Korupcija

BLOKADA BOSANSKOG BRODA: 150 policajaca u borbi protiv pijace

Bosanski Brod: Policajci iz pet gradova obezbjeđuju izmještanje pijace
Piše: Ljiljana Kovačević

Sagovornici Žurnala tvrde da iza cijele akcije policije “stoje viši interesi”, odnosno namjera pojedinih tajkuna bliskih entitetskoj i lokalnoj vlasti da zarad svojih interesa izmjeste pijacu na periferiju grada


Oko 150 policajaca rano jutros je blokiralo kompletan Brod (Bosanski Brod), kako bi nasilno uklonili tezge sa pijace u centru grada i izmjestili ih na periferiju, tik uz gradsku deponiju.

Predsednik Udruženja privrednika opštine Brod Đorđe Maksimović rekao je Žurnalu da je policija u potpunosti blokirala grad i da je postavila dva punkta – jedan na ulazu u Brod, a drugi na izlazu kod carinskog terminala, na graničnom prelazu prema Slavonskom Brodu.

“Niko ne može prići pijaci. Ni vlasnici tezgi niti bilo ko drugi. Ne znamo šta se dešava u samom centru i da li demoliraju tezge. U gradu je situacija dovedena do usijanja”, kazao je Maksimović.

Pojačanje policiji u Brodu stiglo je iz četiri susjedne opštine - Doboja, Dervente, Modriče i Šamca.
Maksimović tvrdi da iza cijele akcije policije “stoje viši interesi”, odnosno namjera pojedinih tajkuna bliskih entitetskoj i lokalnoj vlasti da zarad svojih interesa izmjeste pijacu na periferiju grada. On je istakao da su i vještaci iz Modriče, koji su radili na slučaju premještanja pijace na periferiju uz deponiju, utvrdili da bi to bilo neuslovno.
Maksimović je dalje rekao da je kao predsednik Udrženja privrednika kontaktirao načelnika opštine Iliju Jovičića (SNSD), ali da se on ne javlja na telefon.

Udruženje privrednika Broda mesecima “vodi bitku” sa opštinskim vlastima da se pijaca iz centra grada ne izmesti na periferiju, i to pored deponije. Čak su bili i privođeni na informativni razgovor zbog pokušaja da spriječe izmještanje pijace iz centra grada. Zalud. Moćnici su odlučili drugačije, da stotine porodica ostave bez stalnog izvora prihoda, da bi, kako saznaje Žurnal, zemljište u centru grada, na kojem se sada nalazi pijaca bilo dodeljeno tajkunu Dušanu Reljiću, koji je i vlasnik trgovinskog lanca “Frukta trejd”.

Iza cijele akcije uklanjanja pijace iz centra grada, kako saznaje Žurnal, stoji ministar finansija RS Zoran Tegeltija, Dušan Reljić, vlasnik “Frukta trejda” i SNSD-ov načelnik opštine Ilija Jovičić.

Udruženju privrednika je prvobitno bilo naloženo da sami uklone tezge sa pijace u centru grada do 15. jula, ali su oni zaprijetili protestom, pa im je rok produžem do 15. decembra. Od jula do danas Jovičić im je svakodnevno slao inspekcije i maltretirao ih na razne načine. Čak su im stizale i rijeteće poruke.

Tegeltija, Reljić i Jovičić odlučili su, po cijenu da stotine porodica ostave bez hljeba, pijacu u centru grada premjesti na periferiju Broda i to kraj deponije. Da bi to realizovali, promijenili su i regulacioni plan i novoj pijaci su izdali upotrebnu dozvolu, mada na njoj nisu tehnički primljeni niti je do nje asfaltirana cesta, a ne postoji ni parking.

Kada se pijaca premjesti kod deponije, svih 120 vlasnika prostora na staroj pijaci ostaće bez posla, kao i 50 vlasnika samostalnih trgovinskih radnji koje se nalaze u užoj gradskoj zoni oko pijace i koji, takođe, žive od pijace.

Osim što će na gubitku biti oko hiljadu građana Broda, koji su se hranili zahvaljujući psolu na staroj pijaci, na gubitku će biti i grad, jer je svaki štand mjesečno u opštini za dažbine plaćao prosječno 916,48 KM. S obzirom na to da je na staroj pijaci bilo 120 štandova, to znači da se u opštinsku kasu mjesečno slivalo 113.643,52 KM, odnosno godišnje 1.363.722,24 KM. Nonsens je da u poslednjih deset godina opština i njeno komunalno preduzeće nisu uložili jednu jedinu marke u postojeću pijacu.

Članovi Udruženja privrednika poručili su da je nova pijaca neuslovna i da niko, ni po koju cijenu, neće preći na nju. Na novoj pojaci imaju samo 50 objekata, duplo manje nego na postojećoj. Ti objekti su površine od svega šest metara kvadratnih i kao takvi su neupotrebljivi za rad.

Iz Udruženju privednika su istakli i da je za izgradnju 50 tih objekata plaćeno 150.000 KM. Platila je to opština Brod, dok je na njenom čelu bio socijalista Milovan Čerek, a izvođač radova je firma MG Mind tajkuna Mladena Milanovića Kaje. Milanović po objektu naplaćivao 3.000 maraka, odnosno 500 KM.

Iz Udruženja privrednika Brod tvrde da Tegeltija, Reljić i Jovičić gase pijacu u centru, ne samo da bi Reljić dobio taj komad zemljišta, već i da bi građane natjerali da kupuju u Reljićevom „Frukta trejdu“, koji se nalazi ispred nove pijace. S obzirom da ona neće raditi, ljudi će kupovati u „Frukta trejdu“, iza čijeg vlasnika u raznim psolovima stoji ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljiljana Kovačević, Đorđe Maksimović, Zoran Tegeltija, Dušan Reljić