NEMA PLATE ZA RUDARE:Zenički komorati opet žrtve političkih sukoba
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NEMA PLATE ZA RUDARE: Zenički komorati opet žrtve političkih sukoba

Blokadom računa onemogućena je isplata februarske plate uposlenicima rudnika. Jedna grupa rudara je dan ranije započela štrajka glađu. Potom su se odlučili i na mirne proteste ispred upravne zgrade preduzeća, a skup je nastavljen ispred Gradske uprave Zenica. Podršku su dobili i od kolega iz drugih rudnika Koncerna. Dok Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH prebacuju odgovornost s jednih na druge i ostali rudnici „pucaju“ po šavovima.

Zenički komorati opet žrtve političkih sukoba
protest zenickih rudara

Zenički rudari ponovo su žrtve suprostavljenih relacija, prije svega političkih, između gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i Elektroprivrede BiH kojom upravlja SDA. Upravo u tim političkim razmiricama između Kasumovićeve stranke i SDA treba tražiti razlog blokade računa Rudnika Zenica na osnovu dugovanja za zatezne kamate po naknadi za komunalno-građevinsko zemljište. Glavnica duga je isplaćena prije dvije godine, ali preostalo je oko tri miliona potraživanja zateznih kamata. 

Blokadom računa onemogućena je isplata februarske plate uposlenicima rudnika. Jedna grupa rudara je dan ranije započela štrajka glađu. Potom su se odlučili i na mirne proteste ispred upravne zgrade preduzeća, a skup je nastavljen ispred Gradske uprave Zenica. Podršku su dobili i od kolega iz drugih rudnika Koncerna najavom da će ukoliko plata i topli obrok ne bude isplaćen, sutra biti održan štrajk upozorenja u svim rudnicima koncerna EPBiH.

Rudnik mrkog uglja Zenica treći je najveći dužnik po osnovu poreza i doprinosa u FBiH odmah iza Rudnika Kreka. Prema podacima Porezne uprave FBiH na dan 31.12.2022. godine RMU Zenica dugovala je 153,7 miliona maraka. Osim dugovanja za poreze i doprinose tu su i dugovanja prema dobavljačima, a rudnik godinama posluje u minusu. Nekoliko puta prošle godine dolazilo je do obustave proizvodnje zbog neisplaćenih plata. Ista situacija nastavljena je i u ovoj godini.

Zbog dugovanja Porezna uprava FBiH je nedavno prodala hotel „Rudar“ u Zenici, koji je bio u vlasništvu ovog rudnika.

Porezna uprava prodaje imovinu RMU ZenicaDa li zenički rudnici idu u stečajPorezna uprava prodaje imovinu RMU Zenica

Dugovanja Rudnika Kreka prelazi 400 miliona maraka, a stanje nije bolje ni u Rudniku mrkog uglja Đurđevik koji duguje 2,5 miliona maraka poreza.

Unatoč tome što posluje u minusu od preko sedam miliona maraka, Rudnik Đurđevik platit će više od 67 miliona maraka privatnim firmama da obavljaju redovne poslove rudnika - kopaju ugalj. Razlog je jednostavan- rudnik nema ni mehanizacije ni rudara da obavljaju redovne poslove. Osim nedostatka radne snage i mehanizacije, pitanje je kako će rudnik platiti ove poslove. Vrijednost tendera dvostruko premašuje ukupne godišnje prihode rudnika.

RMU Đurđevik privatnim firmama plaća 67 miliona KM za kopanje uglja!Iako imaju 700 radnikaRMU Đurđevik privatnim firmama plaća 67 miliona KM za kopanje uglja!

Nedavno je objelodanjeno da se priprema otvaranje stečajnog postupka u rudnicima Kreka i Zenica. Uprava Kreke je potom okrivila rudare navodeći da oni tužbama blokiraju rad rudnika, uništavaju mehanizaciju i ne kopaju dovoljno.

Uprava Kreke odgovornost za stečaj prebacuje na radnike!Ko je uništio rudnikUprava Kreke odgovornost za stečaj prebacuje na radnike!

Iz Elektroprivrede BiH je saopšteno da oni ne ne donose odluku o stečaju, nego da to zavisi od povverilaca. Naveli su da je u Rudnik Kreka i Zenica uloženo preko 400 miliona maraka ali da ovi rudnici godinama imaju neuspješno poslovanje.

Rudnici ne ostvaruju svoje obaveze u pogledu proizvodnje i prodaje uglja, kao i pripremnih radova i radova na otkrivci u odnosu na planove poslovanja. Također Vas želimo napomenuti da kada je u pitanju raspoloživost opreme u oba rudnika ona je na potrebnom nivou, a završetkom započetog procesa reorganizacije i zatvaranja nepperspektivnih dijelova rudnika posjedovat će potreban broj uposlenih. Izvršeno je značajno investiranje u Rudnika Kreka a u RMU Zenica je taj ciklus čak i okončan, ali rezultati izostaju. Razlog je očigledan nerad, tehnička, tehnološka i radna diciplina zdušno podržavana od strana rukovodstva Sindikata”, saopštili su iz Elektroprivrede BiH.

Podsjetili na odluku Općinskog suda iz Tuzle iz 2021. godine o zabrani štrajka navodeći da “odstupanje od zakonom utvrđenih pravila” predstavlja težu povredu obaveza iz radnog odnosa i “shodno tome opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu”. Iz Elektroprivrede BiH dalje su naveli da u cilju rješavanja prijeteće opasnosti od stečaja rudnika  Sindikat treba da se zahtjevima obrati federalnoj vladi .

Vlada FBiH konstatovala je da shodno uredbi o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, ne vrši ovlaštenja u gore navedenim rudnicima te iz tog razloga Vlada FBiH nije nadležna za davanje saglasnosti za pokretanje predstečajnog, odnosno stečajnog postupka za rudnike koji su u sastavu Koncerna JP EPBiH“, naveo je premijer Novalić u dopisu upućenom Savezu samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH.

Dok  Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH tako prebacuju nadležnost s jednih na druge, rudnici uveliko „pucaju“ po šavovima.

 

(zurnal.info)