Bez obzira na pokušaj krađe:Zoran Injac na čelu Aerodroma Republike Srpske

Istražujemo

Bez obzira na pokušaj krađe: Zoran Injac na čelu Aerodroma Republike Srpske

Vršilac dužnosti direktora "Aerodroma RS" vjerovatno vjeruje i da, od priča o korupciji i kriminalu koje ovdje počesto isplivaju na površinu, građani Republike Srpske imaju kratko pamćenje pa mu tako i “oproste” tenderskih 167.000 KM koje je pokušao da, kao vlasnik firme “Way 2 Go”, stavi sebi u džep.

Zoran Injac na čelu Aerodroma Republike Srpske

Da biste u Republici Srpskoj uspjeli, prethodno morate da budete akter neke kriminalne afere. Recept je vrlo jednostavan - afera se zataška, vi se neko vrijeme primirite i na kraju vas, kao dokazano sposobnu osobu,  čeka mjesto i to ono u direktorskoj fotelji javnog preduzeća. Akter najnovije priče je Zoran Injac, novoimenovani vršilac dužnosti direktora “Aerodroma Republike Srpske”.

Injac ima viziju pa će dužnost preuzeti već danas.

“Cilj će mi biti nastavak kvalitetnog rada i povećanje broja destinacija i putnika. Biće nastavljeni i pregovori za uspostavljanje avio-linije Banjaluka - Moskva, što bi bilo od velikog značaja za naš aerodrom”, rekao je vjerujući da će putnici biti zadovoljni uslugama banjalučkog aerodroma.

Vjerovatno vjeruje i da od priča o korupciji i kriminalu, koje ovdje počesto isplivaju na površinu, građani Republike Srpske imaju kratko pamćenje pa mu tako i “oproste” tenderskih 167.000 KM koje je pokušao da, kao vlasnik firme “Way 2 Go”, stavi sebi u džep.

Postavljati pitanje da li je moralno da, nakon otkrivenog kriminala, bude na čelu “Aerodroma RS”, u momentu kada je na tu funkciju i izabran, sada je izlišno. Injac, očito, ne vidi problem, ali ne osjeća ni sramotu.

Afera “Aerodrom” dešavala se u avgustu i septembru 2017. godine.

Tender od Aerodroma RS

Ovo javno preduzeće 24. avgusta te godine nije se libilo da prekrši Zakon o javnim nabavkama BiH i Zakon o javnim preduzećima RS, jer je ugovor za “izradu strategije razvoja međunarodnog aerodroma Trebinje” sklopilo sa gorepomenutom firmom u vlasništvu Zorana Injca, tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora “Aerodroma RS”. Posao je koštao 87.000 KM.

U to vrijeme Injac, stajalo je u sudskom registru, bio je vlasnik 50 odsto “WAY 2 GO”, a do 5. juna dostavio je izjavu o sukobu interesa u kojoj je slagao da nema nijedno preduzeće koje, po Zakonu o javnim nabavkama, ne bi smjelo sklapati ugovore sa “Aerodromima RS”. Računi „WAY 2 GO“ bili su aktivni još od 22. maja, što znači da je preduzeće već bilo registrovano.

“Nije bilo nikakvog sukoba interesa. Ja sam izašao iz vlasništva te firme. Ne sporim da sam imao vlasništvo, ali važeći zakoni dopuštaju vlasništvo do 20 posto da bi se učestvovalo na tenderima”, lagao je.

 

Kada je shvatio da će biti otkriven u kriminalu, u sudskom registru podnio je zahtjev za prenos vlasništva na treću osobu. Fiktivno!

Tadašnji direktor “Aerodroma Republike Srpske” Miroslav Janjić stao je u odbranu predsjednika Nadzornog odbora svog preduzeća tvrdeći da je sve – senzacija!

“U okviru konzorcijuma firmi koji je pobijedio na tenderu jeste i firma u kojoj vlasništvo ima predsjednik NO Aerodroma RS, ali u visini do 20 procenata. To je sve senzacija” prokomentarisao je Janjić.

Na konstataciju da je u momentu dodjele ugovora sa 50 posto vlasništva Injac prekoračio zakonske dozvole, Janjić je tvrdio da to nije istina.

“Vaša tvrdnja ne stoji. Ne znam za to. NO radi potpuno transparentno, kao i ‘Aerodromi RS’. Vlasnički odnos u ‘Way 2 Go’ je ovaj koji je meni poznat”, istakao je.

Zanimljivo, druga polovina vlasništva Injčeve firme bila je u rukama Slavka Davidovića, uposlenika banjalučke Gradske uprave i savjetnika direktora “Puteva Republike Srpske” Nenada Nešića koji je za savjetovanje trebalo da dobije 9.000 KM. U ugovoru Davidović – Nešić nije bilo precizirano da li će ovaj iznos biti isplaćivan na mjesečnom ili godišnjem nivou.

Tender i od Puteva RS

Davidović je gradio plodne poslovne odnose na Nešićem, a Injac u to vrijeme bio stalno zaposlen u “Putevima RS”. Tada i ovo javno preduzeće raspisuje tender za „izradu studije i projekta implementacije sistema za automatsko mjerenje ukupne mase i osovinskog opterećenja teretnih vozila u pokretu“, a kao kontakt osobu navodi Zorana Injca. Posao vrijedan 80.000 KM dobija firma “Way 2 Go”.


Nezakonitosti su otkrivene, pod pritiskom medija oba javna preduzeća raskinula su ugovor sa Injčevom firmom, a biznis novoimenovanog vršioca dužnosti direktora “Aerodroma RS” odlazi u likvidaciju.

Nešić je, plašeći se za još jednu kriminalnu aferu u kojoj bi bio glavni akter, kaznio Injca tromjesečnim dvadesetodstotnim umanjenjem plate, navodeći da je teže povrijedio radnu dužnost, ali nije prouzrokovao nikakvu štetu “Putevima”, jer ugovor još nije bio realizovan.

I u "Aerodromima RS" tvrdili su da im Injac nije nanio nikakvu materijalnu štetu. Valjda zato danas ni moral nije upitan.