Traže deblokadu računa:20 rudara privremeno prekinuli štrajk glađu, sa generalnim štrajkom nastavljaju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Traže deblokadu računa: 20 rudara privremeno prekinuli štrajk glađu, sa generalnim štrajkom nastavljaju

Sastanak u Vladi FBiH sa premijerom i direktorom Elektroprivrede zakazan je za ponedjeljak u 9 sati ujutro i od toga ovise dalji koraci rudara

20 rudara privremeno prekinuli štrajk glađu, sa generalnim štrajkom nastavljaju

Generalni štrajk u koji su jutros stupili rudari RMU Zenica i Breza trajat će do ispunjenja zahtjeva rudara koji traže deblokadu računa preduzeća i omogućavanje odlaska u penziju 35 kolega koji su ispunili uslove, ali svoje pravo ne mogu da realizuju zbog neisplaćenih doprinosa. Istovremeno, 20 zeničkih rudara koji od srijede navečer štrajkuju glađu privremeno su tu odluku stavili van snage, tačnije do ponedjeljka kada bi se trebao održati sastanak u Vladi FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem i direktorom Elektroprivrede FBiH. Od tog sastanka ovisit će dalji koraci, potvrđeno je za Žurnal.

Višegodišnji nemar nadležnih

Jutrošnji generalni štrajk samo je još jedan u nizu dokaza višegodišnjeg nemara nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u Federaciji BiH. Pravo stanje nemara nadležnih izašlo je na vidjelo nakon što je Porezna uprava FBiH u decembru prošle godine blokirala račune RMU Zenica i Breza zbog neisplaćenih plata i doprinosa. Dugovanje RMU Zenica iznosi oko 4,9 miliona, a RMU Breza oko 4,5 miliona KM.

Računi su, podsjetimo, deblokirani 22. januara na samo jedan dan kako bi se isplatile decembarske plate i nakon toga su opet odmah blokirani.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata pogona “Stara jama”,  izjavio je za Žurnal da su oni tada prevareni.

“Odluku o štrajku smo imali još 22. januara, ali su oni odblokirali račun, podijelili plate i rekli da će 1. februara pronaći neko rješenje i da će ih pustiti da rade. Međutim, računi su odmah nakon toga opet blokirani”, navodi Avdić, koji je jedan od 20 rudara koji su stupili u štrajk glađu.

Rudare RMU Zenica i Breza jutros su jednosatnim štrajkom upozorenja podržale i kolege preostalih pet rudnika koji posluju u okviru Elektroprivrede.

Nas 20 koji smo stupili u štrajk glađu u srijedu navečer danas smo poslije obraćanja javnosti odlučili da tu odluku privremeno povučemo do sastanka u ponedjeljak. Na taj sastanak koji se u 9 sati treba održati u Vladi FBiH otići ćemo iz ovih prostorija, a ovdje ćemo se i vratiti nakon toga. Mi nikome ne vjerujemo i dalji potezi ovise od onoga što se na tom sastanku odluči”, naglasio je Avdić.

Za Žurnal je još rekao da se on i njegove kolege, koje su također bile u štrajku glađu, trenutno i ne osjećaju najbolje.


“I meni je sinoć dolazila Hitna pomoć, i još nekim kolegama. Nismo najbolje, ali izdržat ćemo. Ukoliko se u ponedjeljak ništa ne riješi mi nastavljamo sa štrajkom glađu”, kaže Avdić.

On je za Žurnal još ranije izjavio da su mjesec dana radili pod punom blokadom i da nisu mogli nabaviti ni repromaterijal. Kada im je svega nestalo oni su prestali sa radom.

Podrška građana

Iz kompanije ArcelorMittal još prije dva dana obavijestili su građane Zenice da su primorani znatno smanjiti isporuku toplotne energije s velikom izvjesnošću potpunog prekida. Razlog je nedostatak energetskog uglja na ArcelorMittalovom skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od 9. februara 2021. Oni su izrazili nadu da će Rudnik i Elektroprivreda brzo riješiti svoje probleme kako bi se moglo nastaviti nesmetano sa daljom proizvodnjom toplotne energije.

Rudari s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da oni imaju punu podršku građana.

“Mi smo dovedeni u ovu situaciju zbog blokade Smatramo da su krivci za ovu situaciju su ministar Nermin Džindić, premijer Novalić i direktor Elektroprivrede Admir Andelija, ali i svi ostali od 2009. koji su obavljali te funkcije”, zaključuje Avdić.

 

(zurnal.info)