New York Times, Washington Post, Le Figaro:Žurnalov tekst o hapšenju teroriste Mirsada Kandića obišao svijet
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

New York Times, Washington Post, Le Figaro: Žurnalov tekst o hapšenju teroriste Mirsada Kandića obišao svijet

Žurnalov tekst o deportaciji teroriste Mirsada Kandića prenijeli su vodeći svjetski mediji

Žurnalov tekst o hapšenju teroriste Mirsada Kandića obišao svijet

Nakon pisanja Žurnala o tome da je jedan od najtraženijih saradnika ISIL-a na svijetu, Mirsad Kandić, deportovan iz BiH u SAD, naš tekst prenijeli su vodeći svjetski mediji

Žurnal je objavio priču o Mirsadu Kandiću, čovjeku sa nekoliko identiteta, rođenog 1981. godine na Kosovu, kojeg su američke vlasti potraživale zbog dugogodišnjih veza sa terorističkim organizacijama. 

Nalog za hapšenje Mirsada Kandića pravosuđe SAD-a izdalo je 2014. godine, a međunarodna crvena Interpolova potjernica raspisana je 2016. godine. Od januara ove godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom jula je uhapšen u Sarajevu i od tada se nalazio u ekstradicijskom privoru. Vijest o njegovoj deportaciji prenijeli su mnogi svjetski mediji.


New York Times u svom tekstu pod nazivom „BiH tvrdi da je osumnjičeni za teror izručen SAD-u“ poziva se na navode Žurnala da je Kandić provodio vrijeme u bivšem ISIL-ovom uporištu Ramadi i pomogao australskom tinejdžerskom bombašu samoubici Jake-u Bilardi-ju, poznatijem kao Jihadi Jake. Također, New York Times se poziva na informacije Žurnala da je Kandić osumnjičen za opskrbu ISIL-a samoubilačkim prslucima i oružjem.

Ovu Žurnalovu vijest na isti način prenijeli su i  Washington Post, ABC NEWS, te SACRAMENTO BEE.


U Francuskom LE FIGARU donose vijest pod naslovom „Kosovski džihadist je izručen SAD-u“. U tekstu se također pozivaju na informacije Žurnala da je Mirsad Kandić pomagao  Jaku Bilardiju, Australcu od 18 godina koji je počinio samoubilački napad protiv jedinica iračke vojske u zapadnom Iraku, te na informacije da je Kandić u BiH ušao početkom 2017., preko aerodroma Sarajevo, koristeći ukrajinsku putovnicu.


Vijest pozivajući se na Žurnal objavili su i mnogi mediji u BiH te regionu.

(zurnal.info)