Vlado Đajić u svađi sa zakonima:Direktor UKC RS pregovara samo sa podobnim sindikatom

Istražujemo

Vlado Đajić u svađi sa zakonima: Direktor UKC RS pregovara samo sa podobnim sindikatom

Direktor UKC RS Vlado Đajić na pregovore o zaključivanju kolektivnog ugovora pozvao je sve sindikalce, ali nije moglo bez njegove samovolje – dokument će potpisati samo sa Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti koji djeluje pri ovoj zdravstvenoj ustanovi. Novi nivo bahatosti pokazuje nakon što se, kroz sumnjive, milionski teške tendere u vrijeme korone dokazao na polju trošenja javnog novca.

Direktor UKC RS pregovara samo sa podobnim sindikatom
FOTO: gerila.info

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić odlučio je da privatizuje sve, od najveće zdravstvene ustanove u RS, preko javnog novca pa do radnika. Nakon niza diskutabilnih i milionski teških tendera u vrijeme pandemije koronavirusa, kolektivni ugovor će potpisati samo sa Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti koji djeluje pri UKC RS, saznaje Žurnal.

U dokumentu od 2. juna, koji je u posjedu naše redakcije, obavijestio je gorepomenuti sindikat, za koji medicinari navode da je zapravo Đajićev privatni, i udružene organizacije koje čine Strukovni sindikat doktora medicine RS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS (USO RS), kao i Sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS da će tri dana kasnije nastaviti kolektivno pregovaranje u vezi sa nacrtom teksta kolektivnog ugovora, ali da će prihvatiti samo potpis Željka Šukala.

Razlog za samovolju i novi nivo bahatosti “opravdao” je “reprezentativnošću sindikata” u UKC RS. Đajićev pomoćnik za nemedicinske poslove Đorđe Trivić potpisao je:

“Iako je odlučeno da će se kolektivni ugovor u UKC potpisati samo sa Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, jer je jedini reprezentativni sindikat koji je prihvatio inicijativu za kolektivno pregovaranje, predstavnici ostalih sindikalnih organizacija kojima je upućeno obavještenje takođe mogu učestvovati na sastanku, jer je cilj da se sačini potpun kolektivni ugovor, kojim bi se najbolje razradila prava i obaveze svakog radnika”.


SINDIKATI: BAHATOST ZNAČI OZBILJNO KRŠENJE ZAKONA

Na odgovor obespravljenih radnika okupljenih oko drugih, takođe, reprezentativnih sindikata nije se dugo čekalo. Iz udruženih sindikata doktora, medicinskih sestara i tehničara upozorili su Đajića da njegova bahatost znači ozbiljno kršenje Zakona o radu i “sigurno dovodi do poništenja kolektivnog ugovora”. Takođe, kako su naveli, spremni su da pregovaraju o budućim pravima i obavezama radnika, ali i da budu potpisnici važnog dokumenta.

“USO UKC RS obavještava poslodavca da će preduzeti sve potrebne zakonom dozvoljene mjere za zaštitu prava svojih članova, a koje se odnose na kolektivne pregovore sa poslodavcem”, navela je predsjednica Koordinacionog odbora sindikata Romana Rajić, inače ljekarka u UKC RS koja je tokom pandemije otvoreno govorila o nedostatku zaštitne opreme i izuzetno lošim uslovima u kojima rade njene kolege u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS. 

Ipak, dalje od prepiske nije se otišlo. Štrajk ili pobunu protiv bahatosti više niko ne spominje.

LJEKARIMA JEDNA MASKA, ĐAJIĆU DVA MILIONA ZA IT I DEKOR

Vjetar u leđa Đajiću odavno daje vladajući SNSD Milorada Dodika, a on, osim u direktorskoj fotelji, uživa i u blagodetima koje mu nudi mandat u Narodnoj skupštini RS. Šta god da uradi – nagrađeno je nereagovanjem i nesmetanim trošenjem.

U jeku pandemije Rajićeva je javno upozorila da u centralnom medicinskom bloku UKC RS ljekari i sestre nisu dobili adekvatnu opremu.

“Ja sam lično potpisala za zaštitinu masku na sedam dana koju mi je glavna sestra dala da koristim sedam dana.”

To nije brinulo SNSD-ovog direktora koji je, kako je Žurnal pisao, imao mnogo nedovrešnog tenderskog posla. Nakon što je 11. marta aminovao kupovinu kompjuterske opreme od ovdašnjoj vlasti izuzetno bliskog “Prointera” po cijeni od oko 300.000 KM, 13 dana kasnije raspisao je novi preskupi IT tender.

Specifikacijama u dokumentaciji novog tendera jasno je, ali mimo Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, pobrojao profesionalne i tehničke sposobnosti ponuđača. Indikativno, ponuđač je morao da dokaže da je bio uspješan u realizaciji jednog ugovora u vrijednosti ne manjoj od 944.500 KM, na koliko je aktuelna nabavka mrežne opreme i procijenjena.

Dok je razvijao virtuelni UKC, na adresu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića stigao je novi vapaj ljekara i medicinskih tehničara koji su tražili da im se obezbijedi dovoljan broj zaštitnih odijela, rukavica, ali i maski. Kamione potrepština, u vidu donacije "siromašnoj braći preko Drine”, poslala je Srbija.

Vrijeme pandemije obilato je iskoristio za svoje direktne pregovore pa je odlučio da će  prostor stare hirurgije, koja je predviđena za rušenje, za pacijente oboljele od korone adaptirati za 602.998 KM.

Poslove je kroz šest lotova namijenio firmama koje je odabrao bez obavještenja javnosti. Prostorije u lošem stanju u centru grada urediće “Paroco-B Medical Equipment” za 156.791 KM, koji je inače angažovan i za gradnju i opremanje milionski vrijedne kardiohirurgije, zatim “Omnicom” za 193.986 KM,“Elnos BL” – 63.963, “Termomontaža” – 30.084, “Dekor Dragan Ružičić” – 132.890 i “KMC” – 25.284 KM. 

I ovu tendersku rabotu obrazložio je – koronom pa je ugovore zaključio 13. aprila, godinu dana nakon što je iz banjalučke Gradske uprave rečeno da je na atraktivnoj lokaciji u centru grada, na prostoru stare hirurgije, planirana gradnja “komformog i nesvakidanjeg stambeno-poslovnog naselja sa parkovima”.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević u aprilu prošle godine precizirao je da je to zemljište u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra, a da s ovom zdravstvenom ustanovom Grad dogovara izgled novog regulacionog plana i budućeg „doktorskog naselja“.

Nakon što više ne bude potrebe za smejštajem oboljelih od korone, hoće li više od 600.000 KM biti sravnjeno sa zemljom, da bi se gradila “nesvakidašnja” građevinska zdanja – niko nije objasnio.

STUDENTI ANKETIRALI PACIJENTE, ŠKRBIĆEVOM KUMU 35 MILIONA

Ovo svakako nisu posljednji milioni koji su u vrijeme pandemije istopljeni s računa u dugove potonulog UKC-a. Laktaškom “Marković Investu” dodijeljen je posao od 35 miliona KM. Gradiće podzemnu garažu!

Za sve su, reklo bi se naivno, krivi studenti koji su anketirali pacijente, a koji su, opet, naveli da im u UKC RS problem ne predstavlja ni nedostatak gaze ni nedostatak lijekova ni nedostatak specijalista koji su se rasuli po svijetu, već samo – parking.

Đajić je, nakon ankete, ozbiljno poručio da su za potrebe projekta garaže rađene višemjesečne i dugogodišnje analize potreba.

“Studenti su anketirali 300 pacijenata i preko 90 odsto ih je reklo da je najveći problem Kliničkog centra gdje se parkirati i kako dovesti pacijenta. Ono što je bitno, investiranje u garaže u svijetu je najbolja investicija”, poručio je.

Zanimljiva činjenica je da je vlasnik firme “Marković Invest” Rade Marković, za kojeg se nezvanično kaže da je kum glavnog devastatora zdravstvenog sistema u RS i aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranka Škrbića. Marković je demantovao vezu sa Škrbićem, ali nije mogao demantovati i podobnost prilikom odabira za gradnju bolnice “Srbija” u Istočnog Sarajevu.

Građani ovaj objekat, kroz 72 rate, plaćaju 54,5 miliona KM!

(zurnal.info)