ZBOG PRODAJE DIPLOMA:Uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK Admir Hadžipašić

Pod okupacijom

ZBOG PRODAJE DIPLOMA: Uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK Admir Hadžipašić

Kako saznaje Žurnal SIPA je uhapsila Admira Hadžipašića, bivšeg predsjednika Skupštine USK i funkcionera A-SDA i još dva pripadnika SIPA-e zbog otkrivanja informacija iz istrage

Uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK Admir Hadžipašić

 Kako saznaje Žurnal, zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA vrši pretrese na ukupno 12 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Tuzle i Istočnog Sarajeva. Do sada su uhapšene tri osobe. Uhapšen je Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i funkcioner A-SDA. Zbog otkrivanja informacija iz istrage uhapšena su i dva pripadnika SIPA-e.

 

Istragom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, terete se za krivično djelo organizovanog kriminala, pranje novca, utaju poreza, primanje dara i krivotvorenje isprave.

 

Iz Tužilaštva USK naveli su da se uhapšena lica terete za prodaju i falsifikovanje diploma. U periodu od 2014. godine do danas prodavali su diplome osnovne i srednje škole kao i fakultetske diplome. Tužilaštvo USK uspjelo dokumentovati lažne diplome za 300 lica.

Trenutno se vrše pretresi u Visokoj međunarodnoj školi Cazin i prostorijama škole Vita plus. Jedan od osnivača Visoke međunarodne škole Cazin je Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USK i funkcioner A-SDA, koji je ujedno i direktor Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.

 

(zurnal.info)