REDUKCIJA

SUŠA U SARAJEVU: Glavni grad u 18 mjeseci više od 400 dana bio bez vode!

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: S.Mustafić

Prema zvaničnim podacima KJKP Vodovod i kanalizacija, od 4. marta 2016. godine do danas, Grad Sarajevo je bio opterećen redukcijama vode 401 dan, istražuje Žurnal. Građani prisiljeni na vodoodbranu

U mjesecu januaru ove godine građani glavnog grada BiH bili su najviše uskraćeni vodosnabdijevanjem, čak 28 dana. U proteklih 18 mjeseci, Sarajevo je mjesečno u prosjeku ostajalo dvadeset i više dana bez vode.  
 
Također za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala ove godine, grad je bio pod redukcijom 7 od 8 dana, a prošle godine  redukcija je bila svakodnevni gost SFF-a.
 
Elmedin Konaković postao je premijer Kantona Sarajevo u martu 2015. godine. Iako je najavljivao brza rješavanja problema vodsnabdijevanja, prošlo je više od dvije i po godine, ali ništa od toga. Ukoliko uzmemo da je Konakovićev mandat počeo u martu 2015. godine i da je u prosjeku Sarajevo 20 dana bez vode mjesečno, onda bismo došli do brojke više od 650 dana redukcije za vrijeme njegovog mandata. 
„Mi smo jučer definirali strategiju rada Vlade u naredne četiri godine. Ovdje imamo jako mnogo problema. Malo ćemo stegnuti kaiš kao Vlada i tim primjerom pokazati da primjenjujemo mjere štednje" kazao jer Konaković, po dolasku na premijersku funkciju u martu 2015. godine. 
 
Kaiš je očigledno stegnut, jer građani Sarajeva ogorčeni što nemaju vode, odlučili su se na potpisivanje peticije za kolektivnu tužbu protiv VIK-a. Istovremeno iznose probleme koje im stvara redukcija:   
- Redukcija ko u ratu. U ratu kanister pa sam znala gdje ću otići vode da donesem, a sada nema odakle da donesem vode. Nema ni tih pumpi, ni bunara ni ništa, kanister, kante, lonce, ne zna se kad će nestati u koje vrijeme. Zna se ko je odgovoran problem se neće riješiti, jer mi ćutimo.  A odgovorni sebi imaju vodu,  od hadžija, pa hadžinica, pa svih redom -   kaže Igbala Beganović.

 


Igbala Beganović, stanovnica Sarajeva 
- Bude mutna voda kad je redukcija, pa kad dođe onda pustim sve pipe da odiđe, često prokuhavam da se napijem... Trudnice i djeca su ugroženi, valja djeci dati ovakvu vodu. Oni moraju kupovati vodu, moraju prelaziti na neke alternative, a sve košta -  navodi Vahid Salak

Vahid Salak, stanovnik Sarajeva

- Redukcija je takva, da me nekad stid ući u tramvaj. Nema vode ni da se obrijem, ni kafu da popijem -  rekao je Haris Šegalo.

 


Haris Šegalo, stanovnik Sarajeva 
 
Premijer Konaković najavio je i kreditna sredstva, kojim će se navodno dodatno ubrzati popravke vodovodne mreže. 
 
„Ubrzo počinjemo rekonstrukcije u još nekoliko opština. Do kraja godine očekuje se realizacija EBRD kredita u iznosu od 60 miliona KM kojim ćemo rekonstruisati najveći dio mreže, zamijeniti cijevi i ugrađivati vodomjere.“ rekao je Konaković u julu ove godine. 
 
Ipak iz Udruženja „Eko akcija“ kažu da će sve što se bude dešavalo po pitanju ove problematike, koristiti u predizborne svrhe, te da je kredit o kojem je govorio premijer Konaković još na čekanju.  

- Kredit se ganja već 9 godina, bio je već odobren 2014. godine, pa ga je ista postava u Kantonu iz nekog razloga odbila. Procedura je još u toku, kredit još uvijek nije operativan, čeka se odobrenje federalnog Parlamenta. Na žalost nema nikakvih garancija da će taj kredit biti utrošen kako treba. Naše društvo je u takvom stanju kad troše marku javnog novca, od tog novca se gomila ukrade -  ističe Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija".  
 
I dok u 21. stoljeću glavni grad Bosne i Hercegovine, nema vode više od 20 dana mjesečno, bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović u intervjuu za SAFF je rekao: 
 
„Treba biti zahvalan Bogu na svemu što nam je dao – na miru prije svega,  jer mnogi narodi nemaju mir. Na vodi jer milijarde ljudi pate zbog nedostatka pitke vode, na ljepotama i bogatstvima zemlje jer mnogi narodi žive u pustinjama ili haotičnim, prenaseljenim gradovima.“ 

(zurnal.info)
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sarajevo, vik, SDA, 0, redukcija vode