Gacko:Život i priključenija gatačke biblioteke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Skilled Local Media

Gacko: Život i priključenija gatačke biblioteke

Slučaj Narodne biblioteke u Gacku jasno ukazuje na devijacije sistema u kojem živimo. Partijske i privatne veze presudni su kriterijumi pri donošenju kadrovskih rešenja. Pobedu odnosi ona strana koja ima veću političku, a ne stručnu težinu. A pomenuta biblioteka nije izuzetak. Više je paradigma

Život i priključenija gatačke biblioteke

Bila je ovo burna godina za Narodnu biblioteku u Gacku. Prestanak mandata jedne i imenovanje na mesto vršioca dužnosti druge direktorice nije prošlo glatko. Zaposleni su čak nekoliko meseci bili bez plate. U jednom momentu je i struja bila isključena.

Osnivaču, SO Gacko je Ministarstvo prosvete i kulture RS naložilo da se ne meša. Istini za volju, oni i nisu pokazivali interesovanje ni intencije da se konfliktno stanje prevaziđe. Inspekcije su u svojim nalazima detektovale resorno ministarstvo kao osnovni izvor problema.

Nakon što je poništen jedan, trenutno se čeka raspisivanje drugog konkursa. U međuvremenu, proteklog ponedeljka je za v.d. imenovan kandidat koji prethodno nije zadovoljio kriterijume konkursne komisije.

Da li će se njegovim dolaskom situacija u biblioteci poprimiti miran tok, ostaje da se vidi. Ako tako i bude, neće biti zasluga mnistarstva. Ono je sve učinilo da situaciju dovede do usijanja, a aktere izbaci iz takta, a nekoga i sa radnog mesta.

Iz Banje Luke se prepoznaju kadrovi

Saga počinje sredinom januara kada je dotadašnjoj direktorici Milici Lažetić istekao mandat. Ministarstvo je, konstatovala je to inspekcija, propustilo da na vreme raspiše konkurs i ispoštuje zakonske odredbe. Umesto toga, imenovalo je Maju Beštić, dotadašnjeg psihologa u Srednjoškolskom centru u Gacku, za vršioca dužnosti direktora ustanove.

Od Ministarstva prosvete i kulture RS nismo mnogo doznali o motivima. U odgovoru su napisali da je “imenovanje izvršeno u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u RS i da za takva imenovanja nisu propisani kriterijumi”.

udući da ministarstvo u donošenju odluka nije vođeno nikakvim kriterijumima, opravdano se postavlja pitanje kako iz Banja Luke uopšte čulo za Maju Beštić i šta je to preporučilo za mesto nove direktorice.

Odgovor možda leži u činjenici da je pomenuta Maja Beštić na izborima 2012. godine bila na koalicionoj listi Socijalističke partije i Pokreta za Gacko. Na čelu pokreta je bio Srđan Milović, kasniji narodni poslanik i izaslanik Milorada Dodika po raznim pitanjima.

On je uoči izbora 2014. preuzeo Opštinski odbor SNSD-a u Gacku u koji je "utopio" pokret. Imajući na umu ustaljenu praksu, kontakti u institucijama, u ovom slučaju Ministarstvu prosvete i kulture, iskorišteni su kako bi se "ispoštovao" kandidat sa liste Pokreta za Gacko.

Pop Ćira i pop Spira

Problem nastaje već kod primopredaje dužnosti. Imenovana Maja Beštić je kasnila sa prijavom na posao. Dotadašnja direktorica je odbila da preda ključeve fioke sa dokumentima jer je smatrala da je dovedena u zabludu.

Nekoliko puta je intervenisala i policija, a ministarstvo je januarski problem rešilo tek početkom juna kada je po drugi put imenovalo Maju Beštić za v.d. direktora. Tada je Milici Lažetić naloženo da novoj direktorici “omogući pristup prostorijama uprave u kojoj se nalaze službeni akti i pečat ustanove”. U protivnom, stajalo je u dopisu, biće obavešteni policija i tužilaštvo.

Nova direktorica Beštić je 19. juna zaključila radnu knjižicu bivšoj direktorici Lažetić u kojoj stoji da joj je 31. januara prekinut radni odnos. Nekoliko meseci pre toga, Lažetić je pokrenula upravni spor, a potom i privatnu tužbu polazeći od toga da joj je prestao mandat, ali joj nije prekinut radni odnos. “Moj radno-pravni status tek treba da bude definisan, a retroaktivno zaključenje radne knjižice nije legitimno”, tvrdila je ona.

Napokon konkurs

Sredinom jula je ministarstvo raspisalo dugo očekivani konkurs za direktora Narodne biblioteke u Gacku. I baš kada je izgledalo da će situacija dobiti legalne obrise i pravično razrešenje, usledio je zaplet. Komisija je, nakon obavljenog intervjua sa prijavljenim kandidatima, mišljenje dostavila ministarki Nataliji Trivić.

Ministarka je, na osnovu toga, donela dva zaključka.

Prvi - da konkurs objavljen 17. jula nije uspeo jer na intervjuu “nije pokazan potreban kvalitet”.

Drugi zaključak je da treba da raspiše ponovni konkurs.

Obrazlažući odluke, ministarka je rekla da je komisija obavila razgovor sa dva kandidata koji su se prijavili na raspisani konkurs- Radomirom Vučkovićem i Milicom Lažetić, te da na intervjuu nije pokazan potreban kvalitet “kao glavni princip kojim se treba rukovoditi prilikom izbora i imenovanja”.

Kako bi konkursna komisija ocenila sposobnosti i znanje Maje Beštić ostaće nepoznanica budući da se ona i nije prijavila jer nije ispunjavala uslove.

Biblioteka se, tako, početkom avgusta, formalno-pravno opet našla u poziciji da ostane bez direktora. Maji Beštić je istekao dvomesečni v.d. mandat, a konkurs je poništen.

U međuvremenu, mijenja se odnos političkih snaga. Situacija za one koji lobiraju za Maju Beštić postaje nezgodna. Nadležni shvataju da rešenje mora što pre da se nađe.

Mada je Radomir Vučković od strane konkursne komisije ocenjen kao nedovoljno kvalitetan kadar, proteklog ponedeljka ga je ministarka Trivić imenovala za novog vršioca dužnosti direktora biblioteke. Zašto se ministarka oglušila o preporuke komisije čije je mišljenje prethodno uvažila poništavajući konkurs, možemo samo da nagađamo.

Da li uticaj ima činjenica da je pomenuti kandidat Vučković na poslednjim izborima bio na listi Prve SDS čiji je lider u Hercegovini Rako Papović koji, opet, može da računa na povremene darove od strane vlasti kao kompenzaciju za svoje usluge?

Ili je Vučkovićevo višedecenijsko iskustvo rada u prosveti i kulturi previdela komisija, ali ne i ministarka, doduše, sa zakašnjenjem? A možda je prevagnuo uticaj člana Saveta za zaštitu ustavnog poretka RS sa kojim je Vučković u rodbinskim vezama?

Kako sada stvari stoje, novi konkurs se očekuje koliko sutra. Vučković će, izvesno je, ponovo poslati prijavu.

S obzirom na aktuelne političke vetrove, konkurs će biti uspešan, a potraga za direktorom biblioteke u Gacku će biti okončana.

 

(zurnal.info)