Republika Srpska

Progon aktivista se nastavlja: Policija zabranila okupljanje građana ispred crkve Hrista spasitelja

Piše: Ljiljana Kovačević

Kako tvrde u policiji, zabrana je uslijedila nakon što im je iz Eparhije banjalučke upućen dopis u kojem se tvrdi da okupljanja građana u crkvenom dvorištu ometaju sveštenike u “vršenju njihovih poslova"

Policijski inspektori su 7. juna došli pred crkvu Hrista Spasitelja u Banjaluci i usmeno obavijestili građane, koji mjesecima u porti hrama pale svijeće za ubijenog Davida Dragičevića, da im je zabranjeno okupljanje na tom mjestu. 

Kako tvrde u policiji, zabrana je uslijedila nakon što im je iz Eparhije banjalučke upućen dopis u kojem se tvrdi da okupljanja građana u crkvenom dvorištu ometaju sveštenike u “vršenju njihovih poslova".
 Pokazan im je dopis eparhije, ali im nije uručen.

Iz policije su još naveli da je odranije članovima grupe „Pravda za Davida“ zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine, mada o tome ne postoji nikakav zvaničan dokument, te da se jedino mogu okupljati u parku „Mladen Stojanović“, i to uz dozvolu policije. 

Ozren Perduv, jedan od aktivista grupe „Pravda za Davida“, rekao je Žurnalu da su mu u Policijskoj upravi Banjaluka pokazali dopis koji su dobili od Banjalučke eparhije. 

„Crkva nigdje nije napisala da od policije traži da zabrani ili onemogući okupljanje ljudi u dvorištu hrama. Od policije traže da im omogući nesmetan rad i vršenje poslova. Samo ne znam kakvi se to poslovi i rad vrše u 19.00 sati? Dvoje crkvenih radnika, koji su stalno tu sa nama, juče su nam rekli da je crkveni odbor jedino zabranio paljenje svijeća na mjestu gdje to nije predviđeno. I samo to. Nikakva zabrana okupljanja“, naveo je Perduv. 

On smatra da je zabrana okupljanja ispred crkve „režirana od stane policije“, a da novonastala situacija treba da bude riješena u razgovoru građana i predstavnika crkve. 

Dan kasnije, 8. juna, građani su se ponovo okupili u crkvenom dvorišti, ali nisu palili svijeće. Kako je i najavljeno, u crkveno dvorište stigli su i policajci. Policija se rasporedila i na nekoliko lokacija u blizini crkve, a nešto dalje, u parku „Petar Kočić“, bilo je nekoliko pripadnika Jedinice za podršku MUP RS. 


Građani, koji su pred crkvom palili svijeće za ubijenog Davida sve od kraja decembra, kada su rastjerani sa Trga Krajine, te večeri nisu palili svijeće. Umjesto toga sjeli su na zidić u crkvenoj porti, a Petar Blažić, pisac i humanista, koji je prošle godine istrčao rutu od Sarajeva do Banjaluke za ubijene mladiće Davida Dragičevića i Dženana Memića, dovezao je civarama kutiju punu knjiga. Želio je da održi perfomans pod nazivom „Divan sa Davidom“. Njega je policija legitimisala. Valjda im, osim paljenja svijeća, sada smetaju i knjige.

„Ovo postaje sve veći koncentracioni logor“, „Neviđeno u svijetu, slike sada kruže okolo, neka cijeli svijet vidi“, „Sramota“, „Ovo je geto“ – samo su neki od komentara na društvenim mrežama nakon što su crkva i policija zabranili ljudima da u crkvenom dvorištu pale svijeće. 

Progon aktivista u Banjaluci se nastavlja. Pišu im se prekršajne prijave kada uzvikuju „pravda“ ili kada nose list papira na kojem je ispisano „Tegeltija ostavka“. Uskraćeno im je pravo na okupljanje, čak i u minimalnom broju.

(zurnal.info)