Kad se ministar vanjskih poslova konačno pojavi na fakultetu:Zlatko Lagumdžija za 20 minuta šarmira studente i onda napusti čas

Istražujemo

Zlatko Lagumdžija za 20 minuta šarmira studente i onda napusti čas

O Lagumdžijinim se predavanjima na Fakultetu još i priča kao o veoma zanimljivim. Koliko Lagumdžija za dvadesetak minuta sa studentima može razgovarati o gradivu, to je posve drugo pitanje. Uglavnom, profesor ih za tih dvadesetak minuta, nonšalatno, kako uglavnom i komunicira s okolinom, uspije animirati do te mjere da za nagradu od studenata dobije aplauz. Kažu njegove kolege, nisu jednom čuli kako aplauz odjekuje iz Lagumdžijine učionice

Zlatko Lagumdžija za 20 minuta šarmira studente i onda napusti čas

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, šef je katedre Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i direktor Centra za menadžment i informacione tehnologije (MIT). U MIT-u mu se i ne spočitava toliko pokoji izostanak zbog drugih obaveza, jer u Centru većinu poslova honorarno obavljaju studenti. Ali, kao šef katedre, zbog "strožijeg režima" za profesore i jer je upravi Fakulteta veoma stalo da formalno ispoštuju najviše standarde rada visokoškolske ustanove, navodno je i Lagumdžija napokon počeo poštovati "kućni red". Pa se profesor, bar tako kažu studenti, ove školske godine zaista pojavljuje na predavanjima. Međutim?!

Aplauz za profesora

Studenti i profesori Ekonomskog fakulteta svoje prisustvo predavanjima prijavljuju elektronskim karticama. A karticu je dovoljno "provući" kroz skener i niko ne mjeri vrijeme provedeno u učionici. Dakle, dovoljno se samo pojaviti. Moglo bi se to veoma lako dovesti u vezu s činjenicom da predavanja profesora Lagumdžije znaju potrajati jedva dvadesetak minuta!?

ekonomija_copyKako god, od velikog broja studenata, za razliku od prije dvije, tri godine, danas ćete čuti kako je Lagumdžija redovan na nastavi. Drugi dio odgovora je uvijek isti: ali bude dvadesetak minuta i ode! I na pitanje upućeno dekanu Veljku Trivunu: da li je, na osnovu ranijih pokazatelja da profesor Lagumdžija nije redovan na nastavi, ikada s njim razgovarao o tom problemu, iz Dekanata odgovaraju:

- Fakultet je, od akademske 2010/2011 godine uveo praksu korištenja elektronske prijave prisustva nastavi za predavače i studente, a samim tim i efikasnu provjeru prisustva. Prije toga je bila u upotrebi Knjiga evidencije nastave u kojoj su nastavnici evidentirali svoje prisustvo na nastavi. Ovi sistemi potvrđuju redovno prisustvo naših nastavnika i uredno održavanje predviđene nastave.

O Lagumdžijinim se predavanjima na Fakultetu još i priča kao o veoma zanimljivim. Koliko Lagumdžija za dvadesetak minuta sa studentima može razgovarati o gradivu, to je posve drugo pitanje. Uglavnom, profesor ih za tih dvadesetak minuta, nonšalatno, kako uglavnom i komunicira s okolinom, uspije animirati do te mjere da za nagradu od studenata dobije aplauz. Kažu njegove kolege, nisu jednom čuli kako aplauz odjekuje iz Lagumdžijine učionice.

I onda profesor Lagumdžija ode. Zovu ministarske obaveze u svijetu, a i šire.

Ministar i(li) profesor?

Profesor Lagumdžija je, doduše, u posljednje dvije, tri godine reducirao svoje angažmane na fakultetima. A, makar i formalno, bio je profesor na Elektrotehničkom fakultetu, odnosno na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Na ETF-u je, u međuvremenu, u zvanje profesora promoviran bivši njegov asistent, a na predmet Medicinska informatika na Medicinskom fakultetu, sudskim je putem vraćen profesor Izet Mašić.

lagumdzijapresDonedavno je i na Fakultetu političkih nauka, bar formalno, Lagumdžija brucošima predavao Informatiku, a povremeno je bio i predavač na postdiplomskom studiju Diplomatija u savremenom svijetu.

Ima Lagumdžija još obaveza...Između ostalog, predsjednik je Socijaldemokratske partije BiH, član je Svjetske akademije nauka i umjetnosti, predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta u Sarajevu, član brojnih domaćih i međunarodnih asocijacija... Veoma je angažiran, a o tome govori i njegov imovinski karton. Ali, da je samo ministar vanjskih poslova, dosta je. I to zavređuje pitanje kako uopće stiže ispuniti zakonsku profesorsku normu od najmanje četiri sata nastave sedmično?

Praksa je pokazala da se uprave fakulteta, a posebno ako je riječ o profesorima sa takvim političkim backgroundom kakav je Lagumdžijin, i ne bave tim "sitnim kršenjima zakona". A novinarima je pametnije da se bave velikim kriminalom. Jer, šta ima novinarka da pita gdje je Lagumdžija?! On je jedan od vodećih akademskih radnika u BiH, stručnjak u svojoj oblasti, Fulbrightov stipendista....Ma, ne mora nikada ni doći na Fakultet! Obaveze će završiti "vječiti asistenti", koji od završavanja obaveza profesorima nikako da dođu na red za promociju u više zvanje. A Lagumdžija je samo u imovinskom kartonu 2010. godine, napisao da je po osnovu plata redovnog profesora na Ekonomskom fakultetu zaradio 28.000 KM. U tom je periodu, međutim, za brojne druge angažmane koje je sebi uzeo u u obavezu, zaradio 56.000 KM honorara. Dakle, dvostruko više nego je njegova profesorska plata.

TAKO KAŽU STUDENTI Lagumdžija svrati nakratko

Ahmed Nurković, predsjednik Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i predsjednik Studentskog parlamenta UNSA, kaže kako na osnovu informacija koje ima od kolega, jedino može reći da je profesor Zlatko Lagumdžija redovan na predavanjima. Doduše, ponavlja i Nurković, uglavnom mu kolege kažu kako se profesor na predavanjima zadrži veoma kratko.

 

(zurnal.info)