Da li zenički rudnici idu u stečaj:Porezna uprava prodaje imovinu RMU Zenica
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Da li zenički rudnici idu u stečaj: Porezna uprava prodaje imovinu RMU Zenica

Iz Vlade FBiH za sada se ne oglašavaju po pitanju informacija o stečaju Kreke i Zenice. U međuvremenu, Porezna uprava FBiH prodaju imovinu Rudnika mrkog uglja Zenica po osnovu poreskog duga.

Porezna uprava prodaje imovinu RMU Zenica
Hotel Rudar Zenica (foto zenicainfo_ba)

Elektroprivreda BiH oglasila se saopštenjem za javnost povodom infomacija da su tražili saglasnost Vlade FBiH da pokrenu stečaj Rudnika Kreka i Zenica. Iako je saopštenje zvanično naslovljeno kao demanti, oni su samo potvrdili navode Sindikata. Naveli su da sindikat obmanjuje javnost navodeći da nisu donijeli odluku o stečaju već da su Vladu FBiH informisali da su rudnici Kreka i Zenica stekli uslove za stečaj.

Rudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečajELEKTROPRIVREDA BIH DONIJELA ODLUKURudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečaj

Elektroprivreda BiH informisala je Vladu FBiH o izuzetno teškom stanju u Rudniku "Kreka“ uzrokovanom kontinuiranim padom proizvodnje, produktivnosti, prihoda i posljedično rastom dugovanja prema povjeriocima i gubitaka, ukazujući da je Rudnik "Kreka“ ispunio uslove za stečaj“ naveli su iz Elektroprivrede BiH dodajući da „uslove za stečaj ispunjava i Rudnik "Zenica“ te da „postupak stečaja mogu pokrenuti samo oni koji za takvo djelovanje imaju zakonska ovlaštenja“.

Ubrzo su dobili odgovor iz Sindikata radnika rudnika FBiH u vidu citata zaključka Vlade FBiH sa 349. sjednice, kojim se zadužuje EPBiH da dodatno sagleda i analizira pokretanje predstečajnog postupka u rudnicima Kreka i Zenica.

Vidljivo je da JP Elektroprivreda BiH nije tražila saglasnost na informaciju koju je dostavila Vladi FBiH nego je tražila saglasnost na realizaciju Odluke o pokretanju predstečajnog, odnosno stečajnog postupka, u Rudniku uglja Kreka i RMU Zenica“, naveli su iz Sindikata radnika Rudnika.

Prodaja imovine i anketiranje radnika u RMU Zenica

Iz Vlade FBiH za sada se ne oglašavaju po pitanju informacija o stečaju Kreke i Zenice. U međuvremenu, Porezna uprava FBiH prodaju imovinu Rudnika mrkog uglja Zenica po osnovu poreskog duga.

Porezna uprava Federacije BiH, Kantonalni porezni ured Zenica, oglasio je prodaju zaplijenjene imovine radi namirenja dužnih poreza poreznih obveznika - dužnika putem Prve javne aukcije imovine radi namirenja dužnih poreza od poreznih obveznika-dužnika Rudnik mrkog uglja Zenica: prodaja dvorišta i kafane Rudarskog hotela k.o. Zenica I i pokretne imovine, poslovnih prostora u ulici Šerbin sokak i Travnička cesta, Zenica. Prva javna aukcija će se održati dana 07.03.2023. godine sa početkom u 12,00 sati, u zgradi Kantonalnog poreznog uredu Zenica”, navedeno je u saopštenju Porezne uprave FBiH.

Rudnik mrkog uglja Zenica treći je najveći dužnik po osnovu poreza i doprinosa u FBiH odmah iza Rudnika Kreka. Prema podacima Porezne uprave FBiH na dan 31.12.2022. godine RMU Zenica dugovala je 153, 7 miliona maraka. Osim dugovanja za poreze i doprinose tu su i dugovanja prema dobavljačima a rudnik godinama posluje u minusu.

Stanje u ovom rudniku  najkompleksnije je od svih rudnika Koncerna. Prošle godine više puta je obustavljana proizvodnja zbog nemogućnosti rudnika da isplati plate. Računi ovog rudnika nekoliko puta su bili blokirani, iz različitih razloga,  od nemogućnosti uplate sredstava za rate kredita, blokade od strane Grada Zenice zbog dugovanja po osnovu zateznih kamata zbog neplaćanja takse KGZ, i na kraju zbog tužbe radnika zbog neizmirenih obaveza za penziono i zdravstveno osiguranje.

Nekoliko puta prošle godine dolazilo je do obustave proizvodnje zbog neisplaćenih plata. I u ovoj godini zenički rudari obustaviljali su proizvodnju. Krajem januara stupili su u radnički neposluh zbog neisplaćene decembarske plaće, zatim toplog obroka i regresa za prošlu godinu.

Ubrzo nakon ovogodišnje obustave proizvodnje, Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica počela je provođenje ankete među zaposlenima radi regulisanja njihovog radno-pravnog statusa.

Anketiranje o regulisanju radno-pravnog statusa radnika aktivno se provodi i u drugim rudnicima iz sastava Koncerna.

(zurnal.info)