Tajkunizacija

Velikodušni Igor Radojičić: Gradski podsticaji za sirote tajkune

FOTO: snsd
Piše: Žana Gauk

Grad će “Lanacu” Nebojše Ninića dodijeliti 20.000 KM, koliko i ATV-u Slobodana Stankovića, dok će Slavko Bojić morati da se zadovolji sa 3.000 KM.

Banjalučka uprava grada sufinansiraće dio troškova ovdašnjih privrednika za “nabavku osnovnih sredstava u cilju tehnološkog razvoja” pa je za to namijenila gotovo 600.000 KM. Iako sa prikazanim milionskim godišnjim dobicima, u red su stali i poznati biznismeni izuzetno bliski vlasti u RS. Gradonačelnik Igor Radojičić potpisao je listu na kojoj su završile IT kompanija “Lanaco”, Alternativna televizija i “MMSCODE”. On će Banjalučane koštati 53.000 KM. 

Iza ovih firmi redom stoje Nebojša Ninić, jedan od osnivača SNSD čija je firma na tenderima izuzetno mila institucijama, javnim preduzećima i ustanovama, zatim tajkun i vlasnik “Integral” imperije Slobodan Stanković te Slavko Bojić koji ima ideju kako da, praveći elektronske zdravstvene knjižice, od Fonda zdravstvenog osiguranja RS uzme 23 miliona KM javnog novca. 

Grad će “Lanacu”, kako na dokumentu stoji, dodijeliti 20.000 KM, koliko i ATV-u, dok će Bojić morati da se zadovolji sa 3.000 KM. 

Zanimljivosti na listi od 42 sretna dobitnika ne manjka pa su se sa po 20.000 KM na nju smjestili i gradski odbornik Marinko Umićević sa fabrikom obuće “Bema”, firma “Građenje Đurić” koja trenutno održava gradske ulice, ali i “Žitopeka” u vlasništvu Slaviše Krunića, vlasnika firme za obezbjeđenje osoba i objekata “Sector Security”. 

Čak 70 ne tako zvučnih privrednika ostalo je “ispod crte”. Na pitanje Žurnala po kojim kriterijumima su odabrani oni kojima je zatrebala finansijska injekcija, u Odjeljenju za privredu Gradske uprave pozivaju se na Pravilnik o uslovima korišćenja podsticaja. 

“Na javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstva za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja zaprimljena su 164 zahtjeva, pri čemu je 112 kandidata ispunjavalo uslove za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava, 11 za sufinansiranje prekvalifikacije radnika u deficitarna zanimanja i 10 kandidata za sufinansiranje opremanja kabineta srednjih stručnih škola. Kriterijumi za dodjelu podsticajnih sredstava su definisani Pravilnikom (Službeni glasnik grada Banjaluka 22/18). Komisija je na osnovu tih kriterijuma formirala rang listu. Od 112 kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, 70 kandidata nije ostvarilo pravo na podsticaj zbog ograničenih sredstva u budžetu”, stoji u odgovoru.

Ninić “najuspješniji” u oblasti javnih nabavki

Samo prošle godine Ninićev „Lanaco“, kako je Žurnal već pisao, pribilježio je pobjedu na čak 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM. To mu je, između ostalog, donijelo i dobit od 7,8 miliona KM, čime je poslovanje, u odnosu na 2016. godinu, popravio za dva odsto. Firma je prihodovala čak 33,2 miliona KM, što je za 5,3 miliona KM više u odnosu na godinu ranije. 

Niniću su milionski ugovori sa institucijama u RS i na državnom nivou poslužili i za smanjivanje obaveza pa je „Lanaco“ sada dugoročno zadužen tek 1,4 miliona KM (1,3 miliona manje u odnosu na 2016. godinu). I kratkoročna zaduženja ove firme niža su za 3,7 miliona pa sada iznose oko osam miliona KM.

Tenderska demonstracija sile Ninićeve firme se nastavlja pa je ove godine pobijedila na više od 60 tendera teških blizu 20 miliona KM. 

Ugovor za nabavku opreme za evidenciju baza podataka, težak čak 2,4 miliona KM sa uračunatim PDV-om, 16. maja firma je potpisala sa Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Za održavanje sistema i računara novac će uzimati i od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS – 217.947 KM, Elektrokrajine Banjaluka – oko miliona KM, ali i grada Banjaluka – oko 604.000 KM, Ministarstva prosvjete i kulture RS – oko 900.000 KM... Samo Vlada RS ovoj firmi u junu je namijenila više od pet miliona KM za Microsoft licence. 

Procvat Alternativne televizije

Kada medijima zavladaju tajkuni i političari, tada im i na tenderima dobro krene. Dokaz tome je, kako je Žurnal takođe pisao, i uspjeh ATV-a, koji je je za devet mjeseci ove godine sa lokalnim zajednicama, pojedinim institucijama i javnim preduzećima, pobjedom na osam javnih nabavki, sklopila ugovore teške više od 170.000 KM. Zanimljivo, duplo skuplji ugovori za duplo manje vremena nego godinu ranije počeli su da se nižu kada je akcije ove medijske kuće kupio Slobodan Stanković.

Da su tenderska vojevanja za ATV u 2018. godini vrlo uspješna govori podatak da je tokom 2017. u pobjedi na ukupno 16 nabavki potpisala ugovore u vrijednosti oko 150.000 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.   

Početak januara i ugovor sa „Lutrijom RS“ ATV-u je donio 84.200 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Za isti posao i duplo kraći period 2017. godine ovo preduzeće je za reklamiranje na ovoj frekvenciji izdvojilo 34.500 KM. Jasno je da je ovogodišnji ugovor za čak 15.000 KM skuplji. Dileme nije bilo ni za Hidroelektrane na Vrbasu koje polovinom istog mjeseca potpisuju ugovor u vrijednosti 1.100 KM, ali ni za opštinu Prnjavor koja za oglašavanje daje 17.500 KM. Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove povjerenje ATV-u daje 13. februara i to za oko 6.000 KM, a onda i opština Laktaši za oko 8.000 KM… 

U više navrata, ali bez konkretnih dokaza, pisalo se da iza kupovine ovog medija zapravo stoji porodica predsjednika RS Milorada Dodika, odnosno njegov sin Igor Dodik.

Posao za dobre prijatelje

Slavku Bojiću, biznismenu i bliskom prijatelju predsjednika RS Milorada Dodika dobro će doći gradske 3.000 KM, bar dok sa “Lanacom” i firmom “Ericsson Nikola Tesla” iz Zagreba ne uzme 23 miliona KM od FZO RS za izradu elektronskih zdravstvenih knjižica i kartona. 

Njemu je i 2018. godina počela dobrom zaradom. Tenderskom. U banjalučkoj „Elektrokrajini“ ponovo je dobio zadatak. Sada treba da nadogradi ono što je u avgustu prošle godine radio, a to je „pilot projekat nabavke elektronskih plombi (proširenje i dogradnja STONE2 - integracija sa RMP platformom“). Njegova „najbolje ocijenjena“ ponuda bila je i jedina pristigla na tender raspisan početkom aprila. 

„Elektrokrajina“ je vrijednost radova procijenila na 250.000 KM, a onda je „MMSCODE“ ponudio 247.252 KM. Ukupno, građane Republike Srpske ovo će koštati 290.000 sa uračunatim PDV-om. Bojić je za izradu pilot projekta u ljeto prošle godine od istog ovog javnog preduzeća dobio 507.000 KM.

Novi, desetine hiljada maraka vrijedan posao, stiže i nakon što je Slavko Bojić dobio ozbiljnog partnera, mrkonjićkog kontroverznog biznismena Mladena Milanovića Kaju. On je krajem prošle godine, preko svoje firme „Euro Bonus“, kupio 25 odsto udjela u „MMSCODE“ –u. „Euro Bonus“ osnovao je „MG MIND“ koji je u stoodstotnom Milanovićevom vlasništvu.  

Bojić je vlasnik i firme “Procontrol”, poznate po tome što je 2014. godine Kliničkom centru Banjaluka prodala info pult za nevjerovatnih 80.000 KM. Ova firma bila je angažovana i na opremanju Palate Republike.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milorad Dodik, Banja Luka, Žana Gauk, Igor Radojilić, Slavko Bojić