Više od igre

PRILAGODI PA VLADAJ: Optuženik za ratne zločine Samir Šabić na čelu Disciplinske komisije NS USK

Piše: Semir Mustafić

Suđenje u ovom predmetu još traje, a Samir Šabić ponovo provodi diciplinu, ali kao predsjednik disciplinske komisije Nogometnog saveza Unsko-sanskog Kantona. Tu funkciju omogućio mu je aktuelni predsjednik NS BiH Elvedin Begić

Samir Šabić nekadašnji komandir Policijskog odjeljenja Jasenice pri Stanici javne bezbjednosti u Bosanskoj Krupi, „trenirao“ je disciplinu nad civilima krajem rata u BiH, piše u potvrđenoj optužnici Suda Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa Šabićem na optužnici koja je potvrđena u januaru 2015.godine nalaze se: Jadranko Šaran, Zijad Kadić i Fahrudin Hadžiosmanagić-Tadžić koji je kasnije izdvojen u drugi predmet.

„Naredili i počinili protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva, ubistvo, nečovječno postupanje, namjerno nanošenje tjelesnog i duševnog bola i nepoštivanje minimalnih prava lica koja su lišena slobode u vezi sa oružanim sukobom.“ – navodi se u optužnici.  

Suđenje u ovom predmetu još traje, a Samir Šabić ponovo provodi diciplinu, ali kao predsjednik disciplinske komisije Nogometnog saveza Unsko-sanskog Kantona. Tu funkciju omogućio mu je aktuelni predsjednik NS BiH Elvedin Begić, koji je imao presudni uticaj da se 2015. godine izmjeni član 19. Statuta NS BiH u kojem je do tada, osobama protiv kojih se vodi krivična istraga, bilo zabranjeno obavljati bilo kakvu funkciju u nogometu.  

„... da nije pravosnažno kazneno osuđivan i da se ne vodi u registru osuđivanih lica zbog krivičnog djela učinjenog s umišljajem, za koje mu je izrečena kazna zatvora na 3 (tri) mjeseca i više. Da nije pravosnažno kazneno osuđivan i da se ne vodi u registru osuđivanih lica zbog krivičnog djela iz oblasti sporta, bez obzira na vrstu kaznene sankcije...“ –  trenutno piše u Statutu NS BiH, identično član primjenjen u Statutu NS USK. 

Naime, izbrisana je stavka da osobe protiv kojih se vodi krivični postupak, ne mogu obavljati bilo kakvu funkciju u savezu. Dakle, sada se iz nogometa isključuju samo pravosnažno osuđivani. Međutim, Elvedin Begić ovakvu izmjenu Statuta uradio je prvenstveno radi sebe i to nakon što je u julu 2014. godine Federalna uprava policije podnijela izvještaj Tužilaštvu KS-a protiv vodećih ljudi sarajevskog aerodroma, te Begića kao pomoćnika direktora. 

Optuženik Samir Šabić kao predsjednik disciplinske komisije NS USK već je napravio svoje prve poteze. Predsjedavao je komisijom koja je doživotno suspendovala iz nogometa Nermina Aleševića, člana Skupštine NK „Krajišnik“. Aleševićev grijeh bio je taj što je  ukazivao na malverzacije i zloupotrebu u omladinskim selekcijama krajišnih klubova:  

„Mene izbacuje iz fudbala nakon 28 godina. Nogometni savez USK je sportska mafija, gdje prolaze samo podobni, a one koji govore istinu, sankcionišu„ -  kaže za Žurnal Alešević.

Bivši član Izvršnog odbora NS BiH, koji je ukazivao na kriminalne radnje u NS USK i NS BiH, Ibrahim Adilagić za Žurnal kaže da je Šabić imenovan na funkciju u vrijeme dok je odredba o zabrani imenovanja osobama protiv kojih se vodi krivični postupak bila na snazi. 

"Sve odluke koje je on donio i potpisao poslije optužnice protiv njega su nevažeće i biće oborene u sudskim postupcima koje vodim protiv NS USK", tvrdi Ibrahim Adilagić

Šabić na naše pitanje da li je u redu i moralno da bude na poziciji predsjednika disciplinske komsije, iako mu se sudi za ratne zločine odgovara kratko: „Jeste. Za bilo kakva pitanja obratite se savezu.“   

I obratili smo se. Više od 20 dana odgovora nije bilo. 

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bosanska Krupa, NS BiH, NS USK, ratni zločini, Elvedin Begić, Samir Šabić