potpis na ugovore za poslove koje je BIHEXO ranije dobio od stare uprave. Na osnovu takvog  aranžmana za samo dva dana u januaru ove godine Bihexo je od VIK-a dobio 670.000 KM, naravno bez PDV-a.

U prethodnim godinama firma Bihexo bila je glavni dobavljač cijevi za sarajevski vodovod. Samo u mandatu SDA-ovog  "beznadležnog" kantonalnog premijera Elmedina Konakovića firma Izetbegovićevog zeta od Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija dobila je ugovore vrijedne 7,5 miliona maraka, o čemu je Žurnal već ranije pisao.
Novi tender za nabavku cijevi za Vodovod vrijedan dva miliona maraka objavljen je krajem septembra prošle godine, najpovoljniji ponuđač još uvijek nije objavljen.

Da li će na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača uticaj imati ostavka premijera Konakovića na sve stranačke funkcije u SDA?

(zurnal.info)