Bitka za policijskog komesara: Slučaj Sefić iskorišten za frakcijski sukob unutar SDA

Istražujemo

Bitka za policijskog komesara: Slučaj Sefić iskorišten za frakcijski sukob unutar SDA

"Slučaj Sefić“, tvrde izvori Žurnala, na površinu je izbacio frakcijske sukobe unutar SDA. Bitka za poziciju komesara je započela

 Slučaj Sefić iskorišten za frakcijski sukob unutar SDA

Policijski komesar Kantona Sarajevo Vahid Ćosić treba biti smijenjen zato što je dokazao da ne može kontrolisati sigurnosnu situaciju gradu. Policijske aktivnosti je sveo na bilježenje posljedica, a ne na prevenciju krivičnih djela.

Kriv je zato što je dopustio da o „zadovoljavajućoj sigurnosnoj situaciji“ u ime policije govori Irfan Nefić, čovjek koji je osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće zbog nepoštivanja saobraćajnih propisa.

Odgovoran je što MUP Kantona Sarajevo za šest godina njegovog mandata nije dokumentovao nijedno ozbiljno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminala i korupcije.

Također, treba biti smijenjen zato što je godinama služio samo jednoj porodici, a ne građanima.

Oni koji danas odlučuju o njegovom mandatu znali su sve navedeno, i još mnogo toga. Ali nikada do sada nije pokrenuta inicijativa za njegovo razrješenje. Zbog čega?

BITKA JE POČELA

Odgovor na ovo pitanje zna Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo koji tvrdi da nikada i nizašta nije kriv. Krivci su uvijek drugi. Konaković je bez ikakve analize Vahida Ćosića proglasio krivcem za smrt dvije studentice, iako je policija, u ovom slučaju, uradila sasvim korektan posao.

Ubicu Sanjina Sefića dokumentirali su, što  krivično što prekršajno, više od 60 puta. Unatoč prijavama, Sefić nije odležao nijedan dan u zatvoru, a vlast ništa nije poduzela da maloljetnog delikventa Sefića skloni sa ulice. No, zato vlast sada  podizima sve.

"Slučaj Sefić“, tvrde izvori Žurnala, na površinu je izbacio frakcijske sukobe unutar SDA.  Bitka za poziciju komesara je započela.

Vahid Ćosić godinama je povezivan sa porodicom Čampara –odnosno sa grupacijom u SDA okupljenom oko Denisa Zvizdića. Zvizdićeva prva rodica, Rabija Čampara (majka federalnog ministra policije Aljoše Čampare) čak je bilaangažovana i kao  savjetnica komesara Ćosića.

Sa druge strane, Elmedin Konaković pripada tzv „Aktivu SDA“, neformalnoj stranačkoj grupi koja je proizašla iz nezadovoljstva radom Kantonalnog odbora SDA kojim je tada rukovodio Denis Zvizdić. Članovi ovog Aktiva (Nedžad Ajnandžić, Senaid Memić, Kemal Ademović i dr) nikad nisu „zakopali ratne sjekire“.  

Upravo ove dvije frakcije, tvrde izvori Žurnala iz vrha SDA i MUP-a KS,  vode glavnu bitku za poziciju policijskog komesara. A Vahid Ćosić bi mogao biti žrtva ovog sukoba.

Prva grupa, okupljena oko Zvizdića na poziciji policijskog komesara želi vidjeti Fahrudina Halača, načelnika Policijske uprave Stari Grad. Halač je, inače, blizak prijatelj Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA.

Aktiv SDA, ističu naši izvori, na poziciju policijskog komesara želi instalirati Mirsada Dželilovića, načelnika PU Ilidža. Dželilović je, inače, prilikom imenovanje Elmedina Konakovića za kantonalnog premijera bio kandidat za ministra unutrašnjih poslova, ali mu je pozicija izmakla u posljednji tren zbog protivljenja suparničke frakcije.

No, nakon posljednjih izbora, Aktiv je ojačan (izborom Ajnadžića za načelnika Općine Centar), pa Konaković kreće u bitku za policiju. Kao razlog za smjenu komesara Ćosića kantonalni premijer navodi lošu sigurnosnu situaciju iako ona nije nista lošija nego prije dvije godine kada je Ćosiću obnovljen mandat. No, nekoliko izjava i poteza otkriva njegove prave motive.

KOMESAR UMJESTO KOMESARA

U svojim istupima, naime, Konaković traži smjenu policijskog komesara Ćosića, te načelnika uniformisane policije MUP-a KS. Prema internim aktima MUP-a KS, ukoliko je komesar odsutan, mijenja ga načelnik uniformisane policije.

Da pojednostavimo, bude li smijenjen Vahid Ćosić, funkciju komesara, do imenovanja novog, obavljao bi Mevludin Halilović. Prostor za imenovanje Konakovićevog prijatelja Mirsada Dželilovića time bi bio sveden na minimum. Stoga Konaković više ne preže ni od direktnog pritiska na Nezavisni policijski podbor.  Iako Skupština Kantona Sarajevo imenuje Nezavisni odbor, nije jasno zbog čega je kantonalni premijer bio na sjednici tog „nezavisnog“ tijela kada se raspravljalo o radu Vahid Ćosića. Ili je, ipak, sasvim jasno.

(zurnal.info)