Potop vlasti:KO JE POKRAO KINESKU DONACIJU: Traktore namijenjene poplavljenima vlast je podijelila rodbini i prijateljima!

Istražujemo

KO JE POKRAO KINESKU DONACIJU: Traktore namijenjene poplavljenima vlast je podijelila rodbini i prijateljima!

Obavještavamo sve odgovorne da novinari "Žurnala" neće odustati od ove teme. Pronaći ćemo gdje je završila kineska donacija i prozvati sve one koji su učestvovali u njenoj nezakonitoj podjeli

KO JE POKRAO KINESKU DONACIJU: Traktore namijenjene poplavljenima vlast je podijelila rodbini i prijateljima!

Novinari Žurnala već mjesecima pokušavaju od nadležnih dobiti odgovore gdje su završili traktori, oprema i mehanizacija koje je Kina donirala Bosni i Hercegovini za izbjeglice.

Podsjećamo, nakon ovogodišnjih poplava vlasti su odlučile donaciju preusmjeriti stanovništvu pogođenom nepogodama. Ali, od juna do danas još uvijek nisu sastavljeni spiskovi korisnika mehanizacije i opreme.

OPRAVDANA SUMNJA

Vijeće ministara je za raspodjelu traktora i opreme zadužilo entitetske vlade i Vladu Distrikta Brčko.

Tragom te informacije, prije mjesec dana pokušali smo kontaktirati sve odgovorne za raspodjelu donacije. Savjetnici bivšeg federalnog premijera spuštali su slušalicu čim čuju šta nas zanima, a ostali sagovornici su bez argumenata  tvrdili kako traktori još nisu podijeljeni.

Na kraju smo uputili zvaničan dopis Vladi Federacije u kojem smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Dvadesetak dana poslije, iz Vlade odgovaraju kako konačne spiskove korisnika još uvijek nemaju. Ostatak njihovog odgovora daje nam za pravo da posumnjamo kako je kineska donacija zloupotrijebljena.

Zašto sumnjamo u pravičnu podjelu barem dijela mehanizacije i opreme? Podvlačimo: dijela.

Novinari Žurnala lično su razgovarali sa ljudima koji su traktore dobili zahvaljujući rodbinskim i prijateljskim vezama. Pritom su bili izloženi i prijetnjama kako se prilikom pisanja o ovoj temi njihovo ime više ne smije spominjati.

Jedan od tih sagovornika rekao nam je kako je pozvan u Sarajevo od strane “prijatelja”, gdje mu je u zgradi Federalne vlade traktor uručen kao “hedija od braće”.

Drugi, iz Republike Srpske, blizak je rođak visokog funkcionera u Vladi RS-a. Dok su njegove komšije, poplavljene, ostale bez mehanizacije, on je nekim čudom među prvima dobio traktor.

Ako se, kao što tvrde naši sagovornici u institucijama, radi o “lažnim navodima” i “medijskim insinuacijama”, zašto javno ne objave spisak korisnika kineske mehanizacije?

Na pitanje: gdje su smješteni preostali traktori i oprema koji nisu podijeljeni, odgovor nismo dobili.

Na Zahtjev u kojem se pozivamo na slobodan pristup informacijama iz Sekretarijata Federalne vlade, pišu:

- Uvidom u zahtjev, konstatovano je da zahtjev nije definiran u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (iako je nakon slanja zahtjeva pres služba pregledala naš zahtjev i proslijedila ga Sekretarijatu kao potpun, op. aut.), imajući u vidu da je u član 3. ovog Zakona izričito propisano da se pod pojmom “informacija” smatra svaki materijal kojim se prenose činjenice, mišljenja, podaci ili bilo koji drugi sadržaj... Slijedom toga, odgovori na postavljena pitanja ne podliježu procedurama iz Zakona o slobodi pristupa informacijama. Zakon ne predviđa obavezu javnog organa da preduzima dodatne radnje i korake osim pronalaženja tražene informacije i omogućavanje pristupa istoj, odnosno, ne predviđa stvaranje nove informacije po traženom pristupu istoj.

Dakle, iz Vlade Federacije kažu kako "po slovu zakona" nisu dužni da nam pomognu u pronalaženju traktora koji su trebali pomoći stanovništvu unesrećenom u poplavama. I ovaj, birokratski hladan i besmisleni odgovor, još jednom ilustrira s kakvom vlasti imamo posla.

Obavještavamo sve odgovorne da bez obzira na uvrede, prijetnje i pritiske novinari "Žurnala" neće odustati od ove teme. Pronaći ćemo gdje je završila kineska donacija, kako je podijeljena, ko je i koliko zaradio i prozvati sve koji su učestvovali u ovoj pljački!

...

Pročitajte naš tekst o Misteriji kineske donacije: Gdje je nestalo 180 traktora

(zurnal.info)