MEDIJI

REAKCIJE NA PRIVOĐENJE VAHIDINA MUJAGIĆA: Bespotrebno, neopravdano i suprotno interesu javnosti

zurnal.info

Mujagić je priveden dok je snimao Rafineriju nafte u Brodu

 

Dopisnik O kanala Vahidin Mujagić priveden je dok je bio na radnom zadatku - snimao Rafineriju nafte u Brodu. Uz obrazloženje da nije dozvoljeno snimati Rafineriju, policajci su zahtijevali oduzimanje snimaka, potom su priveli novinara i izdali mu prekršajni nalog za neovlašteno snimanje.

U prijavi Liniji za pomoć novinarima, Mujagić ističe kako nigdje na mjestu gdje je snimao Rafineriju nije bio istaknut znak da je zabranjeno snimanje. Također, novinar nije ulazio u sam objekat Rafinerije, a cilj mu je bio da snimi gasovodne cijevi koje je prije nekoliko dana postavila Republika Hrvatska, i to na teritoriji BiH.

- Uvažavajući sve legalne procedure i pravila koja važe kada je riječ o snimanju/fotografisanju pojedinih zaštićenih objekata, Upravni odbor BH novinara smatra da je privođenje novinara O kanala od strane policijskih službenika PU Brod bilo bespotrebno i neopravdano, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je kolega Mujagić priveden dok je obavljao novinarske zadatke u interesu javnosti i od značaja za sve građane Broda i BiH. Osim toga, upozorenja o zabrani snimanja određenih objekata moraju biti jasno istaknuta na vidnim mjestima i na svim pravcima iz kojih se prilazi tim objektima. Informisanje bh. građana o postavljanju gasovodnih cijevi na teritoriji BiH od strane druge države – Hrvatske je tema od prioritetnog značaja za javnost i nikako se ne referira na odluku menadžmenta o zaštiti teritorije Rafinerije od nedozvoljenog snimanja. Isto tako, reakcija policije – privođenje novinara, nije bila srazmjerna niti je predstavljala balans između prava na slobodu izražavanja i prikupljanja informacija/snimaka od značaja za javnost, sa jedne strane, i zabrane snimanja posebnih objekata, sa druge strane - navode.

Upravni odbor BH novinara stoga poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i službenike Policijske stanice Brod da detaljno ispitaju ovaj slučaj i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovakvi incidenti u budućnosti spriječili.

Privođenje je osudila i misija OSCE-a u BiH. 

(zurnal.info)