USAID o medijima u BiH:Žurnal ima ključnu ulogu u podizanju svijesti javnosti o korupciji!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

USAID o medijima u BiH: Žurnal ima ključnu ulogu u podizanju svijesti javnosti o korupciji!

Istraživačke priče i TV dokumentarni filmovi Žurnala odigrali su ključnu ulogu u podizanju svijesti javnosti o korupciji u javnim preduzećima, bolnicama i javnim nabavkama, te ulozi tužilaca u zloupotrebama i korupciji - piše u tekstu objavljenom na stranici USAiD- a

Žurnal ima ključnu ulogu u podizanju svijesti javnosti o korupciji!

Posljednjih nekoliko godina mali nezavisni mediji korak po korak, priču po priču razmiču zavjesu iza koje se, još od ratnih 1990-ih godina, krije korupcija u Bosni i Hercegovini. Istraživačke priče i TV dokumentarni filmovi Žurnala (www.zurnal.info) odigrali su ključnu ulogu u podizanju svijesti javnosti o korupciji u javnim preduzećima, bolnicama i javnim nabavkama, te ulozi tužilaca u zloupotrebama i korupciji. Medijsko izvještavanje i medijski pritisak rezultirali su činjenicom da se upravljanje javnim dobrima više ne može odvijati bez kontrole i nadzora, a akteri pojedinih slučajeva zloupotreba pretrpjeli su posljedice.

ŠTA SMO OTKRILI

Žurnal je otkrio priču o prodaji radnih mjesta u Elektroprivredi BiH, jednoj od najvećih javnih kompanija u državi. Prodaja radnih mjesta obavljala se preko političara. Jedan od kandidata za zaposlenje, svjedočio je za Žurnal, da su mu date jasne istrukcije: mora biti član Stranke demokratske akcije (SDA), vladajuće partije u BiH, i mora platiti za svoje radno mjesto 16.000 KM (oko 9.500 dolara). Objava ove priče rezultirala je hapšenjem tri visoka zvaničnika stranke SDA.

Žurnal je bio prvi medij u BiH koji je otkrio zloupotrebu ovlašćenja državnog tužioca i šefa Posebnog odjela za privredni i organizovani kriminal Tužilaštva BiH. Ovaj državni tužilac je, postupajući u predmetu trgovine ljudima i navođenja na prostituciju, izdao naredbu o izuzimanju iz dokaznog materijala 55.000 KM (33.000 dolara) oduzetih od optuženih. Žurnal je istražio, prikupio i objavio dokumentaciju koja potvrđuje da je novac zaplijenjen tokom tužilačke istrage nestao. Ubrzo nakon otkrića ovog slučaja, postupajući tužilac je podnio ostavku.

Također je otkriveno da je glavni državni tužilac Goran Salihović odigrao ključnu ulogu u stopiranju pojedinih istraga. U julu 2017. godine Salihović je smijenjen sa pozicije glavnog državnog tužioca zbog zloupotrebe ovlašćenja i kršenja zakona u najmanje šest istraga.

USAID podržava Žurnal kroz projekat Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva -ACCOUNT (Anti-Corruption Civic Organizations Unified Network). Kao donator, USAID nema nikakav uticaj na uređivačke odluke Žurnala i izbor priča, ali je posvećen podršci profesionalnom istraživačkom novinarstvu.

Reakcije građana Bosne i Hercegovine na objavljene priče su pozitivne.

“Odlično! Konačno da vidimo šta se dešava u ovoj našoj zemlji. Trebalo nam je vremena, ali bolje ikad, nego nikad!” - prokomentarisao je jedan od čitalaca na Žurnalovoj Facebook stranici

ŠTA SMO SPRIJEČILI

Žurnalove priče relevantne su ne samo za građane Bosne i Hercegovine, nego i za međunarodne institucije. Na priču koja je otkrila nezakonito postupanje javne kompanije Autoceste Federacije BiH i komisije za javne nabavke (politički uticaj i pritisak) u postupku izbora izvođača radova na gradnji dionice autoputa Počitelj – Zvirovići, vrijedne 200 miliona KM (120 miliona dolara), reagovala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Žurnalovo otkriće potaklo je EBRD da započne istragu i uputi preporuku JP Autoceste FBiH da ponište tender.  Nova tenderska procedura za izgradnju dijela autoputa objavljena je u maju 2017. godine.

Kada je Žurnal kroz seriju tekstova i TV dokumentarac “Sebija” razotkrio koruptivnu praksu u javnim nabavkama u zdravstvenom sektoru, ugovor sa privatnom klinikom je raskinut i dodjeljen najboljem ponuđaču.

Žurnalovi istraživački napori prepoznati su i na međunarodnoj sceni. Dvije istraživačke priče, “Vladar iz podzemlja” i “Terma”, dobitnici su nagrade EU za najbolju istraživačku priču u 2016. godini.

USAID-ov projekat ACCOUNT, koji se implementira od 2015. do 2019. godine, osnažuje civilno društvo i saradnju medija u Bosni i Hercegovini, s ciljem jačanja odgovornosti vlasti za provođenje anti-korupcionih reformi.

(Originalni tekst možete čitati na stranici www.usaid.gov. Oprema teksta je redakcijska)

(zurnal.info)