VEGANI UPUTILI PISMO PARLAMENTARCIMA:Živa bića se ne smiju ubijati iz pohlepe
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

VEGANI UPUTILI PISMO PARLAMENTARCIMA: Živa bića se ne smiju ubijati iz pohlepe

Kao argumente protiv prakse uzgoja krznašica, Udruženje navodi da je nemoguće pravilno provesti zakonodavstvo Evropske unije o zaštiti životinja u uzgoju u BiH, a da to bude istovremeno i ekonomski održivo

Živa bića se ne smiju ubijati iz pohlepe
FOTO: peta.org

Udruženje vegana i veganki BiH uputilo je otvoreno pismo parlamentarcima kao odgovor na Prijedlog o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji je 24.02.2016. godine dostavljen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Ovim prijedlogom se traže izmjene odredbi koje se odnose na uzgoj životinja radi krzna.

Udruženje smatra da je ovaj pokušaj izmjene Zakona u suprotnosti sa važećim propisima Evropske unije, Preporuke Vijeća Evrope o uzgoju životinja radi krzna koju je Evropska unija potpisala, Evropske konvencije za zaštitu životinja koje se drže u svrhu proizvodnje, principima zaštite okoliša, kao i sa svim etičkim pricipima po kojima se živa bića ne usmrćuju na najokrutnije načine iz obijesti i pohlepe pojedinaca.

Kao argumente protiv prakse uzgoja krznašica, Udruženje navodi da je nemoguće pravilno provesti zakonodavstvo Evropske unije o zaštiti životinja u uzgoju u BiH, a da to bude istovremeno i ekonomski održivo, da su ekološke posljedice uzgoja životinja radi krzna i opasnosti za ljudsko zdravlje ogromne, te da ekonomski „argument“ Prijedloga za izmjenu Zakona nije validan.

U nastavku pročitajte otvoreno pismo vegana i veganki BiH.