Dodik u oktobru najavio teror:Ako ne poštuješ red, dobiješ batine od policije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Dodik u oktobru najavio teror: Ako ne poštuješ red, dobiješ batine od policije

Još u oktobru Milorad Dodik je u televizijskom intervjuu najavio policijski teror: Po definiciji, država se svodi na prisilu. Država uspostavlja pravila, ko ta pravila prekrši, mora da osjeti moć. Ako ne poštuješ red, dobiješ batine od policije

Ako ne poštuješ red, dobiješ batine od policije

Nakon proglašenja izborne pobjede Milorad Dodik gostovao je u emisiji Happy televizije “Ćirilica” koju u Bosni i Hercegovini prenosi banjalučka Alternativna televizija. Urednik i voditelj te emisije je Milomir Marić, opskurna figura koja je karijeru izgradila na intervjuima sa ratnim zločincima i nacionalistima a obogatila na ponižavanju djevojaka željnih slave. 

TITINA POLICIJA

Dodik je u toj emisiji, u opuštenoj atmosferi i prekidan samo režiranim aplauzima, iznio osnove svoje političke platforme. Nema o čemu nije govorio novi član Predsjedništva BiH uz snishodljiv Marićev kez – o migrantskoj krizi, zločinu u Srebrenici, stranim diplomatama, Ustavu... Izuzetno dobro raspoložen sipao je viceve, anegdote i uvrede. Samopouzdaniji nego ikada. U jednom momentu izgovorio je i ovo:

Treba policiji vratiti moć kakvu je imala Titina policija. Sve su učinili da nas razvlaste. A zna se šta je vlast i šta je država. (…) Po definiciji, država se svodi na prisilu. (…) Država uspostavlja pravila, ko ta pravila prekrši, mora da osjeti moć. (…) Ako ne poštuješ red, dobiješ batine od policije.

Tada je Milorad Dodik najavio na koji način planira da se obračuna sa aktivistima grupe “Pravda za Davida” - grubom policijskom silom, što je i demonstrirao danas u Banja Luci. Država je poslala silu, država je pokazala moć, onaj ko nije poštovao red dobio je batine od policije. Kako je to već postavljeno u političkoj platformi.

RTRS se potrudio da pomogne svom najboljem gledaocu i izvršnom uredniku u nesmetanom ostvarivanju nauma. Njihova glavna današnja vijest bili su sastanci predstavnika vlasti sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim. Entitetski premijer Radovan Višković, baš u vrijeme dok specijalci tuku građane i hapse opozicione političare i novinare, uvjerio je Ivancova da je Republika Srpska efikasna i institucionalno stabilna. O stabilnosti, efikasnosti pa čak i nekakvoj odgovornosti prema građanima Ivancovu je referisala i predsjednica Željka Cvijanović. 

Događaje sa Trga Krajine Dodikov servis ispratio je samo uz vijest da je tamo napadnut policajac. 

MEĐUNARODNA PODRŠKA

Uz pomoć par vijesti RTRS je opravdao kako današnju tako i sve buduće demonstracije sile. Policajci imaju opravdanje za nasilje zato što su napadnuti, a ruski ambasador predstavlja međunarodnu podršku za udar na građane. Teror može da se nastavi. 

Godinama se najavljuje kraj Dodikove karijere, traže se pukotine u njegovom režimu, ističu se kojekakve slabosti i najavljuju promjene.  Za to vrijeme, on potpuno nesmetano napreduje i betonira svoju poziciju. Na posljednjim izborima, kao i kupovinama i kalkulacijama poslije njih, obezbijedio je apsolutnu vlast u Republici Srpskoj i odlučujuću ulogu na državnom nivou. Trenutno, njegovo samopouzdanje je na vrhuncu. Dodik je siguran da u Bosni i Hercegovini ne postoji više niko ko mu može stati na put. Opoziciju može kupiti ili uhapsiti. Građane može hipnotizirati svojim medijima ili poslati specijalce sa štitovima na njih. Sve nekažnjeno. 

Događaji na Trgu Krajine samo su prva posljedica Dodikovog samopouzdanja. U Ćirilici je  objasnio kako vidi Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku u njoj - “Po definiciji, država se svodi na prisilu”. Uskoro ćemo saznati na šta će nas još prisiliti novi član Predsjedništva BiH.

(zurnal.info)