NEDOSLJEDNI PREMIJER

Nakon Konakovićeve izjave da ne zaslužuju učešće na tenderima: Firma Gold Mignon dobila više od 30 poslova

Piše: D.Obrdalj

Firma "Gold Mignon" ne zaslužuje da učestvuje na tenderima” izjavio je početkom prošle godine premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Međutim, “čvrsta” riječ premijera pala je u vodu kada su na red došle potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović. Od izjave premijera, Gold Mignon je na Kliničkom centru, koji je i u nadležnosti Kantona Sarajevo, pobjedio u oko 30 tendera vrijednosti više od pola miliona maraka

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u drugom mjesecu prošle godine bio je kategoričan : firma Gold Mignon ne bi smjela dobijati poslove u Kantonu Sarajevo. Ova je firma polovinom 2015. godine bila pod optužbama da je kao dobavljač hrane uzrokovala trovanje djece u Sarajevskim vrtićima.

“Ta firma ne zaslužuje da učestvuje na tenderima” riječi su premijera od riječi.

A onda je nastao problem. Na jednoj strani bila je principijelnost premijera, a na drugoj potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čelu sa Sebijom Izetbegović za krpama, ubrusima, deterdžentom, keksom i tregericama za smeće. I premijer je popustio.

TENDER JE NEKADA SUVIŠAN

Od tog drugog mjeseca 2016. godine i Konakovićeve “čvrste” izjave Firma Gold Mignon d.o.o. Sarajevo pobjedila je u oko 30 tendera koje je raspisao Klinički centar. Gold Mignon poslove dobija uglavnom putem otvorenog postupka i direktnih sporazuma.

- Životne namirnice za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine - 132.366 KM

- Životne namirnice za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine – 126.396 KM

- Sredstava za održavanje higijene za potrebe svih OJ KCUS-a za 2017.godinu – 22.000 KM

- Ponovna nabavka - Sredstva za svakodnevnu higijenu za potrebe svih OJ KCUS-a za 2017.godinu-Deteredžent za pranje suđe - 5000 KM

- Sredstva za higijenu – 116.000 KM

- Sredstva za održavanje higijene – 119.000 KM

- Namirnice – 34.022 KM

- Dječija Hrana 39.000 KM

- Nabavka mliječnih proizvoda, direktni sporazum – 5967 KM

- Nabavka mlijeka i mliječnih proizvoda za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine otvoreni postupak vrijednosti 148.515 KM

- Nabavka tečnih sredstava za higijenu – direktni sporazum- 3098 KM

- Nabavka keksa, mlijeka i drugih životnih namirnica za 12 mjeseci tokom 2017. i 2018. godine- otvoreni postupak - 154.871 KM

KRŠENJE ZAKONA ?

Pobrojani su samo neki od oko 30 poslova koje je "Gold Mignon" dobio za Klinički centar nakon izjave premijera Konakovića. U svemu tome može se naći i kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH. Jedan od primjera je posao nabavke gotovih i polugotovih proizvoda koji je Gold Mignon dobio od Kliničkog centra. Posao vrijednosti  6825 KM je sklopljen direktnim sporazumom.

Član 87 Zakona o javnim nabavkama BiH je jasan :

Ugovorni organ provodi postupak direktnog sporazuma za nabavku robe, usluga ili radova čija je procijenjena vrijednost jednaka ili manja od iznosa od 6.000,00 KM”

Klinički centar je između ostalih i u nadležnosti Kantona Sarajevo. Njegovo finansiranje u najvećoj mjeri vrši se preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

PREMIJEROVE “OMILJENE FIRME”

Nije samo Klinički centar prkosio premijeru, nego i “Vodovod i kanalizacija” Kantona Sarajevo, s kojom on ima “posebnu” vezu. Dok stanovnici glavnog grada nemaju vode, iz VIK-a su tražili način kako da zadovolje svoje potrebe za toplim napicima. Krajem desetog mjeseca prošle godine rješenje su pronašli u "Gold Mignonu" koji je pobjedio na tenderu za nabavku toplih napitaka. Posao vrijedan 2.215 maraka.

Osim za VIK, "Gold Mignon" nabavlja hladne i tople napitke i za JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, potom materijal za održavanje čistoće za KJKP Sarajevogas, potrošnu robu za Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kao i mnoge druge.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VIK, KCUS, Gold Mignon, Elmedin Konaković