FOND ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM:Ahmet Baljić imenovan za v.d. direktora Fonda
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

FOND ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Ahmet Baljić imenovan za v.d. direktora Fonda

Bivši direktor Fonda Ahmet Baljić nije mogao dugo bez direktorske fotelje. Mjesec dana nakon što mu je istekao četverogodišnji mandat, imenovan je za novog v.d. direktora Fonda. Funkciju v.d. direktora obavljat će sve dok Vlada FBiH ne da saglasnost da bude imenovan za direktora Fonda

Ahmet Baljić imenovan za v.d. direktora Fonda

Prije mjesec dana 26. marta Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom  imenovao je Vinka Jerinića za v.d. direktora Fonda. Mjesec dana kasnije, na 63. sjednici održanoj 26. aprila Upravni odbor usvaja odluku o razrješenju Vinka Jerinića sa mjesta vršitelja dužnosti direktora Fonda. Na istoj sjednici Upravni odbor Fonda usvaja odluku o imenovanju bivšeg direktora Fonda Ahmeta Baljića za novog v.d.  direktora Fonda.

-Odluka o imenovanju Ahmeta Baljića, Šefa kabineta u kabinetu direktora Fonda, na poziciju v.d. direktora Fonda na period do imenovanja direktora Fonda, a najduže šest mjeseci od dana imenovanja te konstatuje da je ovaj prijedlog usvojen sa četiri glasa, jednim suzdržanim i dva glasa protiv, navedeno je u zapisniku sa 63. Sjednice Upravnog odbora Fonda.

Za imenovanje Ahmeta Baljića na mjesto v.d. direktora, dok ne bude imenovan za direktora, glasili su Almas Kulović, Mirsad Muftić, Ivan Perić i Sabina Zupčević.

Ahmet Baljić na mjesto direktora Fonda prvi put imenovan je 2015. godine. Mandat mu je istekao 25. marta ove godine. Na mjestu direktora Fonda godišnje je zarađivao i do 58.149 KM.Nakon što mu je istekao mandat nije ostao bez posla. Već 26. marta dobio je posao „šefa kabineta u kabinetu direktora Fonda“ Vinka Jerinića. 

Nije na odmet podsjetit da je Vinko Jerinić već jednom obavljao funkciju v.d. direktora Fonda. Nakon njega na mjesto direktora imenovan je Ahmet Baljić. Godinu dana kasnije Ahmet Baljić postavio ga je na mjesto rukovodioca Sektora provedbe i monitoringa projekata Fonda. 

Isti dan, 26.marta, Upravni odbor Fonda poslao je dopis Vladi Federacije BiH kojim se traži prethodna saglasnost za imenovanje novog starog direktora.

Na osnovu rezultata provedene procedure, Komisija je sačinila listu sa užim izborom najboljih kandidata koji ispunjavaju uslove za poziciju direktora Fonda... Upravni odbor Fonda na temelju člana 19. Statuta Fonda traži prethodnu saglasnost od Vlade FBiH za imenovanje gdin. Ahmeta Baljića na poziciju direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, navedeno je u dopisu.

Žurnal je ranije pisao o svim nepravilnostima prilikom konkursne procedure za izbor novog direktora Fonda. Pisali smo i o nepravilnostima koje su obilježile četverogodišnji mandat Ahmeta Baljića.

U nastavku ponovo podsjećamo na rezultate rada Ahmeta Baljića na mjestu direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. 

-Umjesto osoba sa invaliditetom, zapošljavaju se supruge funkcionera i rođaci političara

-Novac za zapošljavanje osoba sa invaliditetom trošen na nabavku fitness sprava

-Zaposlenik Samir Krivić ukazao na korupciju i dobio otkaz

-Više od 100.000 maraka isplaćeno firmi Nedžada Ajnadžića

-Ahmet Baljić nezakonito imenovan za direktora Fonda 

-Bratu generalnog sekretara Irfana Čengića isplaćeno blizu 250.000 maraka

- Novac dobijali visokopozicionirani kadrovi SDP-a i rođaci članova komisije

-Falsificirani direktor, fizički napadi, udvostručene plate, zloupotreba novca

- SDP-ovi kadrovi trošili poticaje na automobile, poslovne prostore i kupovinu solarija

- SDA kadrovi novac od poticaja trošili na automobile i pokrivanje lošeg poslovanja

- Direktorski lanac koji je raspolagao sa milionima maraka!

- Novac će i ove godine dobiti firme u vlasništvu SDP i SDA-ovih kadrova!?

- Novac ponovo dobile firme u vlasništvu SDA i SDP kadrova

(zurnal.info)