SUMNJIVI POSLOVI:„Alumina“ sarađuje sa firmom Ljubiše Buhe Čumeta
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SUMNJIVI POSLOVI: „Alumina“ sarađuje sa firmom Ljubiše Buhe Čumeta

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika godinama sarađuje sa firmom „Lein“ iz Banjaluke, iza koje stoji jedan od šefova beogradskog podzemlja Ljubiša Buha Čume, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba

„Alumina“ sarađuje sa firmom Ljubiše Buhe Čumeta

Alumina“ je od 1. maja 2012. godine, odnosno dok je bila u litvanskom vlasništvu do kraja prošle godine, zaključila četiri ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom „Lein“ i Rudnikom boksita Srebrenica, u kojem rudu vadi upravo „Lein“.

Vlasnik firme „Lein“, prema podacima iz registra obveznika indirektnih poreza, je Dušan Vasović iz Srbije. Vasović je bio advokat jednog od najzvučnijih imena beogradskog podzemlja Ljubiše Buhe, a CAPITAL saznaje da se iza ove firme upravo i krije Čume, a da je Vasović samo vlasnik na papiru.

„Alumina“ je u proteklih šest godina, od 1. maja 2012. do  kraja prošle godine „Leinu“ za nabavku rude platila ukupno 38,8 miliona KM.

Istovremeno, „Lein“ je u istom periodu „Alumini“ platio 8,3 miliona KM za aluminijum hidrat koji je od nje kupovao.

Predsjednik Uprave „Alumine“ Milorad Motika za CAPITAL kaže da nema saznanja da iza firme „Lein“ stoji Čume.

„Oni voze boksit iz Srebrenice za „Aluminu“. Koliko znam iza te firme ne stoji Čume. Ne znam ko je iza leđa, ali znam da je firma pristojna i da ono što ugovorimo odrade maestralno. I ranije su me ispitivali oko vlasništva, pa smo provjeravali, ali koliko znam ne stoji niko od tih ljudi“, tvrdi Motika.

On kaže da „Alumini“ rudu prodaje rudnik u Srebrenici koji ima koncesiju za to. Dodaje da su Litvanci, koji su bili vlasnici 72 odsto srebreničkog rudnika, a koji su nakon što su otkrivene nezakonitosti pobjegli iz BiH, založili i imovinu rudnika, kako bi dobili kredit koji „Alumina“ sada otplaćuje.


Što se tiče plaćanja kaže da „Alumina“ fakture dobija od rudnika.

„Ta firma za rudnik kopa rudu i prevoze je u „Aluminu“. Mi rudu plaćamo rudniku, a onda oni između sebe fakturišu jedni drugima, koliko ja znam“, naglasio je Motika.

Od iskopavanja rude do uvoza luksuznih automobila

Osim iskopavanjem i prodajom rude, firma „Lein“ se bavi iznajmljivanjem luksuznih automobila.

Iz dokumentacije, koja su u posjedu CAPITAL-a, vidi se da „Lein“ u prošloj godini uvezao nekoliko super luksuznih automobila čija pojedinačna vrijednost prelazi 100.000 KM, a jedno vozilo je koštalo čak 207.000 KM.

„Uvidom u zapisnik o kontroli od 6. aprila 2017. godine utvrđeno je da inspektor nigdje ne konstatuje uvoz tih vozila, iako se radi o uvozu značajne vrijednosti niti se konstatuje da poreski obveznik ima pravo na odbitak PDV-a plaćenog na uvoz putničkih automobila. U zapisniku se navodi da poreski obveznik ostvaruje prihod od iznajmljivanja vozila, ali se ne konstatuje od kojih vozila i koliki je iznos prihoda ostvaren po tom osnovu. Navodi se samo da se vozila iznajmljuju povezanim licima (osnivaču firme i direktoru)”, ističe sagovornik CAPITAL-a.

Jedno od skupocjenih automobila koje je „Lein“ uvezao je i automobil za trke zapremine motora 1984 cm3, marke SEAT KIT LEON CUP RACER 2016.


Radi se o sportskom vozilu koje je posebno dizajnirano i namjenjeno za trke.

„U zapisniku se ne navodi da se ovo vozilo iznajmljuje, a osim toga ako mu je namjena isključivo za trke postavlja se pitanje da li lica kojima se ono iznajmljuje imaju osim vozačke dozvole kategorije B i odgovarajuću licencu profesionalnog vozača na trkama“, kaže izvor CAPITAL-a.

Osim osnivaču firme i direktoru, „Lein“ je automobile iznajmljivao i firmi „Šućur“ iz Istočnog Sarajeva. Direktor „Šućura“ Željko Lalušić bio je direktor „Leina“, a kako saznajemo, i on je u bliskim vezama sa Čumetom. Prema nezvaničnim informacijama, njih dvojica su kumovi.

„Lein“ je „Šućuru“ iznajmljivao luksuzne automobile (Audi A8, Mercedes S 63 i Porche Carrera 4S), a inspektori UIO nisu mogli da utvrde da li se ta vozila nalaze kod firme „Šućur“, budući da ona već duži vremenski period ne obavlja nikakvu djelatnost.

„Zamjenik direktora firme „Šućur“ Dragoslava Šućur dala je telefonskim putem izjavu da se vozila nalaze u Novom Sadu, gdje odgovorne osobe i lica ovlaštena za zastupanje borave već određeni vremenski period. Zbog toga u postupku kontrole nije bilo moguće izvršiti uvid u ta vozila. Takođe, tom prilikom se došlo do saznanja da je „Šućur“ u fazi mirovanja jer se protiv njega vodi sudski spor“, istaknuto je u zapisniku.

Inspektori UIO su u kontroli firme „Šućur“ otkrili da je još 2011. godine prodala svoju opremu „Leinu“.

Inače, „Lein“ osim sa „Aluminom“ ima ugovore o poslovno – tehničkoj saradnji sa Rudnikom boksita Srebrenica.


Na osnovu tih ugovora „Alumina“ je od „Leina“ otkupljivala rudu koju je ta firma vadila u Rudniku boksita „Srebrenica“. „Lein“ je sa rudnikom imao ugovor o izvođenju radova, odnosno vađenju rude u rudniku, a potraživanja koja je imao od rudnika za radove naplaćivao je tako što je uzimao veći dio iskopane rude, a zatim je prodavao „Alumini“.

Zbog velike vrijednost robe koja svakodnevno napušta BiH i poslovanja sa povezanim pravnim licima, prema našim informacijama, “prijedorska struja” u Poreskoj upravi RS uveliko radi na tome da se krene u veliku kontrolu transfernih cijena u “Alumini”, kao što je to urađeno u RŽR “Ljubija”.

„Leinu“ i povezanoj firmi „Šućur“ prije tri godine zaplijenjena imovina

Preduzeću „Lein“ i sa njim povezanom preduzeću „Šućur“ iz Istočnog Sarajeva još 2014. godine je zaplijenjena imovina vrijedna 1,7 miliona KM, a obje firme dovode se u vezu sa Čumetom.

Mediji su tada prenijeli da je direktoru preduzeća “Šućur” Željku Lalušiću, koji je ranije bio i direktor „Leina“, njegovoj supruzi Dušanki Šućur te “Leinu” privremeno zaplijenjena imovina, čija je vrijednost procijenjena na oko 1,7 miliona KM.

Blokirane su dvije nekretnine Lalušićeve supruge na Jahorini, ukupne vrijednosti od 86.000 maraka. Preduzeću “Lein” je privremeno oduzeto 12 kamiona, dva bagera, buldožer i cisterna ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, a “Šućuru” radna mašina grejder vrijedna 40.000 maraka.

Protiv Lalušića je Okružno tužilaštvo Trebinje tada podiglo optužnicu zbog sumnje da je falsifikovao mjenice. On je osumnjičen da je kao direktor preduzeća “Šućur” neovlašteno podnio na naplatu Novoj banci mjenicu, postupajući suprotno zakonu i odredbama ugovora o izvođenju rudarskih radova zaključenim sa javnim preduzećem Rudnik i Termoelektrana „Gacko“. Iako su izvršeni radovi po ugovoru u potpunosti bili isplaćeni preduzeću “Šućur”, Lalušić je neovlašteno realizovao mjenicu od 1,3 miliona KM i naplatio potraživanje koje nije ugovoreno ni izvršeno.

(capital.ba)