Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom:Osoba optužena za zloupotrebe priprema izmjene zakona

Istražujemo

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom: Osoba optužena za zloupotrebe priprema izmjene zakona

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nije odgovorio na upite Žurnale o istinitosti navoda da je Ekrem Julardžija, osoba optužena za zloupotrebu poticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, postao član radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Iako je mjesecima najavljivao kako će ovim izmjenama spriječiti zloupotrebe novca iz federalnog Fonda, ministar sada tvrdi da se nisu toliko bavili time te da nije siguran šta je po tom pitanju tačno definisano!

Osoba optužena za zloupotrebe priprema izmjene zakona
foto: Vlada Federacije BiH

Svjesni smo zloupotreba u oblasti osnivanja tzv. zaštitnih radionica, odnosno privrednih društava kojima je prvenstveno cilj uzimanje sredstava od Fonda, ne i stvarno zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Nastojimo tome stati u kraj, a izmjene Zakona prvi su korak u tom smjeru”, ovako je govorio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić početkom avgusta prošle godine kada je najavio da će stati u kraj fiktivnom zapošljavanju i zloupotrebama poticaja iz federalnog Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Deset mjeseci kasnije Delić pojma nema šta mu stoji u izmjenama zakona kada su u pitanju zloupotrebe poticaja Fonda.

- Nismo se toliko bavili time, odnosno nisam siguran šta smo po tom pitanju tačno definisali, odgovorit će novinarki Aljazeere ministar Delić.

Adnan Delić (foto: Vlada FBiH)

Koliko je nevjerovatno ministrovo neznanje o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, koje mjesecima najavljuje, još je nevjerovatnije da je u komisiji za izmjene i dopune ovog zakona bio Ekrem Julardžija!

Podsjetimo, početkom februara Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Ekrema Julardžije, njegove firme Apel promet i još nekoliko osoba, zbog zloupotrebe poticaja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ekrem Julardžija optužen za zloupotrebu položaja, prevaru, krivotvorenje...POTVRĐENA OPTUŽNICAEkrem Julardžija optužen za zloupotrebu položaja, prevaru, krivotvorenje...

Činjenicom da je učestvovao u kreiranju izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom sam Julardžija se pohvalio novinarima. Podsjetimo javnost da je početkom avgusta prošle godine ministar Delić imenovao radnu grupu koja će raditi na izmjenama i dopunama zakona.

U Radnoj grupi bili su predstavnici Ministarstva, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te predstavnici organizacija lica sa invaliditetom, Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, Saveza slijepih Herceg-Bosne, Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom FBiH, Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, Informativnog centra za osobe sa invaliditetom LOTOS Tuzla, Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona, zatim predstavnici Udruženja poslodavaca u FBiH, kao i predstavnici akademske zajednice ispred ekonomskih fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru. Tehničku podršku i pomoć u radu Radne grupe pružali su predstavnici organizacije „People in need“ i Saveza „Sumero“ – saopćeno je prošle godine iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ni riječi o tome da je Ekrem Julardžija dio radne grupe zadužene za izmjene i dopuna zakona. Pitali smo ministra Delića da li je imenovao Ekrema Julardžiju ili Savez RVI SBK koje on predstavlja u Radnu grupu zaduženu za izmjene i dopune zakona te ukoliko jeste kako je moguće da Ministarstvo imenuje osobu koja već godinama zloupotrebljava sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom?

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor!

Nagrada za optužene

Nakon što je Žurnal objavio da je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kršeći vlastite pravilnike, dodijelio sredstva firmi Apel promet protiv koje je podignuta optužnica, kao i kompletne uprave ove firme, zbog zloupotrebe poticaja od tog istog Fonda oglasili su i glavni akteri ove priče.

- Mi smo profesionalci i svoj posao obavljamo u skladu sa zakonom , odgovorit će nezakonito imenovani direktor Ahmet Baljić na upit novinarke Al Jazzere da li će spriječiti dodjelu sredstava firmi Apel promet protiv koje je podignuta optužnica zbog zloupotrebe sredstava Fonda. To je onaj isti direktor koji 2015. godine, kada je konkurisao na mjesto direktora, dostavio lažne podatke o radnom iskustvu. Osim toga, na tom konkursu nije bio osoba sa invaliditetom. Već za drugi mandat imao je spremnu potvrdu jer prednost za imenovanje imale su osobe sa invaliditetom.

Ahmet Baljić, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

- Svak se smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno , nastavit će direktor Baljić stavljajući jasno do znanja da on nema namjeru ništa uraditi po pitanju zloupotreba sa kojim je jako dobro upoznat.

- Nije niko tamo budala, svi oni znaju vrlo dobro, odgovorit će Ekrem Julardžija govoreći o činjenici da svi u Fondu vrlo dobro znaju da on svim zaposlenim u firmama pod njegovom kontrolom uzima veći dio plate.

Podsjetimo, dva mjeseca nakon podizanja optužnice protiv Julardžije i firme Apel promet, Fond dodjeljuje poticaje ovoj firmi ali i drugim firmama preko kojih je Apel promet dobijao fiktivne račune da bi pravdao utrošak novca koji je dobijao od Fonda. Optužnica nije bila prepreka za Upravni odbor Fonda da Apel prometu dodijele novih 28.696,69 KM poticaja!

Optuženi za zloupotrebe poticaja ponovo dobili novac od FondaSA POTVRĐENOM OPTUŽNICOM I JAVNIM PRIZNANJEMOptuženi za zloupotrebe poticaja ponovo dobili novac od Fonda

Osim ove firme, protiv koje je zvanično potvrđena optužnica, i firma RVI Prevoz koja je u potpunosti pod kontrolom istih ljudi optuženih za zloupotrebe poticaja, dobila je 23.515,34 KM. I firma RVI Bililo na spisku je firmi koje su dobile poticaje- ukupno 18.334 KM. Dodjelom poticaja firmi Apel promet Upravni odbor Fonda prekršio je i vlastite pravilnike. Podsjetimo, raspodjela poticaja Fonda definisana je internim pravilnicima ove ustanove. Prema tim pravilnicima, firma koja je neopravdano otpustila radnika - osobu sa invaliditetom, ne može dobiti sredstva.

Mustafa Kovačević dokazao da je nezakonito otpušten, Tužilaštvo SBK ignoriše slučajNakon tri godine sudskog postupkaMustafa Kovačević dokazao da je nezakonito otpušten, Tužilaštvo SBK ignoriše slučaj

Krajem 2022. godine dokazano je da je firma "Apel promet" iz Travnika, redovni dobitnik poticaja Fonda, nezakonito otpustila radnika. Općinski sud u Travniku donio je pravosnažnu presudu po tužbi Mustafe Kovačevića protiv ove firme. Što se tiče nezakonitog otpuštanja osobe sa invalidetom Julardžija ima jasnu poruku „ može pet sudova da kaže“ njega nije briga on i dalje prima na hiljade maraka federalnog novca.

(zurnal.info)