FINANSIJSKA POLICIJA PRIJAVILA TUŽILAŠTVU VLADU FBIH :Nezakonita likvidacija ZPP-a i prisvajanje državne imovine

Istražujemo

FINANSIJSKA POLICIJA PRIJAVILA TUŽILAŠTVU VLADU FBIH : Nezakonita likvidacija ZPP-a i prisvajanje državne imovine

Likvidacija ZPP-a okončana, a da nikada nije bio imenovan likvidacioni sudija, tačnije nadležni Općinski sud Sarajevo ga nikada nije imenovao niti vodio takav postupak!? Ukratko, zakonom predviđenog postupka nije bilo!

Nezakonita likvidacija ZPP-a i prisvajanje državne imovine

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije, prema medijskim navodima, traži da Gradska uprava Grada Sarajeva do kraja februara napusti prostor kojeg koristi u zgradi DPO-a na Skenderiji, te preseli u objekat kod Vječne vatre kojeg im je Vlada FBiH ustupila na korištenje.

 


 

Osoblje sarajevske Gradske uprave još nije uspjelo preći u dodijeljene im prostore, iako je aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka odavno počeo rad na “rentanju” tog prostora. Tako je još septembra prošle godine potpisao ugovor o iznajmljivanju dijela zgrade Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini koja bi trebala početi maja ove godine.

 

Abdulah Skaka (lijevo) i Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH

 

Kao i u mnogim drugim djelovanjima ovdašnjih institucija, prema saznanjima Žurnala i ovdje postoji nekoliko problema o kojima očito Evropska komisija u BiH nije upoznata. Osnovni je upitnost legalnosti upisa Službe za zajedničkih poslova organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine na vlasništvo nad ovom zgradom. Finansijska policija je dostavila izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Sarajevu u kojem je naveden niz utvrđenih nezakonitosti počinjenih od strane Vlade Federacije.

Objekat je koristila predratna Služba društvenog knjigovodtsva (SDK), odnosno nakon rata Zavod za platni promet (ZPP). Odlukom Vlade FBiH 2004. godine počinje postupak lividacije ZPP-a kojeg provodi imenovani likvidator. Godine su prolazile, likvidatori su se mijenjali, da bi konačno februara 2017. Vlada premijera Fadila Novalića zaključila da je postupak okončan, te da imovinu ZPP-a u zemlji i inostranstvu, među kojima je i zgrada kod Vječne vatre, preuzima Služba za zajedničke poslove organa i tjela FBiH.

 

 

Pri tome su “zaboravili” na kontrolu Finansijske policije koja je utvrdila niz nezakonitosti. Osnovna jeste da je likvidacija okončana, a da nikada nije bio imenovan likvidacioni sudija, tačnije nadležni Općinski sud Sarajevo ga nikada nije imenovao niti vodio takav postupak!? Ukratko, zakonskog likvidacionog postupka nije bilo!

 

iz odgovora Općinskog suda Sarajevo

 

Da, ulogu i nadležnost suda uzela je Vlada Federacije. Tadašnji direktor Ureda premijera Federacije Hasan Ganibegović izvještaj Finansijske policije naziva drskim i neodgovornim postupkom jer je po njemu dostavljen nakon okončanja likvidacije ZPP-a. Naravno, niko se nije upitao kako je umjesto suda, brisanje iz registra “odradio” kantonalni odjel Zavoda za statistiku, da bi se nakon toga, predstavivši se kao tobožnji pravni sljednik, Služba za zajedničke poslove organa i tjela FBiH upisala kao vlasnik, uz čudne, različite i nečitke potpise na dokumentima u sudskom katastru, koji bi trebali biti isto tako predmetom istrage. Zanemareno je da je zgrada u državnom vlasništvu i kao takva izuzeta od raspolaganja i promjene vlasništva! Finansijska policija navodi i da vlada nikada o okončanju likvidacije ZPP-a nije podnijela izvještaj federalnom parlamentu.

 

 

Bez obzira na izvještaj Finansijske, policije iz zgrade kod Vječne vatre po nalogu Vlade iseljene su federalne institucije: Odbor za žalbe, Komisija za vrijednosne papire, Registar vrijednosnih papira i u konačnici i sama Finansijska policija (!). Sve se dešava u vrijeme kada je i sam Skaka bio predmetom negativnog izvještaja Finansijske policije. Potom prostor biva dodijeljen sarajevskoj Gradskoj upravi. Rukovodstvo federalnog parlamenta već je “kaparisalo” urede u zgradi DPO kako bi imalo dodatnog prostora da smjesti svoje sve brojnije savjetnike iz stranačkih ostava. Premještanje Gradske uprave pravdano je “brzorastućom administracijom” (čitaj prekomjernim zapošljavanjem), a u pozadini bilo je to obećanje koje su SDA dužnosnici u Vladi dali gradonačelniku Abdulahu Skaki, kojem je, podsjetimo, prvi potez bio rentanje prostora u kojeg još nije uselio i čije je vlasništvo još uvijek zakonski upitno. 

(nastaviće se )

(zurnal.info)